Περιφερειάρχης: Απαιτούνται  ενέργειες για να ολοκληρωθεί η Ιόνια εντός του 2015

Για κίνδυνο η Ιόνια Οδός να μην ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, όταν τελειώνει το ΕΣΠΑ, μίλησε χτες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, καλώντας τα αρμόδια Υπουργεία να εντείνουν τη συνεργασία τους για την άμεση εξεύρεση λύσεων.

Συγκεκριμένα, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα ζητήματα των απαλλοτριώσεων, της αποδέσμευσης του στρατοπέδου στο Αβγό και σε αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίζονται, αλλά δεν αντιμετωπίζονται από τις τοπικές αρχαιολογικές υπηρεσίες. Στην αρχή των δηλώσεων του χαρακτήρισε αρκετά χρήσιμη την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών Μ. Χρυσοχοϊδη στο έργο της Ιόνιας Οδού, προσθέτοντας ότι μετά από τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη που ακολούθησε, αναζήτησε για το «τι ακριβώς προβλήματα υπάρχουν κατά μήκος της Ιόνιας Οδού από τον κόμβο της Εγνατίας μέχρι και το Αντίρριο».

Ο κ. Καχριμάνης είπε ότι, μεταξύ άλλων, είχε συζήτηση και με τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος, σημειώνοντας ότι το «ζήτημα της Ιόνιας Οδού είναι συνολικό». «Βέβαια – πρόσθεσε – εκτός Νομού Ιωαννίνων τα εργοτάξια είναι πιο ανεπτυγμένα, όμως δεν παύει να υπάρχει τεράστιο θέμα στο Νομό, όταν από τα 25 χλμ γίνονται έργα μόνο στα 6,5 και το τέλος του 2015 είναι πάρα πολύ κοντά»

Αναφερόμενος στα κύρια προβλήματα, τόνισε:
Για τις απαλλοτριώσεις: «Πληροφορηθήκαμε κατά τη σύσκεψη με τον Υπουργό, – είπε –  ότι έχουν κατατεθεί χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στην Αθήνα και απορώ πως αυτά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν αυτόματα στο υποκατάστημα των Ιωαννίνων. Μου φαίνεται ότι εδώ κάτι δεν πάει καλά με τις αρμόδιες υπηρεσίες”. Πρόσθεσε δε, ότι περιμένει από το Δήμο Ιωαννιτών να  πάρει πρωτοβουλία άμεσα, ώστε να μεταβούν επιτόπου για να πείσουν τον κόσμο, ότι από τη στιγμή που τα χρήματα είναι κατατιθέμενα, θα τα πάρουν.  

Για τα αρχαιολογικά ευρήματα: Για την εξεύρεση λύσης στις καθυστερήσεις που υπάρχουν, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει άμεση συνάντηση των Υπουργών Υποδομών και Πολιτισμού, με στόχο να εξεταστεί κάθε τμήμα στο οποίο υπάρχει εκκρεμότητα από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες. Ο κ. Καχριμάνης έφερε ως παράδειγμα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Αρχαιολογικές Υπηρεσίες στον οδικό άξονα Κόρινθος προς Πάτρα.

Το Στρατόπεδο Αβγού: Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού, είναι η παραχώρηση του στρατοπέδου Αβγού. Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, από την εποχή που ο νυν Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ήταν Υφυπουργός Άμυνας και είχε αναλάβει πρωτοβουλίες, μέχρι σήμερα το στρατόπεδο «παραμένει ως έχει». «Ενώ έχει αδειάσει  – συνέχισε- το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν το  παραχωρεί στο Υπουργείο Υποδομών ώστε να δουλέψει επιτέλους το έργο», σημείωσε.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.