Πανεπιστημιακοί κατά των πρυτανικών εκλογών

Πυρά σε βάρος του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των αυριανών εκλογών για την εκλογή νέου πρύτανη γενικότερα εξαπολύει ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του ιδρύματος. Την ψήφο των εκλεκτόρων από τους οποίους έχουν αποκλειστεί οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές, διεκδικούν οι κκ. Λεοντάρης, Λαγαρής και Καψάλης.

Σε ανακοίνωσή τους οι πανεπιστημιακοί διαπιστώνουν ότι «τα τεκταινόμενα στη διαδικασία ανάδειξης των θεσμικών οργάνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και άλλων Πανεπιστημίων της χώρας επαληθεύουν τις προβλέψεις μας και τους χειρότερους φόβους μας.

Με προηγούμενη απόφασή μας είχαμε επισημάνει ότι η επιλογή, η κατάταξη και ο αποκλεισμός υποψηφίων για τα θεσμικά όργανα από τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούν προσβολή προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και τους ίδιους τους υποψηφίους και θίγουν άμεσα το αυτοδιοίκητο του  Πανεπιστημίου. Ζητήσαμε όλοι οι υποψήφιοι να τεθούν άμεσα στην κρίση του εκλεκτορικού σώματος.

Το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου μας δυστυχώς δεν έκανε την υπέρβασή του και προχώρησε σε αποκλεισμούς τριών από τους έξι υποψηφίους για τις Πρυτανικές εκλογές και ενός από τους τρεις για τις εκλογές Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, σε απόλυτη αρμονία με ενέργειες των αντίστοιχων οργάνων στο ΑΠΘ, το ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πατρών και με κριτήρια αδιαφανή και αμφιλεγόμενα.

Η διαδικασία αυτή δεν πείθει κανένα για την ‘αντικειμενικότητά’ της και την απεμπλοκή της από τις παθογένειες, που, υποτίθεται, θα θεράπευε η εφαρμογή των πρόσφατων νόμων και η θεσμοθέτηση των Συμβουλίων Διοίκησης».

ΚΑΜΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Εκτός από την ανάγκη για διαφάνεια στην όλη διαδικασία, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν αδιαφορία του Συμβουλίου Διοίκησης του πανεπιστημίου για τη λειτουργία του ιδρύματος, λειτουργία η οποία πλήττεται ευθέως από τις περικοπές:

«Τελικά, αυτή η προεπιλογή ήταν, ως φαίνεται και η μοναδική ενέργεια διοικητικής ευθύνης αυτού του οργάνου, που έχει θεσμοθετηθεί σε καταφανή αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος για το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. Μέχρι τώρα δεν έχουμε δει πρωτοβουλίες του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση των καθημερινών πιεστικών προβλημάτων μας, όπως η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η έλλειψη και συντήρηση των υποδομών, τα παγωμένα αμφιθέατρα, εργαστήρια και αίθουσες διδασκαλίας, ούτε συμπαράσταση στον αγώνα της Πανεπιστημιακής Κοινότητας ενάντια στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου μας και την κατεδάφιση της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Καταλήγοντας ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ κάνει αναφορά στην ηλεκτρονική ψήφο, τη διαδικασία με την οποία θα διεξαχθεί η αυριανή ψηφοφορία, ψηφοφορία από την οποία οι νόμοι Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου έχουν αποκλείσει την πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας: «Αγνοήθηκαν επίσης οι επισημάνσεις μας για την αμφισβήτηση του αδιάβλητου της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που έγινε ακόμα πιο προφανής και με τις επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν σε επιστολές και ηλεκτρονικά μηνύματα μεγάλου αριθμού συναδέλφων. Έτσι, η εκλογική διαδικασία, μετά τον αποκλεισμό από το νόμο μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας, γίνεται ακόμη πιο αντιδημοκρατική, αντιδεοντολογική και ευάλωτη με την ηλεκτρονική (πολλαπλή) ψήφο».

ΔΗΠΑΚ: ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ-ΒΗΜΑ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ

Άλλο ένα βήμα υποταγής της  Ανώτατης Εκπαίδευσης στην επιχειρηματική δομή και  λειτουργία χαρακτηρίζει τις πρυτανικές εκλογές από την πλευρά της η  Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ)

«Οι πρυτάνεις θα  προκύψουν από εκλεκτορικά σώματα, όπου φοιτητές και εργαζόμενοι δεν  θεωρούνται συνιστώσες της ακαδημαϊκής κοινότητας. Όλοι οι υποψήφιοι  πρυτάνεις θα πρέπει να παρουσιάσουν τα διαπιστευτήριά τους στα Συμβούλια  Ιδρυμάτων. Αυτά θα πιστοποιήσουν τελικά την καταλληλότητά τους για την  πλήρη και πιστή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου κυβέρνησης – Ε.Ε. της  υποταγής όλων των βασικών λειτουργιών των Πανεπιστημίων στο βωμό της  καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ενδεικτικό της ‘εκλογικής’ παρωδίας είναι ότι  οι νυν πρυτάνεις αλλά και υποψήφιοι που, αν και αποδέχονται το νέο θεσμικό πλαίσιο, τόλμησαν να προβάλουν κάποιες στοιχειώδεις διεκδικήσεις και  αντιρρήσεις, αποκλείονται από υποψήφιοι!  Ανεξάρτητα από διακηρύξεις και προθέσεις, οι νέοι πρυτάνεις έχουν την  υποχρέωση να προχωρήσουν στην εφαρμογή των ‘νομικών προβλέψεων’ της  μετάλλαξης των προγραμμάτων σπουδών σε κύκλους, με τριετή πτυχία και με  διάφορα πιστοποιητικά σπουδών μικρότερης διάρκειας, των ελαστικών  σχέσεων εργασίας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα  ιδρύματα, της ανάπτυξης της ‘χρήσιμης’ έρευνας, αυτής που οδηγεί σε  κερδοφορία. Οι πρυτανικές αρχές είναι επίσης υποχρεωμένες να  λειτουργήσουν με βάση το μοντέλο οικονομικής και λειτουργικής επιβίωσης  των ιδρυμάτων, της διαρκώς μειούμενης κρατικής επιχορήγησης, της  αναζήτησης χρηματοδότησης για τη λειτουργία των ιδρυμάτων μέσω των  διδάκτρων, της επικερδούς προσφοράς υπηρεσιών, της εμπορίας  εκπαιδευτικών προϊόντων, της ‘αξιοποίησης’ της πανεπιστημιακής  περιουσίας, της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικοποίησης  των επιτροπών ερευνών, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας,  της παράδοσης βασικών λειτουργιών των ΑΕΙ σε εργολάβους», τονίζεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.