ΣΥΡΙΖΑ: Το υπουργείο Περιβάλλοντος σε ρόλο εκτελεστή των δασών

Δήλωση από την Κατερίνα Ιγγλέζη

Επίθεση στο ΥΠΕΚΑ εξαπολύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, κατηγορώντας το πως με το νομοσχέδιο για την ιδιωτική πολεοδόμηση «επιχειρεί την καταπάτηση συνταγματικών επιταγών υπεράσπισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας». Η βουλευτίνα Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει σχιζοφρενικό τον τίτλο του νομοσχεδίου το οποίο κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο και προσθέτει:

Το ΥΠΕΚΑ, πιστό στο δόγμα ‘επενδύσεις και ανάπτυξη με κάθε κόστος’, δε διστάζει να επιχειρεί την καταπάτηση συνταγματικών επιταγών υπεράσπισης των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας: Επιχειρεί να καταργήσει την απόλυτη προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων και την απαγόρευση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων δασικών εκτάσεων.

Το Ν/Σ λεηλατεί τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύει τους μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπει σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα – από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Σύμφωνα με την κα Ιγγλέζη το νομοσχέδιο περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες το υπουργείο «διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και παρακάμπτει περιορισμούς – εμπόδια για τους «επενδυτές» – που ίσχυαν μέχρι σήμερα».

“Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, από την Ελληνικός Χρυσός, για την οποία, μέχρι αυτή τη στιγμή, απαιτείται ύπαρξη ‘προσώπου γηπέδου’”, σημειώνει και ενημερώνει ότι με το σχέδιο νόμου «αίρεται η υποχρέωση αυτή και λύνονται τα χέρια του ‘επενδυτή’»

Παράλληλα- προσθέτει η κα Ιγγλέζη-, δεν αναφέρεται πουθενά η κατάρτιση δασικών χαρτών, που αποτελούν το πλέον αναγκαίο εργαλείο για τη διαφανή και αποτελεσματική διαχείριση των δασών.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ με το εν λόγω νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με αυτό για τον αιγιαλό, ολοκληρώνεται το σχέδιο κυβέρνησης και τρόικας, ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου, χώρου και πόρων ενώ: «Ολοκληρώνεται η θυσία του περιβάλλοντος στο βωμό των κερδών. Η λογική της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος των πολιτών, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, φτάνει στο αποκορύφωμά της».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί κι αυτή τη φορά απέναντι σε κάθε προσπάθεια καταστροφής και ξεπουλήματος. Όμως τα δάση, ο αιγιαλός, το φυσικό μας περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας και όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε την καταστροφή τους, καταλήγει.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.