Μικρές «Μανωλάδες» στον τουρισμό στην Ήπειρο

Σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Αναδημοσίευση από το atpreveza.gr

Ως μικρές «Μανωλάδες» στο χώρο του τουρισμού χαρακτήρισε την Ήπειρο μαζί με την Εύβοια και την Πάτρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων κ. Παναγιώτης Προύτζος.

Ο κ. Προύτζος βρέθηκε στην Πρέβεζα προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τα προβλήματα των εργαζομένων στον Τουριστικό Κλάδο της περιοχής και μετά από συναντήσεις που είχε με σωματεία και εργαζομένους παρέθεσε συνέντευξη τύπου πλαισιωμένος από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας κ. Γιώργο Χότζογλου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας κ. Χρήστο Δημόπουλο και τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Πρέβεζας κ. Λεωνίδα Κολιό.

Ο κ. Προύτζος εκτιμά πως στην τουριστική σεζόν, με τα συνεχή ρεκόρ από πέρυσι και κυρίως φέτος επισκεψιμότητας και εσόδων που αναμένονται, το τοπίο θολώνει στην αγορά εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή είτε της ανεργίας, είτε της προσαρμογής τους απέναντι στις απαιτήσεις των εργοδοτών.

«Υπάρχουν εξαιρετικά προβληματικές καταστάσεις και σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Πρέβεζας και των Ιωαννίνων, όπου εργαζόμενοι βρίσκονται είτε απλήρωτοι, είτε ανασφάλιστοι, είτε απειλούμενοι από τις βουλιμικές διαθέσεις των εργοδοτών οι οποίοι τροποποιούν, πολλές φορές παράνομα αφού παραμένουν μέλη των Ενώσεων, τις ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων επί το δυσμενέστερο, τους μειώνουν τις αποδοχές ή προβαίνουν σε άλλες παραβατικές συμπεριφορές με το να μην καταβάλλουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, είτε ακόμη κι αυτό το επονείδιστο που ακούμε σε όλη τη Χώρα με το να βάζουν δηλαδή αποδοχές σε Τραπεζικούς Λογαριασμούς και αμέσως μετά να ζητούν να επιστραφούν πίσω για να αποφύγουν τις ποινικές κυρώσεις. Είναι μία κατάσταση η οποία στη σημερινή εποχή μας κάνει να μιλάμε και ότι η Ήπειρος μαζί με άλλες περιοχές όπως η Εύβοια και η Πάτρα είναι μικρές ‘Μανωλάδες’ στον χώρο του τουρισμού όπου οι εργαζόμενοι και απειλούνται και βρίσκονται σε συνθήκες απελπιστικές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας καλώντας την πολιτεία να παρέμβει αφού ειδικά στο χώρο του επισιτισμού οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον κανένα όπλο για να αντισταθούν.

«Είναι θετικό το γεγονός ότι στο ΣτΕ δικαιωθήκαμε και θα επανέλθει η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία, άρα θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε με Κλαδικές Συμβάσεις και τον χώρο του Επισιτισμού που τις έχουμε απολέσει εδώ και καιρό με σκοπό στοιχειωδώς να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Βέβαια, αυτό το ζητούμε από την Πολιτεία είναι να επαναφέρει το Καθεστώς υποχρεωτικής εφαρμογής και επέκτασης προς όλους, γιατί βλέπουμε το φαινόμενο οι εργοδότες συνεχώς να αναζητούν παράθυρα μη εφαρμογής της σύμβασης, ακόμη και σε ξενοδοχεία που υπάρχει η σύμβαση αλλά βλέπουμε ότι δεν εφαρμόζεται» τόνισε ο κ Προύτζος σημειώνοντας ωστόσο πως ο χώρος του τουρισμού και του επισιτισμού είναι ιδιαίτερα χαοτικός και επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας.

«Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στις διαθέσεις των εργοδοτών και δεν έχουν καμία διαπραγματευτική ισχύ αυτή την εποχή, αφού έχει εξαρθρωθεί τελείως οποιοδήποτε πλαίσιο εργατικής νομοθεσίας που ίσχυε και μας προστάτευε. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σε αποσάθρωση, υποστελεχωμένοι, οι υπάλληλοι των κοινωνικών επιθεωρήσεων συνεχώς συνταξιοδοτούνται και δεν αντικαθίστανται. Αυτό που απομένει είναι στις περιοχές που έχουμε συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία να αρθρώσουν μια πειστική απάντηση απέναντι στους εργοδότες. Απομένει σε εμάς να προβούμε σε καταγγελίες, Ξέρουμε ότι οι εργαζόμενοι δυσκολεύονται ακόμη και να μας πληροφορήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας. Όσο μπορούμε πρέπει να επεμβαίνουμε, εμείς συνεχώς βρισκόμαστε σε μια διαδικασία καταγγελιών και πολλές φορές λύνουμε προβλήματα, καταφέρνουμε και συγκρατούμε τις ορέξεις των εργοδοτών. Δεν παύουμε όμως να ζητάμε από τους εργαζόμενους να έρθουν κοντά μας» είπε ο κ. Προύτζος απευθύνοντας έκκληση στους εργαζόμενους να απευθυνθούν στην Ομοσπονδία αλλά και στα κατά τόπους σωματεία για να τους εκφράσουν τα προβλήματά τους

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 

Ο κ. Προύτζος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανασφάλιστη εργασία σημειώνοντας πως την καλοκαιρινή περίοδο από τους 500 χιλιάδες εργαζόμενους, οι μισοί εργάζονται ανασφάλιστοι ή με «πλαστή» απασχόληση.

«Η επισκεψιμότητα και τα έσοδα πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ, ωστόσο οι εργοδότες προφανώς αντιλαμβάνονται αυτή την αύξηση μόνο ως προς το να ευνοηθούν οικονομικά οι ίδιοι και δεν διαχέουν ένα καλύτερο κλίμα στην απασχόληση και αυτό είναι εξαιρετικά άδικο» κατέληξε ο κ. Προύτζος ο οποίος μετά την Πρέβεζα πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Πάργα.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.