Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Άμυνας η κηδεία του Γ. Χαραλαμπόπουλου

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύσουν οι ένοπλες δυνάμεις τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο στην τελευταία του κατοικία, την προσεχή Τρίτη, με απόφαση του υπουργού Άμυνας Δημ. Αβραμόπουλου.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο εκλιπών Γιάννης Χαραλαμπόπουλος υπήρξε:
«Έντιμος και ακέραιος στρατιωτικός, αγωνιστής και πολιτικός, ένας ακούραστος στρατιώτης σε όποια θέση κι αν κλήθηκε να υπηρετήσει την Πατρίδα και τη Δημοκρατία. Με φιλότιμο, υποδειγματικό ήθος και συνέπεια παρέμεινε πιστός σε αρχές και αξίες κατακτώντας μια ξεχωριστή θέση στη συλλογική συνείδηση. Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας διακρίθηκε για την ευθυκρισία, το δυναμισμό και την εργατικότητά του και αγαπήθηκε από τη μεγάλη οικογένεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Η κηδεία του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου θα γίνει, την προσεχή Τρίτη, στις 11 πμ. στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Σκουφά 34)» ενώ θα ακολουθήσει η ταφή του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου).

ΠΑΚ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΠΑΣΟΚ

Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος έφυγε από τη ζωή το πρωί της Πέμπτης, 16 Οκτωβρίου, σε ηλικία 95 ετών. Είχε διατελέσει αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υπουργός Εξωτερικών και υπουργός Άμυνας.
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος είχε αναπτύξει έντονη αντιδικτατορική δράση και είχε φυλακιστεί στη Γυάρο, ενώ υπήρξε και αρχηγός του ΠΑΚ στην Ελλάδα. Είχε πρωτοεκλεγεί βουλευτής της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεωργίου Παπανδρέου το 1964, και ήταν από τους πρώτους που ακολούθησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Επίσης, ήταν από τους πρώτους ευρωβουλευτές. Ειδικότερα, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1919 στο Ψάρι της Μεσσηνίας και προέρχεται από οικογένεια με στρατιωτική παράδοση. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1939 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού, αλλά πολέμησε στην πρώτη γραμμή ως διοικητής λόχου Πεζικού στο Αλβανικό Μέτωπο το 1940-1941.
Κατά την Κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή όπου υπηρέτησε στις μάχιμες μονάδες του Ελληνικού Στρατού. Μετά το 1945 συνέχισε τις σπουδές του με υποτροφία του Στρατού στo Ινστιτούτο Γούλιτς (Woolwich) της Μεγάλης Βρετανίας.
Το καλοκαίρι του 1967 φυλακίστηκε και εξορίστηκε στη Σύρο. Μετά από σύντομη αποφυλάκιση κρατήθηκε εκ νέου στις φυλακές και εξορίστηκε από το 1968 μέχρι το 1971, οπότε ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΚ στην Ελλάδα.
Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στα οποία είχε ενεργό συμμετοχή, συνελήφθη και βασανίστηκε στην ΕΣΑ απ’ όπου μεταφέρθηκε στη Γυάρο μέχρι την πτώση της δικτατορίας.
Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985).
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τον Ιανουάριο του 1996 και μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του πρωθυπουργού, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφερε να εκλεγεί με αντιπάλους τους Κώστα Σημίτη, Άκη Τσοχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη (εξελέγη ο πρώτος). Ήταν παντρεμένος με την Άγα Χαραλαμπoπούλου.
Ήταν πατέρας δύο παιδιών του Γιώργου – Ερνέστου, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών και δικηγόρου, και του Χάρη Χαραλαμπόπουλου. Το 2001, ο Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, Κρίσιμα Χρόνια: Αγώνες για τη Δημοκρατία, 1936-1996, που θεωρούνται σημαντική πηγή για την μελέτη της μεταπολεμικής ελληνικής πολιτικής ιστορίας.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.