Υπογράψτε για την υπεράσπιση του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες”

xoris_mesazontes_vouleftes

του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Πανελλαδική καμπάνια υπεράσπισης του κινήματος «Χωρίς μεσάζοντες» το οποίο απειλείται από τα ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα των μεσαζόντων και των εμπόρων της διατροφής ξεκίνησαν οι τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο κίνημα.

Οι κινήσεις – μεταξύ των οποίων και η Κίνηση Πολιτών «Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες-Ιωάννινα» – συγκεντρώνουν υπογραφές ηλεκτρονικά ζητώντας την τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων του νόμου που ουσιαστικά απαγορεύει τις διανομές.

Οι υπογραφές απευθύνονται καταρχήν προς τους τοπικούς βουλευτές της συγκυβέρνησης (Κ. Τασούλας, Σ. Καλογιάννης, Α. Ασημακοπούλου, Μ. Κασσής) οι οποίοι ψήφισαν τον νέο νόμο για τις λαϊκές αγορές με τον οποίο ουσιαστικά απαγορεύεται η απευθείας διανομή αγροτικών προϊόντων από τους παραγωγούς στους καταναλωτές σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων.

Συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο περί λαϊκών αγορών (4264/2014: Άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός καταστήματος …), απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου σε δήμους άνω των 3.000 κατοίκων (!!!) και δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών πλανόδιου εμπορίου σε νέους αγρότες.

«Δηλαδή, στο εξής, ο παραγωγός που έβαζε πχ. 10 στρέμματα πατάτες, δεν θα επιτρέπεται πλέον να πουλάει τα προϊόντα του απευθείας στους πολίτες, διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι ελάχιστοι οι δήμοι στην Ελλάδα με λιγότερους από 3.000 κατοίκους!», σημειώνεται στο σχετικό κείμενο.

Απευθυνόμενη προς τους βουλευτές η διαμαρτυρία σημειώνει ακόμη:

Μήπως έχετε την ευγενή καλοσύνη να μας εκθέσετε τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή;

Ζητάμε λοιπόν από εσάς να μας εξηγήσετε:

  • για ποιο λόγο απαγορεύετε στους καταναλωτές το δικαίωμα προμήθειας προϊόντων της ελληνικής γης απευθείας από τους παραγωγούς;
  • Τι “κακό” έκανε ο έλληνας παραγωγός και του απαγορεύσατε πλανόδιο εμπόριο;
  • γιατί με τον απαράδεκτο αυτό νόμο οδηγείτε παραγωγούς και καταναλωτές απευθείας στην αγκαλιά των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων σούπερ μάρκετ; Δεν σκεφτήκατε πως με τον περιορισμό αυτό κάποιοι θα ελέγξουν ολοκληρωτικά την τροφή μας;
  • γιατί επιχειρείτε να βάλετε τέλος σε ένα κίνημα το οποίο έδωσε σημαντική οικονομική ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και παραγωγούς στον τόπο μας;
  • γιατί δημιουργήσατε παραγωγούς δύο ταχυτήτων; (αφού έχουμε αυτούς που τους ανανεώνεται η άδεια και άλλους που δεν έχουν και δεν πρόκειται να αποκτήσουν;)

xoris_mesazontes_ipografesΤα ερωτήματα δεν είναι ρητορικά! Οφείλετε να δώσετε άμεσα εξηγήσεις στους πολίτες που σας εξέλεξαν, αλλά και σε όλους εκείνους που πλήττονται από τις επιλογές σας. Αν πάλι, δεν προλάβατε και αυτή τη φορά να διαβάσετε αυτά που σας επέβαλαν να ψηφίσετε, οφείλετε, τουλάχιστον για λόγους αξιοπρέπειας, να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την απαλοιφή του επίμαχου άρθρου από το νομοσχέδιο. Διότι το κίνημα “Χωρίς Μεσάζοντες” έδωσε βαθιά οικονομική ανάσα στις οικογένειές μας, στήριξε την πρωτογενή παραγωγή, τον έλληνα γεωργό, τις ελληνικές καλλιέργειες και προπάντων ανέδειξε το πρόβλημα της αισχροκέρδειας στη χώρα μας.

Περιμένουμε την έγγραφη δημόσια απάντηση σας».

Να σημειωθεί ότι τη σχετική πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών είχε η κίνηση «Ο τόπος μου – Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)». 

ΓΙΑ ΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΕΔΩ 

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ 


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.