Ήπειρος: «Οι γιατροί έχουν γίνει περιπλανώμενες άσπρες ποδιές»

Δραματική η κατάσταση στη δημόσια υγεία- Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο των γιατρών την 1η Οκτώβρη- Αναλυτικά τι συμβαίνει σε κάθε νοσοκομείο

Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου στα Γιάννενα και συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που προγραμμάτισαν για την επόμενη ημέρα, 2 Οκτωβρίου οι ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ αναφέρεται ενδελεχώς στα προβλήματα που παρουσιάζονται στα νοσοκομεία της Ηπείρου εξαιτίας των πολιτικών της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων που «φρόντισαν να διαλύσουν τα δημόσια νοσοκομεία:

• Σε μια τετραετία μείωσαν τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων κατά 60%.

• Οι ελλείψεις σε γιατρούς, με βάση τους προηγούμενους οργανισμούς, ξεπερνούν τις 6.000, «μηδενίζονται» οι λίστες αναμονής για ειδικότητα, λόγω μετανάστευσης των νέων συναδέλφων.

• Ελάχιστες προσλήψεις, και αυτές μόνο επικουρικών γιατρών, ενώ δεν διορίζουν τους 900 γιατρούς που έχουν ήδη κριθεί από το 2009. Η κατάσταση των νοσοκομείων της Ηπείρου αντανακλά την πραγματικότητα αυτή. Με τραγικές συνέπειες στην εφημέρευση– συμπληρώνει η ΕΙΝΗ- και παρουσιάζει την κατάσταση στην Ήπειρο:

Οι αυθαίρετες και ετσιθελικές μετακινήσεις των γιατρών σε άλλα νοσοκομεία από αυτά που εργάζονται, οι απλήρωτες και πετσοκομμένες εφημερίες, οι αλλαγές εφημεριών ανάλογα με τους προϋπολογισμούς – φιλοδώρημα, οδηγούν σε υπερεκμετάλλευση και φτώχεια τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και σε ανασφάλεια τους ασθενείς των ΤΕΠ. o
-ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Οι μετακινήσεις των παθολόγων, χειρουργών και παιδιάτρων στα νοσοκομεία όλης της Ηπείρου, είναι καθημερινές. Δίνονται εντολές μετακίνησης από την διοίκηση ,πολλές φορές το προηγούμενο απόγευμα. Οδηγούνται έτσι σε υπέρβαση των εφημεριών, σε προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά κλπ.
panepistimiako_nosokomeio-ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ: Λόγω της έλλειψης, οι γιατροί σχεδόν όλων των κλινικών υπερβαίνουν τις εφημερίες. Να προστεθεί ότι κατά καιρούς μετακινούν γιατρούς σε άλλα νοσοκομεία. Οι υπερβάσεις από διετίας πληρώνονται μειωμένες κατά 30-50%.

-ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ: Πολλές κλινικές είναι αποδεκατισμένες. Οι γιατροί των ΚΥ εφημερεύουν στα επείγοντα της Παθολογικής σαν ειδικευόμενοι λόγω ελλείψεως. Αρκετοί γιατροί δεν παίρνουν ρεπό και άδειες.
-ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ: Οι κλινικές πρώτης γραμμής αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν μόνο ένα ειδικό. Βασικές ειδικότητες (όπως πχ ουρολόγος) λείπουν εντελώς. Με την μη αναπλήρωση των ελλείψεων αυτών οδηγούν το νοσοκομείο σε κλείσιμο.
-ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ: Η ίδια ακριβώς εικόνα με της Πρέβεζας. Ηθελημένα επιδιώκουν το κλείσιμο των δύο αυτών νοσοκομείων για να λειτουργήσει το ιδιωτικό των Μπόμπολα – Fresenius στην πόλη αυτή. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του συναδέλφου παθολόγου , που μετακινήθηκε από το ΠΓΝΙ στη Λευκάδα για εφημερία, τη στιγμή που το νοσοκομείο δεν είχε κάλυψη από ακτινολόγο, αναισθησιολόγο κλπ.o Οι ειδικευόμενοι: σε όλα τα νοσοκομεία και σχεδόν σε όλες τις κλινικές υπολείπονται, με αποτέλεσμα να κάνουν επιπλέον εφημερίες και να μην τις πληρώνονται. Να εφημερεύουν συχνά μόνοι τους αντιμέτωποι με σοβαρές καταστάσεις, λόγω περικοπών στο πρόγραμμα εφημερίας».

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 

Ειδική αναφορά κάνει η ΕΙΝΗ στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας οι οποίοι «αποτελούν την εύκολη λύση των διοικήσεων για να μπαλώσουν τα κενά εφημέρευσης των νοσοκομείων. Για το υπουργείο Υγείας είναι ‘τα παιδιά για όλες τις δουλειές’. Μετακινούνται παράνομα ακόμα και σύμφωνα με τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν. Αυτές οι άθλιες συνθήκες εφημέρευσης είναι σύμφωνες με τη λογική της κυβέρνησης ότι η Υγεία είναι ‘ακριβή’» και πρέπει να μειώσει τις δαπάνες του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας έχει απομείνει. Την ίδια στιγμή που οι κρατικοδίαιτες ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια ζητούν τη συγχώνευση και κατάργηση κλινικών και δημόσιων νοσοκομείων, ώστε να γίνεται ‘απρόσκοπτα’ η δική τους αποζημίωση. Την ίδια στιγμή που η συγκυβέρνηση τις ανταμείβει, κάνοντάς τους ‘συνέταιρους’ στον καθορισμό του ύψους και του τρόπου χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω της ΕΣΑΝ ΑΕ. Οι γιατροί έχουν γίνει περιπλανώμενες άσπρες ποδιές, κακοπληρωμένοι, με άθλιες συνθήκες εργασίας στην εφημερία (κοντέινερ αντί για δωμάτια εφημέρευσης, άθλια διατροφή, εξαντλητικά ωράρια εργασίας). Οι δε πολίτες, θύματα της ‘δημοσιονομικής πειθαρχίας’, που καλούνται όλο και περισσότερο να βάζουν το χέρι στην τσέπη για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας τους. Πρέπει πια να βάλουμε ένα τέλος στην κατάσταση αυτή.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Καταλήγοντας οι νοσοκομειακοί γιατροί απευθύνουν κάλεσμα αντίστασης στις αυθαιρεσίες του υπουργείου και της κυβέρνησης συμπληρώνοντας: «Τα δικαστήρια δεν είναι η μόνη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ενωτικός, με σαφή την αιχμή του στην πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα από την τρόικα και την κυβέρνηση στη χώρα.

 Μαζί με τους χρήστες υγείας, τους συλλόγους τους, τα σωματεία τους, τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, να αποφασίσουμε μέσα από Γενικές Συνελεύσεις:

• εφημερεύουμε μόνο τις εφημερίες που προβλέπει ο νόμος , πιέζοντας να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού κλπ προσωπικού για την ολοκληρωμένη και ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και των ΤΕΠ».

Το ΔΣ της ΕΙΝΗ ζητά ακόμη:

 • στελέχωση των νοσοκομείων και ΚΥ,

• επαναφορά του μισθολογίου στ προ περικοπών επίπεδα

• δημόσια, δωρεάν περίθαλψη για όλους τους πολίτες.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.