«Η Κυριακή αργία δεν φταίει που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι»

orario

Απεργία στις 20 Ιουλίου καλούν εμποροϋπάλληλοι των Ιωαννίνων

Την αντίθεσή του στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας εκφράζει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων καλώντας σε απεργία την Κυριακή, 20 Ιουλίου όταν και προβλέπεται – και για την πόλη των Ιωαννίνων – προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων. Σε κοινή του ανακοίνωση με την Επιτροπή Αγώνα Εμπόρων Ιωαννίνων της Πανελλαδικής Συσπείρωσης ΕΒΕ, επισημαίνει πως κατάργηση της Κυριακής αργίας στο εμπόριο, «θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της σε όσους κλάδους συνδέονται με το εμπόριο και πολύ σύντομα θα ισχύει για το σύνολο της εργατικής τάξης σε όλους τους κλάδους».

«Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, ‘απασχολήσιμοι’ είτε άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.

Το χτύπημα της αγοράς να το ψάξουν στην μείωση των μισθών που ξεπερνά το 20%, στην κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Θέλουν εργαζομένους, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους δούλους των πολυεθνικών για αυτό θέλουν να ‘ξαναζωντανέψουν τα ιστορικά κέντρα των πόλεων’ (Αθήνας- Θεσσαλονίκης και αλλού), να τα παραδώσουν δηλαδή σε μεγάλες μονοπωλιακές μονάδες με εργαζομένους χωρίς ωράρια, συλλογικές συμβάσεις και αυτοαπασχολούμενους χωρίς μαγαζιά.

Επιδιώκουν μαζί με τη μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, το απελευθερωμένο ωράριο, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς και τώρα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη των μεγαλοκαταστηματαρχών, των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζόμενων», τονίζουν.

Επιρρίπτουν παράλληλα ευθύνες στην πλειοψηφία της ΕΣΕΕ και τον εμπορικό σύλλογο Ιωαννίνων γιατί «στην ουσία συμφώνησαν με το άνοιγμα των καταστημάτων 7 Κυριακές και ας κάνουν τώρα ότι διαμαρτύρονται».

koletti_pezodromosΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ

  • Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
  • Επαναφορά της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το εμπόριο στα 918 ευρώ μεικτά για όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ως βάση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης, με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
  • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
  • Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και σταθερή εργασία
  • Εθνικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που δεν θα ξεπερνά τις 48 ώρες την εβδομάδα με 3 απογεύματα κλειστά τα μαγαζιά και με σταθερό ωράριο .
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομίσθιου, των συμβάσεων   ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Θεώρηση ασφαλιστικού βιβλιαρίου για κάθε άνεργο και άνεργη εμποροϋπάλληλο, για κάθε αυτοαπασχολούμενο και μικρό έμπορο ανεξάρτητα από χρέη.
  • Σε κανένα σπίτι άνεργου – άνεργης εμποροϋπάλληλου- αυτοαπασχολούμενου-μικρού εμπόρου να μην κοπεί το ρεύμα.
  • Να καταργηθούν τώρα όλα τα χαράτσια ( ΔΕΗ- ΕΦΟΡΙΑΣ).

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.