Έρχεται Γιάννενα για το πετρέλαιο ο Μανιάτης

Ενημέρωση από τη γ.γ. της Αποκεντρωμένης

 

Σε σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, με αντικείμενο μια σειρά σημαντικών θεμάτων που άπτονται στην εφαρμογή του κυβερνητικού έργου στους τομείς ενέργειας και περιβάλλοντος, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργού, Γιάννη Μανιάτη.

Στη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 16 Σεπτεμβρίου υπό την προεδρία του Υπουργού, έγινε εκτενής αναφορά και ενημέρωση για την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, θέμα που αφορά άμεσα και την Π.Ε. Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο Υπουργός ανακοίνωσε στη Γενική Γραμματέα πως σύντομα θα επισκεφθεί τα Ιωάννινα συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου σε ειδική συνάντηση να παρουσιαστούν όλα τα δεδομένα που αφορούν στις συμβάσεις έρευνας υδρογονανθράκων, με στόχο να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες και φορείς.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΑΠΕ

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας, έθεσε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν και στις δύο περιφέρειες (Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας), όπως:

  • Την περαιτέρω αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών για την παραγωγή ενέργειας με στόχο να προκύψουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες μέσω των αντισταθμιστικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση του κ. Μανιάτη, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και Δημοτικές Ενότητες Δήμων της Ηπείρου όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά-ηδροηλεκτρικά πάρκα, σύμφωνα με την οποία θα κατανεμηθούν συγκεκριμένα ποσά που θα αποδίδονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ στους οικιακούς καταναλωτές.
  • Την χρησιμοποίηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού ως «εργαλείου» για την προσέλκυση επενδύσεων.
  • Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «εξοικονομώ κατ’ οίκον» και την ενσωμάτωση σε αυτό ευνοϊκών προϋποθέσεων για κατοίκους και επαγγελματίες σε ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Επίσης, οι συμμετέχοντες Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στη σύσκεψη ενημερώθηκαν και ταυτόχρονα αντάλλαξαν απόψεις με την ηγεσία του Υπουργείου, για όλες τις δράσεις και τις Νομοθετικές και Κανονιστικές ρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ, ενώ αποφασίστηκε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την καλύτερη προώθηση του Κυβερνητικού έργου σε τοπικό επίπεδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Κων/νος Τριάντης και Υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.  Ενώ, από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις παρέστησαν και οι επτά Γενικοί Γραμματείς.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.