ΣΥΡΙΖΑ κατά ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Την αντίθεσή του στο ξεπούλημα της ΔΕΗ μέσω του νομοσχεδίου με το οποίο ιδιωτικοποιούνται κομμάτια της επιχείρησης, μεταξύ των οποίων τα δύο υδροηλεκτρικά φράγματα στον ποταμό Άραχθο, εκφράζει το Τμήμα Ενέργεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει και την ανάγκη δημιουργίας μετώπου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση:

Ο Ελληνικός λαός, παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν και συσσώρευσαν κατά καιρούς οι δυνάμεις που κυβέρνησαν τον τόπο και διοίκησαν τη ΔΕΗ (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) , δεν υποτιμά την καθοριστική προσφορά της εδώ και 65 χρόνια στην ελληνική κοινωνία. Για δεκαετίες, η ανάπτυξη της χώρας και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της βασίστηκε στη ΔΕΗ και τους εργαζόμενους της.

Οι συνέπειες της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης της ενέργειας, όπως προκύπτει και από την αντίστοιχη εμπειρία στο εξωτερικό θα συνοδευτεί από άνοδο των τιμών και διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας, υποβάθμιση υποδομών και εργασιακών σχέσεων και απώλεια ενός βασικού εργαλείου χάραξης δημοκρατικού ενεργειακού σχεδιασμού.

Γι αυτό, σήμερα, που η ολιγαρχία του πλούτου με την συνδρομή των μνημονιακών κυβερνήσεων προωθούν το ολοκληρωτικό ξεπούλημα της ΔΕΗ, είναι αναγκαία η δημιουργία μετώπου όλων των κοινωνικών δυνάμεων αλλά και όσων πολιτικών κομμάτων αντιλαμβάνονται τις συνέπειες του νεοφιλελεύθερου πλιάτσικου στη δημόσια περιουσία, να αποτραπεί πάση θυσία το έγκλημα της ολοκληρωτικής παράδοσης της ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δημόσιος και κοινωνικός έλεγχος του ενεργειακού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την παραγωγική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Η αναβαθμισμένη, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, ΔΕΗ πρέπει και μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο και για αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με το λαό για να μην περάσει η ιδιωτικοποίησή της».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.