Επισκέψιμο σε δύο μήνες το Αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα

Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση σε ένα ιστορικό κτίριο των Ιωαννίνων  

Την αρχική του μορφή, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά ανακτά το αρχοντικό Ισμήνης Τζαβέλλα, μία κλασική αστική κατοικία του 19ου αιώνα, από τις ελάχιστες που σώζονται ακόμη στα Γιάννινα.

Το κτίριο παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα και η φθορά του χρόνου ήταν εμφανής.

Με την εργολαβία που βρίσκεται σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται μέσα στο επόμενο διάστημα αποκαθίσταται πλήρως και στο εξής θα μπορεί να είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Για τα έργα της αποκατάστασης διατέθηκε το ποσό των 70.000 ευρώ περίπου, χρήματα που προέρχονται από το Κληροδότημα.

Η ευεργέτιδα Ισμήνη Τζαβέλλα κληροδότησε στο Δήμο το αρχοντικό της οικογένειάς της με την επιθυμία να λειτουργήσει ως μουσείο. Για αρκετά χρόνια φιλοξενήθηκαν στους χώρους του τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Από την ώρα που τα ΓΑΚ μετακόμισαν στο Σουφαρί Σαράι, η οικία παρέμεινε κλειστή και είχε υποστεί μεγάλες φθορές.

Η μελέτη για την αποκατάσταση του Αρχοντικού εκπονήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Ακολούθησε η δημοπράτηση του έργου, το οποίο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων καθώς σώζεται σχεδόν το σύνολο του εξοπλισμού, των επίπλων και των αντικειμένων της κατοικίας.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ

«Το αρχοντικό περιήλθε στο Δήμο τη δεκαετία του 1980. Σήμερα από τις Τεχνικές μας Υπηρεσίες έγινε μία εντυπωσιακή και δύσκολη δουλειά προκειμένου να αποκατασταθούν οι φθορές του χρόνου και να διασωθεί μία από τις ελάχιστες αστικές κατοικίες, εντυπωσιακά δείγματα του 19ου αιώνα», τόνισε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου το Αρχοντικό.

Ο Δήμαρχος έκανε γνωστό ότι οι ισόγειοι χώροι του κτιρίου διαμορφώνονται έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαστήρια συντήρησης έργων τέχνης, κάτι που σήμερα το έχει απόλυτη ανάγκη η δημοτική πινακοθήκη.

Ο κ. Φίλιος ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο έργων Βασίλη Μασσαλά, την Τεχνική Υπηρεσία και την εργολήπτρια εταιρία.

Ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Ορέστης Μπρίκος, σημείωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου.

Σήμερα όλες οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και το αποτέλεσμα είναι πράγματι ικανοποιητικό.

Σημειώνεται ότι το Αρχοντικό της Ισμήνης Τζαβέλλα σε δύο μήνες περίπου θα είναι επισκέψιμο και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα πραγματικό κόσμημα κι ένα κομμάτι από την ιστορία της πόλης.

arxontiko_tzavella1

tzavella2


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.