Έμποροι: «Πήραμε λεξοτανίλ όταν είδαμε εκκαθαριστικό»

Διάχυτος προβληματισμός στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων – 16.000 κατασχετήρια για οφειλές στάλθηκαν σε επαγγελματίες του νομού

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

«Πήραμε λεξοτανίλ με το που είδαμε την εκκαθάριση της δήλωσης». «Οι έμποροι πάσχουν από κατάθλιψη». Δύο φράσεις που συνοψίζουν την καθημερινότητα μεγάλου κομματιού των ελεύθερων επαγγελματιών του νομού Ιωαννίνων.

Ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ανοιχτής σύσκεψης για την κατάθεση προτάσεων όσον αφορά τη δυσβάσταχτη φορολογία και τις οφειλές στον ΟΑΕΕ που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 25 Ιουνίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου (Αραβαντινού 5α). Την πρωτοβουλία ανέλαβαν τα προεδρεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών κι Εμπόρων (ΟΕΒΕ) και του Εμπορικού Συλλόγου – παρόντες στη σύσκεψη οι πρόεδροι των τριών ΔΣ, Δημήτρης Δημητρίου, Σωτήρης Χορέβας, Γιώργος Νταλαμάγκας αντίστοιχα.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου ήδη στον εμπορικό κόσμο των Ιωαννίνων έχουν σταλεί 16.000 ειδοποιητήρια κατάσχεσης οφειλών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ μεγάλα προβλήματα προκαλεί η αδυναμία των επαγγελματιών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου η κυβέρνηση αποδεικνύεται εχθρική απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΣΕΒΕ

Από τη σύσκεψη, στην οποία η συμμετοχή των εμπόρων ήταν αναντίστοιχη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αγορά, δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις και οι διακοπές. Τοποθετούμενος εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση-ΚΚΕ) ο Τάκης Τασιούλας κατηγόρησε την πλειοψηφία των τριών προεδρείων ότι επιδεικνύουν όψιμο ενδιαφέρον για τα προβλήματα και συγκάλεσαν τη σύσκεψη της Τετάρτης με στόχο να εκτονωθεί η οργή των επαγγελματιών βιοτεχνών ενάντια στα σκληρά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον κ. Τασιούλα η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων δεν αντιμετωπίζεται με ραβασάκια ή χαρτιά στα υπουργεία, αλλά χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις που να διεκδικούν αιτήματα όπως το σφράγισμα όλων των βιβλιαρίων των ανασφάλιστων ή η έμπρακτη ακύρωση τυχόν πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων των επαγγελματιών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με παρεμβάσεις τους κι άλλα μέλη της ΠΑΣΕΒΕ με τη σύσκεψη να διακόπτεται ουκ ολίγες φορές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ

Εκ μέρους του προεδρείου οι κκ. Δημητρίου, Χορέβας αντέτειναν ότι η χτεσινή σύσκεψη είχε ως αρχικό στόχο να ακουστούν προτάσεις εκ μέρους των επαγγελματιών και στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης.

Η γενική κατεύθυνση εκ μέρους των τριών φορέων είναι καταρχήν να γίνουν νομικές ενέργειες για την κατάργηση μέτρων όπως η αναγκαστική είσπραξη οφειλών και τη διεκδίκηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους έχουν τόσο χρόνια καταβάλλει τις οφειλές τους και δεν έκαναν χρήση των υπηρεσιών.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

Εκ μέρους της πρωτοβουλία ανασφάλιστων επαγγελματιών της πόλης της Ιωαννίνων οι οποίοι ήδη έχουν καταθέσει ομαδική προσφυγή κατά του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ο Λευτέρης Λάππας κάλεσε τους παριστάμενους να λάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες καθυστέρησης των σε βάρος τους μέτρων. Με την προσφυγή ζητείται: μείωση των ασφάλιστρων, κατάργηση των χρεώσεων στον κλάδο υγεία για το διάστημα που οι επαγγελματίες οφείλουν και δεν τους παρέχονται, κατάργηση των υπέρογκων προσαυξήσεων, δυνατότητα επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας.

Όπως εξήγησε, οι προσφυγές δεν αποτελούν πανάκεια για την επίλυση των προβλημάτων των επαγγελματιών, αλλά ένα νομικό εργαλείο αντίστασης.

Η αναφορά εκ μέρους του κ. Λάππα στο όνομα του δικηγόρου που έχει αναλάβει την πρώτη ομαδική προσφυγή, προκάλεσε την αντίδραση των μελών της ΠΑΣΕΒΕ που τον κατηγόρησαν για προώθηση συγκεκριμένων δικηγορικών συμφερόντων.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

Όταν καταλάγιασε η ένταση, ο Γιώργος Νταλαμάγκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ανέφερε ότι ο Σύλλογος ανεπισήμως συμφωνεί με αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ωστόσο, δεν θέλει να υποδείξει στα μέλη του ονόματα δικηγόρων που θα μπορούσαν να αναλάβουν τέτοιου είδους προσφυγές. Σχεδιάζεται πάντως σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο να δημιουργηθεί μία λίστα με συγκεκριμένους δικηγόρους που θα αναλαμβάνουν τέτοιες υποθέσεις. Συνεχίζοντας ο κ. Νταλαμάγκας πρότεινε οι επαγγελματίες να προχωρήσουν σε συμβολικό κλείσιμο των γραφείων του ΟΑΕΕ στα Γιάννενα ώστε να σταλεί ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση.

Η δράση αυτή- τονίστηκε- θα πρέπει να συνδυαστεί με ολιγόωρο κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων.

Άλλοι παρευρισκόμενοι στη σύσκεψη πρότειναν δυναμικότερες κινήσεις όπως το ολοήμερο κλείσιμο των καταστημάτων, ο αποκλεισμός της Εφορίας ή ακόμη το συμβολικό κλείσιμο όλων των καταστημάτων στις 8 το απόγευμα ώστε το πρόβλημα να αναδειχτεί κι από τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τελικώς, στην προχτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΟΑΕΕ στα Γιάννενα (στην οδό Μετσόβου) την Τετάρτη, 9 Ιουλίου σε συνδυασμό με κλείσιμο των καταστημάτων, ενώ θα κινηθεί και η διαδικασία δικαστικών προσφυγών ενάντια στη φοροεπιδρομή.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.