Δράσεις για να σωθούν τα πλατάνια στην Ήπειρο

Δράσεις με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση και το συντονισμό για την καταπολέμηση της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους που απειλεί με εξαφάνιση τα φυσικά οικοσυστήματα των πλατάνων οργανώνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας ενόψει και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Τρίτη, 27 Μαΐου με επιμόρφωση των δασικών φυτουγειονομικών ελεγκτών των δασαρχείων και των Διευθύνσεων δασών Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας από τον Δρ. Δημήτριο Αβτζή στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στα Ιωάννινα και ακολούθησε επίσκεψη στην Τύρια Ιωαννίνων, όπου ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστηµάτων & Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων παρουσίασε επιτόπου τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας.

Την Τετάρτη, 4 Ιουνίου παραμονή της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, στη 1 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών στο διοικητήριο της Αποκεντρωμένης στα Γιάννενα με θέμα: «Συντονισμός – Ενέργειες πρόληψης και καταπολέμησης της ασθένειας του πλατάνου».

Οι δράσεις θα κορυφωθούν στα τέλη Ιουνίου ,οπότε και θα ξεκινήσει παρουσία του Δρ Τσόπελα, η καταπολέμηση της ασθένειας σε δένδρα που έχουν προσβληθεί στην περιοχή της γέφυρας Τζαρή στην Άρτα και στη συνέχεια στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

ΑΠΟ ΤΟ 2010

Το πρόβλημα της θανατηφόρου νόσου των πλατάνων στην Ήπειρο, εμφανίστηκε από το 2010 και σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, στον  Καλαμά υπάρχουν χιλιάδες νεκρά δένδρα , ενώ εστίες μεταχρωματικού έλκους έχουν εντοπιστεί και σε κάποιες περιοχές δίπλα στην Εγνατία Οδό.

Η ασθένεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003 στην Πελοπόννησο και μεταφέρθηκε εκεί από την Ιταλία. Η μεταφορά της ασθένειας, γίνεται κυρίως μέσων των διαφόρων μηχανημάτων σκαπτικών η κοπτικών.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.