Άλλα τρία χρόνια λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό

Προγραμματική σύμβαση για τη λειτουργία

του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων από την Περιφέρεια

Με απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου που συνεδρίασε τη Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ιωαννίνων για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ιωαννίνων, για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως ανέφερε η Αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη, σχετικό αίτημα έχει υποβάλλει ο Σύνδεσμος ελλείψει προσωπικού και Διαχειριστικής Επάρκειας, υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί να μείνει απαθής στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως ότου  στελεχωθεί αυτός και συγκροτηθεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ.

Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι η Περιφερειακή Αρχή  εξασφάλισε τη χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ (ΥΠΕΚΑ) για το έργο «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς στραγγιδίων λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου – Ν. Ιωαννίνων» μέσα από τις εκπτώσεις του έργου: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων Δ. Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας» και στο πλαίσιο  προγραμματικής  σύμβασης που ήδη έχει υπογραφεί με την Περιφέρεια και την ΔΕΥΑΙ, η τελευταία κατέθεσε στο ΕΠΠΕΡΑΑ την τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου.

Η κ. Καλογιάννη, τόνισε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων, που δίνει προτεραιότητα στην ανακύκλωση, προσθέτοντας ότι αυτός θα συζητηθεί διαδοχικά τον επόμενο μήνα στην Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει και θέλει τη συνεργασία με όλους τους φορείς,  τονίζοντας ότι οι αναφορές περί ρύπανσης του Αράχθου από το ΧΥΤΑ, θα πρέπει να συνοδεύονται πέρα από τα αποτελέσματα-μετρήσεις και από τις συγκεκριμένες συντεταγμένες των θέσεων από τις οποίες έγιναν οι δειγματοληψίες υδάτων. “Από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας, γίνονται κατά τακτά διαστήματα δειγματοληψίες στις γεωτρήσεις (Γ1, Γ2, Γ3) του ΧΥΤΑ. Υπάρχουν διαδικασίες & πρωτόκολλα που πρέπει να ακολουθούνται και δεν χρειάζονται πυροτεχνήματα”,  τόνισε μεταξύ άλλων.

  • Η Επιτροπή συζήτησε και ενέκρινε τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.