Οι δημοτικές και το μέλλον

Η εκλογική διαδικασία του δεύτερου γύρου στο Δήμο Ιωαννιτών ξεκίνησε κανονικά το πρωί. Προβλήματα δεν έχουν αναφερθεί. Πρόκειται άλλωστε για μία χαλαρή, ηλιόλουστη ημέρα που προσφέρεται για βόλτα. Στη λίμνη. Ή στο χωριό.

Αύριο το πρωί, ή έστω αργά σήμερα τα μεσάνυχτα, για την επόμενη πενταετία (ως το 2019), τα Γιάννενα θα έχουν νέο δήμαρχο. Είτε τον Νίκο Γκόντα είτε τον Θωμά Μπέγκα.

Για εμάς, δημότες και κατοίκους – τους περισσότερους τουλάχιστον- δεν θα αλλάξουν και πολλά: εκείνο που χρειαζόταν να κάνουμε πριν τις τοπικές εκλογές, χρειάζεται να πράξουμε και αύριο.

Να συμμετέχουμε. Να ρωτάμε. Να μαθαίνουμε τι συμβαίνει. Να συζητάμε. Να ακούμε. Να παρεμβαίνουμε, αυτόνομα και άμεσα, μαζί με άλλους για τα θέματα που αφορούν τη ζωή μας.

Τη γειτονιά. Τη συνοικία. Την πόλη. Το δήμο μας.

Να μην είμαστε αδιάφοροι. Επειδή επάνω στη δική μας αδιαφορία για τα κοινά ανθίζει το ζιζάνιο της ολιγαρχικής διοίκησης των υποθέσεων που αφορούν στο δήμο.

Όποιος εκ των δύο εκλεγεί, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ασύδοτα. Από τη λαϊκή βούληση. Τόσο εκείνων που θα προσέλθουν στις κάλπες όσων κι εκείνων που για τον έναν ή τον άλλο λόγο αποφασίσουν να μην το κάνουν. Επειδή οι εκλογές είναι μία στιγμή της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Δεν είναι η δημοκρατία.

Η κίνηση της κοινωνίας, των πολιτών, των «από κάτω», είναι εκείνη που μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις.

Να επηρεάσει, να αλλάξει αποφάσεις, να ακυρώσει αντικοινωνικά σχέδια (δείτε τι συμβαίνει στη Χαλκιδική κι όπου αλλού η φύση επιχειρείται να μετατραπεί σε χρηματιστηριακό δείκτη). Να αναγκάσει τον επόμενο δήμαρχο, την επόμενη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση να σταθούν στο πλάι των πολλών και όχι των λίγων και ισχυρών. Να μιλήσει ανοιχτά για το τι πόλη θέλουμε απαντώντας έμπρακτα σε πρακτικά θέματα όπως οι όροι διαβίωσης των πολιτών. Να δημιουργήσει όρους άμεσης δημοκρατίας. Με συμμετοχή υπεύθυνων πολιτών. Το μέλλον είναι εδώ λοιπόν! Γ.ΠΑΠ.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.