Επόμενος σταθμός Du Lac;

Τρόπους για τη διεύρυνσή της αναζητά η δημοτική παράταξη του ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Ιωαννιτών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Έντονες παραμένουν οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων όσον αφορά τον τρόπο καθόδου στις δημοτικές εκλογές στο Δήμο Ιωαννιτών, τα πρόσωπα και τον επικεφαλής που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο.
Η ανοιχτή συνέλευση της παράταξης «Τρία Κλικ Αριστερά», το απόγευμα της Τετάρτης 29/1 στο συνεδριακό κέντρο της περιφέρειας Ηπείρου (στοά Σάρκα), επισημοποίησε μία πρώτη συνεργασία (αυτήν την τοπική κίνηση των Οικολόγων Πρασίνων), ωστόσο, δεν έλαβε οριστικές αποφάσεις για άλλα κρισιμότερα θέματα: το όνομα της νέας παράταξης (προκρίθηκαν τέσσερα ονόματα τα οποία θα συζητηθούν εκ νέου), τις συμμαχίες οι οποίες θα χρειαστούν ώστε να κατακτηθεί η δημοτική εξουσία, τον τρόπο επιλογής του/της επικεφαλής.

Προγραμματικοί άξονες
Τους προγραμματικούς άξονες της παράταξης παρουσίασε συνοπτικά εκ μέρους της γραμματείας των «Τριών Κλικ Αριστερά» ο κ. Κώστας Τζόβας κάνοντας λόγο για εναλλακτική πρόταση η οποία θέλει μία αυτοδιοίκηση ανάχωμα στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, στόχος ο οποίος θα επιτευχτεί με τη διεύρυνση του δικτύου δομών κοινωνικής πρόνοιας.
Η παράταξη προτείνει ένα νέο μοντέλο τοπικής ανάπτυξης το οποίο θα στηρίζει την αλληλέγγυα οικονομία (η πρόταση αυτή εξειδικεύτηκε στην περίπτωση της ‘Όασης’), τάσσεται υπέρ ενός Δήμου πυλώνα λαϊκής εξουσίας και άμεσης δημοκρατίας (λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνική συμμετοχή, δημοψηφίσματα με κάλπη ή ηλεκτρονικά), υπέρ ενός Δήμου ο οποίος θα είναι ο εγγυητής της προστασίας των δημόσιων συλλογικών αγαθών και της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά για όλους τους δημότες. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η υιοθεσία δημόσιων χώρων από φορείς και πολίτες με ενοποίησή τους σε ένα κοινό δίκτυο προστασίας, η διαχείριση των φυσικών πόρων στο πλαίσιο της βιωσιμότητάς τους, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, η θέσπιση συμμετοχικού προϋπολογισμού, η αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ με στόχευση στις κοινωνικές δράσεις, η ένταξη της οικολογικής οπτικής στον σχεδιασμό του δήμου.
Ακόμη η παράταξη εκφράζει την αντίθεσή της στην άνευ όρων παράδοση του νερού στους ιδιώτες, ενώ υπόσχεται την δωρεάν παροχή νερού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Οι προγραμματικοί άξονες συμπυκνώνονται στην ακόλουθη αντίληψη: έξυπνη οικονομία, έξυπνο περιβάλλον, έξυπνοι άνθρωποι, έξυπνη διαβίωση, έξυπνη διακυβέρνηση, έξυπνη κινητικότητα.
Εκ μέρους των Οικολόγων Πρασίνων ο κ. Μίλτος Μπούκας δήλωσε τη συμμετοχή της κίνησης στην παράταξη καθώς «η παρούσα δημοτική αρχή έχει ξεπεράσει με την πολιτική της τα κοινωνικά όρια» και δεν τίμησε ποτέ στην πράξη τη δέσμευση που είχε αναλάβει το 2010, όταν οι Πράσινοι συμμετείχαν στην παράταξη «Ενότητα Πολιτών», για προώθηση της πράσινης οικονομίας και διαχείρισης. Ο δήμος πρέπει να αλλάξει σελίδα, κατέληξε.

ΤΡΟΧΕΙΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ 

Στη συζήτηση που ακολούθησε κυριάρχησαν:
-Ο τρόπος με τον οποίο οι παραπάνω προτάσεις, οι οποίες από πολλούς εκτιμήθηκε ότι δεν εξειδικεύονται στα ζητήματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία (από τις λακκούβες και τον φωτισμό μέχρι τα έργα στα χωριά που απαρτίζουν τον ‘καλλικρατικό’ δήμο και την αναγκαιότητα θέσπισης του Προεδρικού Διατάγματος της λίμνης Παμβώτιδας), θα γίνει κτήμα και θα συνδιαμορφωθεί με τους πολίτες. Αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος εντός παράταξης και με τοπικούς φορείς ώστε να οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα, κάτι το οποίο δύσκολα θα συμβεί πριν τα τέλη Φλεβάρη, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα κείμενο υπογραφών πολιτών οι οποίοι στηρίζουν τη διακήρυξη.
-Ο τρόπος εκλογής του επικεφαλής. Είναι το θέμα το οποίο απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο όπως φάνηκε κι από τις τοποθετήσεις ανθρώπων οι οποίοι κινούνται στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η διαδικασία επιλογής (ποιοι θα αποτελέσουν το εκλογικό σώμα) δεν αποφασίστηκε, ωστόσο, η γενικότερη αίσθηση που άφησε η χτεσινή συνέλευση είναι ότι αποκλείονται πρόσωπα τα οποία εκφράζουν το αυταρχικό χτες (Φ. Φίλιος), πρόσωπα τα οποία λειτουργούν ως τοπικοί εκφραστές της αναβαπτισμένης μνημονιακής κεντροαριστεράς και της κίνησης των «58» (Θ. Μπέγκας), πρόσωπα τα οποία έχουν ασκήσει εξουσία στο παρελθόν (Αλ. Φαρμάκης). Άλλωστε, με ανακοίνωσή τους τα «Τρία Κλικ Αριστερά» στις 16 Ιανουαρίου είχαν κλείσει την πόρτα συνεργασιών στους κκ. Φίλιο-Μπέγκα επισημαίνοντας ότι «θα εργασθεί με όλες της τις δυνάμεις για μια νικηφόρα πορεία στο Δήμο Ιωαννιτών με στόχο την ανατροπή των μνημονιακών παρατάξεων που είτε βρίσκονται σε αφωνία είτε χύνουν κροκοδείλια δάκρυα αλλά συναποτελούν τους συνέταιρους της μνημονιακής συγκυβέρνησης στην τοπική κοινωνία».

ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ
Δυστοκία, ωστόσο, παρατηρείται στις συμμαχίες που απαιτούνται: ένα κομμάτι της παράταξης φαίνεται να ενδιαφέρεται κυρίως για τα πρόσωπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται (πελατειακές σχέσεις κλπ.), ένα άλλο επιδιώκει συμμαχία με πολίτες και κοινωνικά κινήματα.
Αυτή η δυστοκία σχετίζεται άμεσα με τους στόχους της παράταξης οι οποίοι δεν έχουν ξεκαθαρίσει: είτε επιδιώκει, συμμαχώντας ακόμη και με τον διάβολο, την κατάκτηση της δημοτικής εξουσίας φωνάζοντάς μάλιστα το δυνατά με τον κίνδυνο να διαψευστεί στην κάλπη ή στοχεύει στη διαρκή παρέμβαση στα ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα, παρέμβαση η οποία περνά και από την κάλπη, από τη στιγμή που συμμετέχει στις εκλογές και το σύστημα της αντιπροσώπευσης.
Είναι δηλαδή διαφορετικό να λες «θα πάρουμε τον δήμο» κι άλλο «θα αλλάξουμε την πόλη». Το δεύτερο γίνεται κι εκτός κάλπης.
Σε κάθε περίπτωση, το συμπέρασμα από τη χτεσινή συνέλευση είναι πως οι διεργασίες συνεχίζονται με την τροχειοδεικτική βολή να δείχνει ότι θα συγκροτηθεί μία παράταξη με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους η οποία θα επιχειρήσει να στηριχτεί από κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες δεν εκφράζονται από τα κυρίαρχα σχήματα τοπικής εξουσίας ή τα εγκατέλειψαν.
Η δυναμική της διαδικασίας θα φανεί, τουλάχιστον επικοινωνιακά, εάν συμβεί εκείνο που πρότεινε ο συγκοινωνιολόγος Κώστας Κολοκούρης (παλαιότερα μέλος της παράταξης Φίλιου): «Να παρουσιαστεί το πρόγραμμα σε μία μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση στο (ξενοδοχείο) Du Lac».

*Στο τέλος της συνέλευσης κόπηκε πρωτοχρονιάτικη πίτα. Το φλουρί κέρδισε ο Σάββας Δημητριάδης, μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

*Το παρών στη συνέλευση έδωσε και ο Χρήστος Γρίβας, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.