3.860 κρατούμενοι απεργούν για τρίτη ημέρα

Περισσότεροι από  3.860 κρατούμενοι συνέχισαν την Τρίτη, 24 Ιουνίου για δεύτερη μέρα απεργίας πείνας, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή και άλλες φυλακές. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων η οποία δίνει και αναλυτικά στοιχεία για την απεργία πείνας.

Σύμφωνα με αυτά στην κινητοποίηση η οποία έχει ως βασικό στόχο την απόσυρση του σχεδίου νόμου με το οποίο δημιουργούνται κελιά τύπου Γ, κελιά που οδηγούν στην απόλυτη απομόνωση, συμμετέχουν: 1.300 κρατούμενοι από τον Κορυδαλλό, 550 από την Πάτρα, 120 από την Κέρκυρα, 100 από τoν Αυλώνα, 400 από τα Γρεβενά, 240 από Δομοκό, 300 από Λάρισα, 200 από Άμφισσα, 50 από Ναύπλιο, 280 από Χανιά, 120 από Τρίκαλα, 80 από Σέρρες και 120 Μαλανδρίνο. Τις επόμενες ώρες θα κατέβουν σε απεργία πείνας και οι γυναίκες κρατούμενες από τις φυλακές Θήβας και Κορυδαλλού.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατά τη συνήθη τακτική του, τηρεί σιγή ιχθύος για τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων, όμως η φωνή τους ξεπερνάει τα κάγκελα και τα τείχη των φυλακών. Σε λίγες μέρες το νομοσχέδιο έκτρωμα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, και ουδείς από τους πολιτικούς ιθύνοντες δεν λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των κρατουμένων, αυτών που θα υποχρεωθούν να επιβιώσουν στις φυλακές-ταφόπλακα, τονίζει η Πρωτοβουλία η οποία χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κρατουμένων και για μια ακόμα φορά δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στους απεργούς πείνας με όλες της τις δυνάμεις.

ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Εκτός από την απόσυρση του νομοσχεδίου, οι κρατούμενοι απαιτούν:

  • Την εφαρμογή του ευεργετήματος της άδειας και της υφ’ όρον απόλυσης με αντικειμενικά κριτήρια για όλους (στο 1/5 της ποινής για την άδεια και στα 3/5 της ποινής για την αναστολή), και την κατάργηση του επαίσχυντου κριτηρίου της «μαντεψιάς» του Συμβουλίου της Φυλακής, για το αν ο κρατούμενος θα κάνει «καλή χρήση της αδείας».
  • Την επανεκδίκαση των υποθέσεων για ναρκωτικά, σύμφωνα με το νόμο του 2013, ο οποίος έχει ήδη μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με τους περισσότερους ισοβίτες, αφού σύμφωνα με το νόμο του 2006, ακόμα και οι χρήστες ουσιών καταδικάζονται για μικροποσότητα σε ισόβια.
  • Την εφαρμογή των συζυγικών επισκέψεων
  • Την κατάργηση της κατηγορίας των «φιλοξενούμενων κρατούμενων», που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο. Οι μετανάστες κρατούμενοι, αφού έχουν εκτίσει την ποινή τους, δεν αφήνονται ελεύθεροι καθώς εκκρεμεί η απέλασή τους, κι έτσι κρατούνται ως «φιλοξενούμενοι», με αποτέλεσμα να στερούνται όλα τα δικαιώματα των κρατουμένων (άδειες, αναστολή κ.λπ.).

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.