Τι είπε ο Αλ. Τσίπρας για «ΔΩΔΩΝΗ», φράγματα, περιβάλλον, πανεπιστήμιο

Για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών/στριών μας δημοσιεύουμε στη συνέχεια αυτούσια αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του κόμματος στα Γιάννενα (Κυριακή, 30 Νοεμβρίου) όσον αφορά τις δεσμεύσεις του κόμματος για την Ήπειρο.

«Η υπόθεση της Δωδώνης σχετίζεται συνολικά με το ζήτημα της κτηνοτροφίας, που είναι κομβική για την ανάπτυξη της περιοχής. Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης, μια κάθε άλλο παρά ζημιογόνας επιχείρησης, έγινε με σκανδαλώδη τρόπο, περίπου στο ένα πέμπτο της πραγματικής της αξίας. Ακόμα και ένας οφειλέτης, άνθρωπος που χρεωστούσε λεφτά στην επιχείρηση, κατάφερε να πάρει ένα μέρος της Δωδώνης στα χέρια του.  Ότι είχε προβλέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι τοπικοί φορείς αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση, επιβεβαιώθηκε πλήρως.Η ιδιωτικοποίηση της Δωδώνης τσάκισε τον αγροτικό κόσμο. Ήταν ένα χτύπημα στην καρδιά μιας από τις βασικές παραγωγικές δραστηριότητες της Ηπείρου.

Εμείς τον φάκελο της Δωδώνης θα τον ανοίξουμε. Και θα ξαναφέρουμε στο φως όλα τα στοιχεία για το πώς οργανώθηκε αυτή η αρπαγή του δημόσιου πλούτου. Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι σε κάθε περίπτωση, η δική μας στρατηγική είναι η οργάνωση της παραγωγής σε συνεταιριστική βάση. Γιατί έχει αποδειχτεί ότι με τα δεδομένα του αγροτικού τομέα στην χώρα μας, ο συνεταιριστικός τρόπος οργάνωσης, σε όλα τα επίπεδα, και βεβαίως σε υγιή και διαφανή βάση, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός και πολύ πιο δυναμικός σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Και ενδεχομένως γι αυτό φρόντισαν να την βγάλουν γρήγορα γρήγορα από τη μέση οι κατά τα άλλα θιασώτες του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Δεύτερο ζήτημα: τα φράγματα στον Άραχθο.

Ιδιωτικοποιούνται στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Αντιδράσαμε, και μάλιστα προκαλώντας ευρύτερες συσπειρώσεις, και θεωρώ ότι καταφέραμε να καταρρίψουμε όλη την επιχειρηματολογία του μνημονιακού μπλοκ. Όμως το ζήτημα δεν έχει να κάνει μόνο με την μετατροπή, ενός δημόσιου αγαθού – όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, σε εμπορεύσιμο προϊόν. Στον κάμπο της Άρτας, έχει να κάνει και με την διαχείριση των νερών.

Τα οποία, από δημόσιο αγαθό, τόσο σημαντικό για την στήριξη της οικονομίας του τόπου, τα μετατρέπουμε σε αντικείμενο κερδοφόρας δραστηριότητας. Αυτή είναι η λογική που καταστρέφει τον πυρήνα της ελληνικής παραγωγής, και βυθίζει την περιφέρεια στην φτώχεια και την εγκατάλειψη. Και είναι μια λογική με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί κατά μέτωπο. Γιατί, θα το πω πολύ απλά, εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν. Δυστυχώς για το πολιτικό κατεστημένο, υπάρχει μια δύναμη που επιμένει να πολιτεύεται και να σχεδιάζει πάνω σε αρχές. Και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνει πια την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Τρίτο ζήτημα: οι μεταφορές και οι συγκοινωνίες.Η κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Καλαμπάκα είναι στρατηγικής σημασίας. Χωρίς αυτό, η αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μιας μεγάλης δυτικής πύλης στην χώρα, χάνει εντελώς το νόημά της. Αντίθετα, η σύνδεση της Θεσπρωτίας με το υπάρχον σιδηροδρομικό δίκτυο, θα δώσει μεγάλη παραγωγική ώθηση σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ηπείρου. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε να μπει αυτό το έργο στην διαδικασία υλοποίησης.

Χρειάζεται ισχυρή και αποφασιστική διαπραγμάτευση, αλλά είναι βασική στρατηγική προτεραιότητα. Οι άλλοι δρόμοι που συνδέουν την Ήπειρο με τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν επίσης προβλήματα. Η Ιόνια οδός πρέπει να ολοκληρωθεί και να φτάσει μέχρι τα σύνορα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να δοθεί μια λύση στο θέμα της Εγνατίας.

Η Εγνατία, οδικός άξονας που συνδέει την Ήπειρο με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, και επομένως είναι καθοριστικής  σημασίας τόσο για την παραγωγή του τόπου, όσο και για τον τουρισμό, έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου με δημόσιο χρήμα.

Σήμερα, έχει περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την ιδιωτικοποίησή της.  Υποθέτω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην αντιλαμβάνεται τι θα σημάνει η ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας για το κόστος μετακίνησης.

Και εδώ φαίνεται ο παραλογισμός αυτών που σήμερα χαράσσουν πολιτική στην χώρα. Αντί να κάνουμε στρατηγικές επιλογές που θα στηρίξουν την ανάπτυξη στις περιφέρειες, μετατρέπουμε τα πάντα σε κέρδος, και ότι αρπάξουμε.

Αυτή είναι η λογική με την οποία έρχεται να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά. Αναρωτιόμαστε: τι όφελος μπορεί να έχει για την ανάπτυξη του τόπου η ιδιωτικοποίηση του αεροδρόμιου στο Άκτιο; Ή το να μην υλοποιούνται μέχρι σήμερα τα αναγκαία έργα αναβάθμισης στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων;

Η απάντηση είναι: κανένα όφελος. Πουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους και εγκαταλείπουν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν. Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτή είναι η δική τους στρατηγική. Απέναντι στην στρατηγική αυτή, αντιπαραθέτουμε την δική μας: την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με σοβαρό σχεδιασμό, αντίστοιχο στις κοινωνικές ανάγκες.Για την δική τους λογική, η στήριξη των δημόσιων δομών υγείας είναι πεταμένα λεφτά. Για την δική μας, είναι κομβικό ζήτημα για να μπορεί ο κόσμος να μείνει και να δουλέψει στον αυτόν το τόπο.

Για την δική τους λογική, πεταμένα λεφτά είναι και το πανεπιστήμιο.

Και ας έχει η Ήπειρος πανεπιστήμιο, με πολύ θετικές προοπτικές στον τομέα της έρευνας. Και ένα ΤΕΙ άμεσα συνδεδεμένο με τον πρωτογενή τομέα. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα αυτό; Μας ενδιαφέρει να το συνδέσουμε με τις τοπικές ανάγκες και τον σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης;

 Ή το μόνο που μας απασχολεί είναι να δώσουμε λίγο καλύτερα εφόδια στους νέους επιστήμονες που προετοιμάζουν την μετανάστευσή τους στο εξωτερικό;

Ας δώσουμε από εδώ την απάντηση. Τα προβλήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι πολιτικά. Είναι ζητήματα επιλογής: αν επιλέγεις να αντιμετωπίσεις τα πάντα ως κέρδος, η αν επιλέγεις τον στρατηγικό σχεδιασμό, και το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν από την δουλειά τους και τον πλούτο του τόπου τους.

Θα σταθώ και σε ένα τελευταίο ζήτημα: το περιβαλλοντικό.

Η Ήπειρος είναι μια περιοχή με υπέροχο φυσικό τοπίο. Είναι εξαιρετικής σημασίας η προτεραιότητα να προστατεύσουμε περιβαλλοντικά και να αποκαταστήσουμε τους υδάτινους πόρους.  Ποτάμια, λίμνες θαλάσσιες ακτές. Γιατί κάτι τέτοιο, δεν σχετίζεται μόνο με την ποιότητα ζωής.  Σχετίζεται και με την παραγωγή του τόπου, όπως στην περίπτωση του Αμβρακικού, στην Πρέβεζα. Όπου η παραγωγική δραστηριότητα ενός μοναδικού οικοσυστήματος, θα αναβαθμιστεί σημαντικά, με μια ενεργητική περιβαλλοντική παρέμβαση στο θέμα των υδάτινων πόρων.  Σχετίζεται όμως και με την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιφέρεια, σε μια ήπια, φιλική προς τον τόπο, αντίληψη»


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.