ΣΥΡΙΖΑ υπέρ δημόσιας, δωρεάν, ανοιχτής παιδείας

Ανακοίνωση σε προεκλογικούς τόνους για τη νέα σχολική χρονιά

Με στόχο ένα «δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα δημόσιο, δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλα τα παιδιά, σε κάθε νέο και κάθε νέα, και ταυτόχρονα ένα εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικά αναβαθμισμένο» ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Το Τμήμα Παιδείας του κόμματος εύχεται καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες και στους εκπαιδευτικούς που, «για άλλη μια φορά, από την πρώτη μέρα του νέου σχολικού έτους, έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα και αναγκάζονται να διεκδικούν τα αυτονόητα. Γιατί οι κυβερνήσεις, τόσο τις προηγούμενες δεκαετίες με την νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, όσο και η σημερινή με την εφαρμογή των μνημονίων και των αντίστοιχων εφαρμοστικών νόμων,  οργάνωσαν και συστηματοποίησαν την αποδιοργάνωση και τελικά τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με αποτέλεσμα ένα δημόσιο σχολείο συρρικνωμένο όχι μόνο σε οικονομικούς πόρους και υποδομές, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό και πολύ περισσότερο σε περιεχόμενο. Τελευταίοι στις δαπάνες για την παιδεία, πολυπληθείς σχολικές τάξεις, οι περισσότερες  παγωμένες  το χειμώνα,  παιδιά που καθημερινά υποσιτίζονται, καθηγητές και δάσκαλοι που λείπουν -11.500 κενά ομολογεί το Υπουργείο- μια εκπαιδευτική πολιτική που καταργεί βασικούς τομείς της γνώσης και ολόκληρες ειδικότητες, που στόχο έχει μέσα από συνεχείς εξεταστικές δοκιμασίες και ‘τράπεζες θεμάτων’ να ταξινομήσει και να αποκλείσει το μεγαλύτερο αριθμό των μαθητών από την ουσιαστική μόρφωση.

Όπως επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση το πρόγραμμα της για την παιδεία, θα αποτελέσει τη βάση ενός ουσιαστικού διαλόγου με όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, με όλη την κοινωνία. Παράλληλα δεσμεύεται ότι θα καταργήσει όλους τους νόμους που διέλυσαν και υποβάθμισαν την Δημόσια Παιδεία.

Η στρατηγική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει:

  • Δίχρονο Νηπιαγωγείο για όλα τα νήπια από 4 έως 6 ετών
  • Δωδεκάχρονη υποχρεωτική γενική εκπαίδευση  (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο), που θα παρέχεται ως δημόσιο αγαθό σε κάθε παιδί και νέο ή νέα που ζει στη χώρα, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
  • Αναβάθμιση του Λυκείου ως ενιαίας αυτόνομης και υποχρεωτικής μορφωτικής βαθμίδας υπό τη λειτουργία του ως Ενιαίου Λυκείου Θεωρίας και Πράξης,
  • Αναβάθμιση της σημερινής πολυδιασπασμένης τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης με συγκρότηση ενός δημόσιου και δωρεάν, επαρκούς και αποτελεσματικού, συστήματος μεταλυκειακής τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
  • Αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας και στο περιεχόμενο των μαθημάτων και σπουδών, ώστε Το σχολείο να καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.
  • Αποδέσμευση της απόκτησης του απολυτηρίου Λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια και ελεύθερη πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Δεσμευόμαστε πως με την ενεργό συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού θα ανοίξουμε το δρόμο που θα κάνει πράξη τα οράματα της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια δωρεάν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας  σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης», καταλήγει.


 

 

 

 

 

 

 

 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.