Σε αναβρασμό οι κτηνοτρόφοι των Ιωαννίνων για τα βοσκοτόπια

Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Αγροτικό Σύλλογο της Ζίτσας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Σε αναβρασμό παραμένουν οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου εξαιτίας των προβλημάτων στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης που προκάλεσαν οι αλλαγές στον χαρακτηρισμό των βοσκοτόπων. Το πρωί της Τετάρτης 27 Αυγούστου αντιπροσωπεία κτηνοτρόφων με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας και τη συμμετοχή περίπου 20 ατόμων πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στα Γιάννενα ζητώντας την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων με βάση τα στοιχεία που είχαν δηλώσει τα προηγούμενα χρόνια.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την διευθύντρια του ΟΠΕΚΕΠΕ, Χαριτίνη Παπαθανασίου στην οποία, για πάνω από μία ώρα, οι κτηνοτρόφοι έθεσαν συγκεκριμένα παραδείγματα για τις επιπτώσεις που έχει στο εισόδημα τους η απώλεια του 40-50% των επιλέξιμων εκτάσεων βοσκότοπων.

ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έδωσε η κα Παπαθανασίου στο νομό Ιωαννίνων το πρόβλημα αφορά περίπου 500 κτηνοτρόφους. Συγκεκριμένα: κατατέθηκαν 2.100 αιτήσεις από τις οποίες εξετάστηκαν τελικώς 2088. Από αυτές οι 1600 πληρούσαν τις προϋποθέσεις φακέλου. Εξισωτική αποζημίωση καταβλήθηκε τελικά σε 1012 κτηνοτρόφους με το συνολικό ποσό, όπως τόνισαν οι παραγωγοί στη χτεσινή συνάντηση, να είναι κατά πολύ μικρότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η διευθύντρια εμφανίστηκε καθησυχαστική όσον αφορά την…επόμενη χρονιά (2015), ενώ από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το τι θα συμβεί από του χρόνου όταν και αρχίζει να εφαρμόζεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Ο φόβος τους είναι ότι οι αποζημιώσεις θα υπολογίζονται με βάση τα στοιχεία των ετών 2013, 2014, όταν και μειώθηκε ο αριθμός των επιλέξιμων εκτάσεων, οπότε θα παγιωθεί η γενναία  μείωση του εισοδήματος τους.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Κώστας Κατσάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συνεχίσουν τον αγώνα καταθέτοντας και τις σχετικές ενστάσεις. Η προθεσμία λήγει στις 31 Αυγούστου.

ktinotrofoi_opekepe1ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

Ανανέωσε το ραντεβού των κινητοποιήσεων για το απόγευμα του Σαββάτου, 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη (στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους) κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της πρωθυπουργικής ομιλίας στη Διεθνή Έκθεση. “Ο δρόμος προς τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής των μικρομεσαίων αγροτών στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών, έχει ανοίξει με εργαλείο τη νέα ΚΑΠ 2015-2020. Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά απαιτείται η οργάνωση του αγώνα μας, η δημιουργία αγροτικών συλλόγων παντού, που θα ενώσει και θα δυναμώσει τη φωνή του δίκιου μας”, εκτιμά ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας.

ΠΥΡΑ ΚΑΤΑ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων επισκέφτηκε τον περιφερειάρχη Ηπείρου θέτοντάς υπόψην του το πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού ο οποίος πλήττει τα κοπάδια των προβάτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας ο κ. Καχριμάνης δήλωσε απερίφραστα ότι, απέναντι στο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού, οι κτηνοτρόφοι είναι ο καθένας μόνος του “Αποποιήθηκε των ευθυνών του σχετικά με τους απαραίτητους ψεκασμούς που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει επικαλούμενος έλλειψη κονδυλίων, αν και ο ίδιος λίγους μήνες νωρίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, δήλωνε ότι ‘ο πρωτογενής τομέας είναι η ατμομηχανή της Ηπείρου’ στον οποίο θα πέσει όλο το βάρος!”, σημειώνει.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 

Στο ψήφισμα του ο Αγροτικός Σύλλογος της Ζίτσας ζητά να δοθούν όλα τα χρήματα των αποζημιώσεων στους παραγωγούς με βάση ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ αντιτίθεται στον αποχαρακτηρισμό των βοσκοτόπων που «μας τσακίζει».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.