Παρουσίαση του βιβλίου “Στη θύελλα του ’40” της Σωσάνας- Άννας Μάλλιου

Tο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζει το βιβλίο της συγγραφέα και φιλολόγου Σωσάνας – Άννας Μάλλιου, Στη θύελλα του ʼ40, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ευαγγελία Μπλέτσα, θεολόγος, ο Αθανάσιος Δημητρός, πολιτικός επιστήμων, ανώτερο στέλεχος του Υπ. Πολιτισμού και η συγγραφέας.

Πρόκειται γα την αφήγηση του δασκάλου Μιχαήλ Μάλλιου, εφέδρου τότε Ανθυπολοχαγού στον πόλεμο του ’40, όπως έζησε τα γεγονότα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, από την πρώτη μέρα της κήρυξης του πολέμου, την 28η Οκτωβρίου 1940, μέχρι το τέλος του.
Το βιβλίο Στη θύελλα του ’40 έχει μια πρωτοτυπία. Ενώ ο έφεδρος Ανθυπολοχαγός μας οδηγεί σε ένα πολεμικό ταξίδι στα μέσα του 20ου αιώνα, κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπιζαν καθημερινά όλοι οι μαχητές στα κακοτράχαλα βουνά της Πίνδου, ταυτόχρονα αναφέρεται και στα πάτρια χώματα των γονιών του, που κατάγονταν από το Λάμποβο. Έτσι βρίσκει την ευκαιρία να ξαναζωντανέψει με εκπληκτικό τρόπο σημαντικά ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου που σημάδεψαν την μοίρα του Ελληνισμού. Το βιβλίο κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και διαβάζεται ευχάριστα κάνοντας και αναφορές σε ειρηνικές σκηνές, λαογραφικά έθιμα και παραδόσεις που μένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των αιώνων.

Η Σωσάνα-Άννα Μάλλιου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια εργάστηκε ερευνητικά στο Τμήμα Μεσαιωνικών Σπουδών.
Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (1991-94) και από τότε ασχολείται ανελλιπώς ως ερευνήτρια και μεταφράστρια των πρωτότυπων λατινικών χειρογράφων του Γεωργίου Τραπεζούντιου, σημαντικού Έλληνα λογίου και φιλοσόφου της Διασποράς (Comparationes phylosophorum Aristotelis et Platonis, Βενετία, 1523).
Το 2006 εξέδωσε το βιβλίο της, με τίτλο: Η κριτική του Γεωργίου Τραπεζούντιου στην Αριστοτελική και Πλατωνική Φιλοσοφία, εκδόσεις Γρηγόρη, Αθήνα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων ανέλαβε την παρουσίαση γυναικών με πνευματική προσφορά στην Ήπειρο και εξέδωσε περιοδικό με τίτλο: Παρουσία και προσφορά της γυναίκας στην Ήπειρο. (Γυναίκα και Πνευματική Δημιουργία), Γιάννινα 2004.
Επί 32 χρόνια υπηρέτησε ως καθηγήτρια φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Διετέλεσε Διευθύντρια στο Λύκειο Πωγωνιανής και Σύμβουλος ΣΕΠ στο Γυμνάσιο και Ενιαίο Λύκειο Κόνιτσας.
Έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε παιδιά με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Ως κόρη εκπαιδευτικών που γαλούχησαν γενιές μαθητών κληρονόμησε την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα παιδιά. Για να βοηθήσει αποτελεσματικότερα τους Αλβανόφωνους μαθητές στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας θέλησε να βρει έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας. Για το λόγο αυτό παρακολούθησε επί τρία έτη (1997-2000) σεμινάρια Αλβανικής γλώσσας. Δίδαξε την Ελληνική και Λατινική γλώσσα στο Γυμνάσιο και Λύκειο Πωγωνιανής, στο 2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων και στο 2ο Ενιαίο Διαπολιτισμικό Λύκειο του Ελληνικού με μαθητές από 38 χώρες. Συμμετείχε σε εργασίες Διεθνών Συνεδρίων για την Διαπολιτισμική εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Πατρών.
Έχει στο ενεργητικό της πλούσιο συγγραφικό έργο. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε Ελληνικά και Γαλλικά περιοδικά, όπως: Φιλολογική, Ηπειρωτική Εστία, Ηπειρωτικό Ημερολόγιο, Φηγός, Ηπειρωτική Εταιρεία, Κελαινώ, Racine και Skepsis. Το 1990, ως μέλος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών εξέδωσε το ανέκδοτο λογοτεχνικό και λαογραφικό έργο της μητέρας της, δασκάλας στην πόλη των Ιωαννίνων, με τίτλο Αθηνά Δρόσου – Μάλλιου, Το Ανέκδοτο Λογοτεχνικό της Έργο (Πεζογραφία – Ποίηση) και ανέλαβε την επιμέλεια δύο εκδόσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών με τίτλο: Νεανικές Δημιουργίες, Αφιέρωμα Ι, (1990) και Αφιέρωμα ΙΙ, (1992).


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.