Παρατήρηση πουλιών την Κυριακή 5/10 στο νησάκι

poylia_paratirisi_pamvotida

Από το Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για 2η συνεχή χρονιά ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, για συμμετοχή τους στη Γιορτή πουλιών το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ξεκινάει στην πλατεία Μαβίλη (καλωσόρισμα, έκθεση φωτογραφίας, διανομή πληροφοριακού υλικού), την Κυριακή 5 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί, και περιλαμβάνει βόλτα στο νησάκι Ιωαννίνων με ενημέρωση-ευαισθητοποίηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας, δραστηριότητες για παιδιά (κατασκευές, μουσικοθεατρικό παιχνίδι από τους «Αθεράπευτους», ζωγραφική) και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο.

ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θα εγκαταλείψουν την Ευρώπη μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα πετάξουν προς τα χειμερινά τους καταφύγια στην Αφρική. Άνθρωποι από 37 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία θα παρατηρήσουν φέτος τους φτερωτούς ταξιδιώτες και θα μάθουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τη μετανάστευσή τους και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμι για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν τον χειμώνα.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για το υπέροχο φαινόμενο της μετανάστευσης των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική. Η Κλιματική Αλλαγή, η αλλαγή στις χρήσεις γης, η λαθροθηρία και η απώλεια των βιοτόπων που έχουν ανάγκη για την επιβίωσή τους (όπως οι περιοχές στάθμευσης για ξεκούραση και ανεφοδιασμό κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής), αποτελούν τις κύριες απειλές για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών -European Birdwatch- είναι μια ετήσια εκδήλωση που συντονίζεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων για την προστασία των πουλιών, Birdlife International, εταίρος της οποίας στην Ελλάδα είναι η Ορνιθολογική και περιλαμβάνει εκατοντάδες οργανωμένες δράσεις ευαισθητοποίησης και παρατήρησης πουλιών, που υλοποιούνται ταυτόχρονα σε πλήθος χωρών.

Πέρσι, ο εορτασμός της Γιορτής Πουλιών υλοποιήθηκε για 20ή χρονιά και συμμετείχαν περισσότεροι από 65.000 άνθρωποι σε 34 χώρες, ενώ παρατηρήθηκαν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πουλιά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.