Νέος κυβερνητικός αυταρχισμός: Επιστράτευσαν και τη ΔΕΗ

Μετά την ολιγόωρη προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η απεργία τους κρίθηκε χθες παράνομη και καταχρηστική, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η επιστράτευσή τους και η επιτάξη των υπηρεσιών τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους».

Νωρίτερα το Σάββατο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Η δικαστική απόφαση, που έκρινε την απεργία της ΓΕΝΟΠ παράνομη και καταχρηστική, εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Από το πρωί του Σαββάτου τυπώνονται στο Εθνκό Τυπογραφείο τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους εργαζομένους.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά αναγκαία» την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, με στόχο την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με το «Κουτί της Πανδώρας» οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ήδη ετοιμάζονται για έκτακτη γενική συνέλευση στην οποία θα καθορίσουν τη στάση τους.

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην κηρύξει νέα απεργία η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, αλλά τα σωματεία τα οποία τη συναπαρτίζουν. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις υπό την «αιγίδα» της ΓΣΕΕ, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να διωχθούν.

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζόμενων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, πως δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις. «Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί», συμπληρώνει ο Περισσός.

(Πηγές: in.gr, koutipandoras.gr)

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.