ΚΚΕ για καρτέλ κοτόπουλου: Φαιδρές φωνασκίες όσων πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ

pindos_kotopoula

Συσχετίζει τα πρόστιμα Επιτροπής Ανταγωνισμού με την προσπάθεια «να τεθούν τα συμφέροντα αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων κάτω από ‘ξένη σημαία»

Τουλάχιστον φαιδρές χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις αντιδράσεις τοπικών φορέων με αφορμή τα πρόστιμα τα οποία επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου με την κατηγορία της δημιουργίας καρτέλ το οποίο καθόριζε τις τιμές στο χώρο. Αναλυτικά η ανακοίνωση της επιτροπής περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας του κόμματος έχει ως εξής:

Στα πλαίσια μιας καπιταλιστικά οργανωμένης οικονομίας, όπου ο ανταγωνισμός και η επιχειρηματικότητα  συμβαδίζουν με την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τη νόμιμη κλοπή του πλούτου που αυτή παράγει, η ύπαρξη και λειτουργία μιας ‘Επιτροπής Ανταγωνισμού’ – εκ των πραγμάτων – δεν αφορά την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και αναγκών, είτε πρόκειται για τους αυτοαπασχολούμενους των κλάδων είτε για τους εργαζόμενους.

Η απόφαση δηλαδή της Επιτροπής Ανταγωνισμού να επιβάλλει πρόστιμα στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και συνολικότερα για τη δημιουργία καρτέλ, προφανώς δεν αφορά τη σωτηρία του καπιταλισμού από αυτά, μιας και δεν υπάρχει καπιταλισμός χωρίς μονοπώλια!

Είναι πρόσφατη εξάλλου η πείρα από την αντίστοιχη απόφαση για το καρτέλ γάλακτος όπου τι έγινε τελικά; Τι και ποιος σώθηκε μετά από αυτή; Τι λύθηκε ακριβώς; Μήπως δεν υλοποιήθηκε η οδηγία της ΕΕ για το ‘φρέσκο γάλα 9 ημερών’ που τσακίζει τους μικροπαραγωγούς και ταΐζει τα παιδιά μας με υποβαθμισμένης  ποιότητας προϊόντα; Γιατί η απόφαση δεν δείχνει και το καρτέλ που υπάρχει σε ότι αφορά την εκμετάλλευση των μικροπαραγωγών; Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολία για τους σκοπούς που υπηρετεί αυτή (και άλλες πολλές) επιτροπές που στήνει το αστικό κράτος!

Είναι τουλάχιστον φαιδρές οι φωνασκίες από όλους εκείνους που πίνουν νερό στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων και κεφαλαίων που πρεσβεύει η ΕΕ – όπως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κασσής, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης (ΝΔ), ο Πρόεδρος της πρώην Ένωσης ΑΣ Ιωαννίνων κ. Μπαλτογιάννης (ΔΗΜΑΡ)!

Όλοι αυτοί δηλαδή και πολλοί ακόμα, που πριν λίγες μέρες κατά την προεκλογική περίοδο, μάζευαν ψήφους εξυμνώντας την ΕΕ και την ‘ελευθερία’ της καπιταλιστικής αγοράς! Και βέβαια δεν νοιάζονται για το μικρό παραγωγό ή  για τον εργαζόμενο όλες εκείνες οι δυνάμεις που παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μην υπάρξει καμία ρωγμή στο αστικό πολιτικό σύστημα είτε με το σύνθημα της ‘σταθερότητας’ όπως η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είτε με αυτό της ‘ανατροπής’ όπως ο ΣΥΡΙΖΑ αφού η πολιτική του στερείται κάθε ίχνος ανατρεπτικής λογικής!

Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά όταν όλοι οι παραπάνω, υποκλίνονται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ που στόχο έχει τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματίων και στην οποία ΚΑΠ, καμία Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν  μπορεί να πάει κόντρα!

Ο κουρνιαχτός που έχει σηκωθεί από τις ερωτήσεις στη Βουλή (ΝΔ για τα πρόστιμα στην ΠΙΝΔΟ), τις δηλώσεις ντόπιων παραγόντων κλπ, αφορά και τη συνεχιζόμενη προσπάθεια από την πλευρά του αστικού συστήματος, να θέσει τα συμφέροντα αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων κάτω από ‘ξένη σημαία’.

Να κυριαρχήσει δηλαδή μια αταξική λογική ‘ενότητας’ που στόχο έχει να μετατρέψει σε συνένοχους του ξεκληρίσματός τους, τους μικρούς παραγωγούς! Αξιοποιούν σε αυτή την κατεύθυνση, το ‘συνεταιριστικό’ χαρακτήρα της ΠΙΝΔΟΥ λες και δεν πρόκειται για μια επίσης καπιταλιστική επιχείρηση!

Ερωτήματα βέβαια γεννά το γιατί όμως η Επιτροπή Ανταγωνισμού διαλέγει αυτή τη χρονική στιγμή και τον συγκεκριμένο κλάδο για να ‘επέμβει’; Τι παιχνίδια παίζονται πίσω από τις πλάτες μικροπαραγωγών και εργαζομένων; Ποια συμφέροντα, παλιά ή νέα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν;

Η ζωή θα απαντήσει όλα αυτά τα ερωτήματα όπως ακριβώς έκανε και σε άλλες περιπτώσεις όπως στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, τότε που πάλι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, έσπρωχναν στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης προβάλλοντας διαφορετικές προτάσεις ξεπουλήματος!

Εκείνο που είναι κρίσιμο αυτή τη στιγμή είναι να μην παρασυρθεί κανένας αυτοαπασχολούμενος πτηνοτρόφος, κανένας εργαζόμενος του κλάδου σε μια λογική ταξικής συνεργασίας που θα βάζει το δίκιο τους κάτω από τη σημαία των συμφερόντων των μεγαλοπαραγωγών του κλάδου!

Η ανάγκη οργάνωσης και συμπόρευσης αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων, συνολικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, κόντρα στα καπιταλιστικά συμφέροντα και τους εκπροσώπους τους, πρέπει τώρα να γίνει πράξη. Μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, σε κοινή συμπόρευση με τα ταξικά συνδικάτα, οι πτηνοτρόφοι της περιοχής μας που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, πρέπει να παλέψουν για το δικό τους δίκιο, διεκδικώντας, όχι μόνο  να μην φορτωθούν τα πρόστιμα των αφεντικών τους, αλλά και μέτρα ανακούφισης από τον ασφυκτικό οικονομικό κλοιό που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική των φόρων, των χαρατσιών κλπ.

dodoni sygkentrosiΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ «ΔΩΔΩΝΗΣ» ΤΟ ΚΚΕ ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ:

«Ήταν το φυσικό επακόλουθο μιας ολόκληρης πορείας χρόνων από τις δυνάμεις εκείνες που τάχα στο όνομα των παραγωγών, δουλεύουν για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου!

Ούτε τα λεφτά των ‘μετόχων’ σώζουν με αυτή την κίνηση μιας και κανένας μικροπαραγωγός δεν πρόκειται να πάρει δραχμή, ούτε σε ‘επενδύσεις’ προς όφελός τους θα αξιοποιηθούν. Ίσα – ίσα, που πολύ γρήγορα, τα μέλη του Συνεταιρισμού Α.Ε. θα κληθούν να υλοποιήσουν προγράμματα που θα βάζουν ακόμα μεγαλύτερη θηλιά γύρω από το λαιμό των φτωχών κτηνοτρόφων, πιστοί στις κατευθύνσεις της ΕΕ για άμεσο και βίαιο ξεκλήρισμά τους προκειμένου να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων.

Η ανάγκη για οργάνωση των αγροτοκτηνο-πτηνοτρόφων σε μαζικούς, μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους παντού, που στο στόχαστρό τους  θα έχουν συνολικά την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ – κυβερνήσεων διεκδικώντας άμεσα μέτρα για την επιβίωση τους, είναι σήμερα επιτακτική. Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να παράγει άφθονα και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, φτάνει να λύσει τους δεσμούς της με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και να οργανώσει την οικονομία της, στη βάση των λαϊκών της αναγκών! Αυτό, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, δεν μπορεί να το πραγματοποιήσει ποτέ!».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.