Κινητοποιήσεις αποφάσισαν αγρότες της Άρτας

Τι ειπώθηκε σε σύσκεψη της ΟΑΣΝΑ

Μαζική ήταν η συμμετοχή αγροκτηνοτρόφων της Άρτας στη σύσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ) και πραγματοποιήθηκε Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με κύριο ζήτημα τις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας αλλά και από την εφαρμογή της αντιαγροτικής – όπως την χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές- πολιτικής της ΕΕ που συνδιαμορφώνεται με την συμμετοχή και της Ελληνικής κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ Βαγγέλης Μπέτσας στάθηκε στα προβλήματα επιβίωσης των αγροτοκτηνοτρόφων (χρέη, απλήρωτες σοδειές, χαράτσια, πανάκριβα εφόδια από τα μονοπώλια, χαμηλές τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, ζημιές χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΛΓΑ, πολλαπλασιασμός ανασφάλιστων στον ΟΓΑ, κλπ) καθώς επίσης και στις επιπτώσεις από την νέα ΚΑΠ 2015-2020 που- όπως ανέφερε- «φέρνεινέαδεινάστουςαγρότες αφού μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια κλπ».

Επίσης αναφέρθηκε στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από το εμπάργκο της Ρωσίας στα αγροτικά προϊόντα όπως ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια κλπ.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΤΣΙΦΛΙΚΑΔΕΣ

Στο τέλος αναφέρθηκε στην συγκρότηση δυναμικών αγροτικών συλλόγων ώστε «να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο ο αγώνας διεκδίκησης της απορρόφησης της παραγωγής και του εισοδήματος επιβίωσης. Να συνδέσουν τον αγώνα αυτό καταρχήν με τους εργαζόμενους στον κλάδο της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, στον κλάδο των εφοδίων για την αγροτική παραγωγή. Να συντονίσουν την πάλη τους με την πάλη των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν από την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των πολυεθνικών, των εμποροβιομηχάνων και των εξαγωγέων. Να παλέψουν κόντρα στη πολιτική της ΕΕ και τον δρόμο παραγωγής που φτιάχνει νέους ‘τσιφλικάδες’ για μια άλλη αγροτική πολιτική με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, που με μοχλό τον παραγωγικό συνεταιρισμό της μικρομεσαίας αγροτιάς θα έχει ως προτεραιότητα την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού μας».

ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ

Μετά πήρε το λόγο το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ Δημήτρης Ξυλογιάννης που αναφέρθηκε ειδικά στα προβλήματα που αφορούν την απορρόφηση της παραγωγής των ακτινιδίων λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα απορρόφησης της παραγωγής καλύπτοντας τους παραγωγούς με τιμές πάνω από το κόστος. «Οι παραγωγοί ακτινιδίων πρέπει να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις των μεγαλοεμπόρων αλλά να πιέσουν και να διεκδικήσουν, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να σταθεί ουσιαστικός αρωγός και συμπαραστάτης στην ανάγκη κάλυψης του συνολικά χαμένου εισοδήματος τους, και όχι να γίνεται ‘ουρά” στα σχέδια της ΕΕ και των ΗΠΑ, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παγκόσμιου ανταγωνισμού των καπιταλιστών με την επέμβασή τους στην Ουκρανία», ανέφερε.

Παρέμβαση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας και βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραίτης που αναφέρθηκε τόσο στις επιπτώσεις από το εμπάργκο της Ρωσίας όσο και στις γενικότερες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2015-2020 που φέρνει νέα δείνα για τους αγροτοκτηνοτρόφους αφού μειώνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την γεωργία, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τα διάφορα ‘πρασινίσματα’, αποχαρακτηρίζει βοσκοτόπια, κλπ. Τους κάλεσε να αναπτύξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επιβίωσή τους κόντρα στη πολιτική της ΕΕ, στην νέα ΚΑΠ που «λειτουργεί ως εργαλείο συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων κτίζοντας μαζί με τους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, άνεργους τη λαϊκή συμμαχία».

agrotes_arta1Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας Γιάννης Γάλλιος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του συντονισμού και της κοινής πορείας με ταξικό εργατικό κίνημα, όπως είπε, αφού «η πολιτική που ξεκληρίζει τους φτωχούς αγροκτηνοτρόφους είναι η ίδια που ισοπεδώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, είναι η ίδια που ρίχνει για παράδειγμα τη τιμή του γάλακτος στους παραγωγούς ενώ ταυτόχρονα είναι πανάκριβο στην λαϊκή οικογένεια. Όλα αυτά για να κερδοφορήσουν τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης που κίνητρο έχει το κέρδος πρέπει να ανατραπεί και να περάσει ο πλούτος στα χέρια αυτών που τον παράγουν για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

Ως πρώτο βήμα συντονισμού τους κάλεσε στη σύσκεψη που οργανώνει το εργατικό Κέντρο Άρτας της Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη στις 8 το βράδυ για τη μεγάλη μάστιγα που λέγεται ανεργία.

Στο τέλος της σύσκεψης συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα για την καλύτερη οργάνωση τους αγώνα, βγήκε ομόφωνο ψήφισμα και καθορίστηκαν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα όπως:

  • Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ συμμετοχή αντιπροσωπείας στη ΔΕΘ το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη στις 6 το βράδυ αναχώρηση αυτοκινήτων στις 12 το μεσημέρι.
  • Συμμετοχή στη σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Άρτας τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη
  • Αγωνιστική διαμαρτυρία της Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στην Εφορία Άρτας στις 11 το πρωί ενάντια στο ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια.

Καθώς επίσης στο επόμενο χρονικό διάστημα παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.