Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποχαιρετούν τον αγωνιστή Θανάση Παντέλογλου που έχασε την Τετάρτη τη μάχη ενάντια στον εχθρό που πολέμησε με πάθος για χρόνια.
Ο Θανάσης, με τους αγώνες του για την προστασία της δημόσιας υγείας από τη ρύπανση με βαρέα μέταλλα του Ασωπού και των υδάτινων πόρων γενικότερα, υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη των προβλημάτων από την αδιέξοδη βιομηχανική ανάπτυξη, που με πελατειακό τρόπο στήριξαν οι ελληνικές κυβερνήσεις επί δεκαετίες. Η χρεοκοπία του οικονομικού μοντέλου αυτού στις μέρες μας αποδεικνύει με τον πιο ζοφερό τρόπο, ότι δεν οδηγούν σε βιώσιμη ευημερία και προοπτική βιομηχανικές επενδύσεις που στηρίζονται στην παρανομία, την εγκληματική αδιαφορία για τη δημόσια υγεία, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ασύδοτη εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων.
Βαρύ χρέος για όλους να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα οι αγώνες του Θανάση Παντέλογλου, στους οποίους οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν την τιμή να συμπορευτούν στα πλαίσια της κεντρικής τους καμπάνιας για την ρύπανση στον Ασωπό. Η ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού ως κοινωνικού συλλογικού αγαθού αποτελεί κρίσιμο κομμάτι του καινούργιου δρόμου για το ξεπέρασμα της κρίσης. Για τον άνθρωπο και τη φύση, για ένα βιώσιμο μέλλον!
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ
Γεννήθηκε το 1945 στη Νέα Ιωνία Αττικής και ήταν πτυχιούχος χημικός και βιοχημικός μηχανικός. Υπήρξε μεταφραστής σε μεγάλες εγκυκλοπαίδειες (Brittanica, Μεγάλη Σοβιετική) και δίδαξε σε πολλά σεμινάρια για τα συστήματα Ολικής Ποιότητας στην παραγωγή, ενώ επί 15 χρόνια δίδασκε ως Καθηγητής στα ΤΕΙ Αθηνών στον τομέα Ιατρικών Οργάνων και Ιατρικής Τεχνολογίας. Η εργασία του, τόσο στη βιομηχανία ιατροτεχνολογικών προϊόντων όσο και στην παραγωγή τροφίμων, τον έφερε από την αρχή σε επαφή με το νερό. Κατασκευάζοντας και δουλεύοντας πάνω σε μηχανήματα αιμοκάθαρσης, όπου το “καθαρό νερό” είναι απαραίτητο, υπήρξε από την αρχή της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας ευαίσθητος με την ανθρώπινη υγεία. Αργότερα, και επί 32 χρόνια, δούλεψε στη βιομηχανία παραγωγής πρώτων υλών για τρόφιμα, καθώς και στην παρασκευή απορρυπαντικών. Εκεί ανακάλυψε και το πρόβλημα με το νερό στην περιοχή γύρω από τον ποταμό Ασωπό, που ξεκινά από τη Θήβα και καταλήγει στον Ωρωπό. Διαπίστωσε γύρω στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ότι οι πατέντες που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή σαπουνιών και άλλων πρώτων υλών δεν λειτουργούσαν, δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αναζητώντας το συστατικό που είχε “χαλάσει”, και σε συνεχή επαφή με άλλους συναδέλφους του που δούλευαν στη βιομηχανία της περιοχής, διαπίστωσε ότι αυτό ήταν ένα κοινό πρόβλημα: το χαλασμένο συστατικό ήταν το νερό!
Έκτοτε, βάλθηκε να ενημερώσει τον κόσμο για τον κίνδυνο στην υγεία και άρχισε να συλλέγει στοιχεία και να δίνει διαλέξεις λέγοντας στον κόσμο ότι, “στην περιοχή σκοτώνετε τα παιδιά σας”. Το 2000, ένας ιερέας που μόλις είχε γίνει γονιός, ο Ιωάννης Οικονομίδης, άκουσε μία διάλεξη, και έκτοτε οι δυο τους συνενώθηκαν σε αυτόν τον αγώνα ενημέρωσης και κινητοποίησης των κατοίκων, που θα συνεχίζεται μέχρι τη δικαίωση…