Γεροβασίλη: Ο φόρος ακινήτων πλήττει τα χωριά της Άρτας

150 ευρώ το στρέμμα θα πληρώσουν οι κάτοικοι επειδή ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες της πόλης

Ο νομός Άρτας επιβαρύνεται όσο ελάχιστοι νομοί της  Ελλάδας από τον Ενιαίο Φόρων Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) επισημαίνει η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Όπως εξηγεί σε δήλωσή της κανένας Δήμος στο Νομό, πλην του Δήμου Αρταίων, δεν έχει ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Έτσι, για τον υπολογισμό της αξίας των οικοπέδων όλων των λοιπών Δήμων του Νομού, λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές  της χαμηλότερης τιμής ζώνης του Δήμου Αρταίων.

Τι επιπτώσεις έχει ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού;

«Η χαμηλότερη  τιμή ζώνης του Δήμου Αρταίων είναι η Ε Ζώνη περιοχή ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ-ΟΡΙΟ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ-ΝΕΑ ΓΕΦΥΡΑ (ΕΛΑΙΟΥΣΑ) με τιμή ζώνης 600 ευρώ, συντελεστή οικοπέδου (Σ.Ο.) 0,85, Σ.Α.Ο. 0,80 και τιμή εκκίνησης 112 ευρώ.

Με τις τιμές αυτές, η μοναδιαία αξία των οικοπέδων (ευρώ/τμ) υπολογίζεται:

Σ.Ο. επί τιμή εκκίνησης επί συντ. Πρόσοψης: 0,85 * 112 *1 = 95,2 ευρώ/τμ

Συνεπώς,  όλα τα οικόπεδα του νομού, ορεινά, ημιορεινά και παραθαλάσσια  με μοναδιαία αξία 95,2 ευρώ/τμ εντάσσονται στην Νο 9 Φορολογική Ζώνη και φορολογούνται με 150 ευρώ το στρέμμα.

Ξερικά,  άγονα και τυφλά  χωράφια που βρίσκονται σε ακτίνα 800 μ. από την εκκλησία του χωριού, άρα εντός οικισμού, χαρακτηρίζονται οικόπεδα και επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ το στρέμμα, δημιουργώντας πλασματική αξία της περιουσίας των πολιτών. Μεθοδικά και με σχέδιο, χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού. Δεν πρόκειται περί λάθους, πρόκειται περί συνειδητής επιλογής που το είχαμε επισημάνει κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου».

Η κα Γεροβασίλη χαρακτηρίζει βάρβαρο και άδικο τον νόμο επισημαίνοντας ακόμη: «Συνειδητά η συγκυβέρνηση μονιμοποίησε το δήθεν έκτακτο χαράτσι, προσέθεσε σε αυτό τον ΦΑΠ και επέκτεινε το μέτρο οριζόντια σε κάθε είδους ακίνητο περιουσιακό στοιχείο, σπίτι, οικόπεδο, αγροτεμάχιο, αγροτικές αποθήκες, είτε παράγει εισόδημα, είτε όχι. Ο νέος φόρος της συγκυβέρνησης, υποσκάπτει την μικρή ιδιοκτησία, ιδίως στην επαρχία, κυρίως στα χωριά».

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δήλωσή της η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ακόμη ότι η πρόταση του κόμματος σχετικά με τη φορολόγηση περιουσίας έχει κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες στην ελληνική κοινωνία για διαβούλευση: Περιλαμβάνει καταγραφή σε περιουσιολόγιο, με πραγματικές, σύγχρονες  αντικειμενικές αξίες του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών. Προβλέπει υψηλό αφορολόγητο όριο, έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο.

«Στον αντίποδα της μνημονιακής φορολογικής πολιτικής της συγκυβέρνησης, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μετατοπίζει το φορολογικό βάρος από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, στα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες.

Ένα απλό, δίκαιο, σταθερό και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα που δεν θα εξολοθρεύει τα σπίτια μας και τις μικρές ιδιοκτησίες.

Διότι, όπως η πραγματικότητα αποδεικνύει, δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που θα έπαιρνε τα σπίτια και τα χωράφια των Ελλήνων…», καταλήγει.

(ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Η ΡΟΔΑΥΓΗ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ – φωτο του χρήστη Φωτάκου από το panoramio)


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.