Εξαίρεση Δήμων από τον ΕΝΦΙΑ ζητά η Ο. Γεροβασίλη

Η καταβολή Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων «καίει» τους Δήμους όλης της χώρας και ουσιαστικά οδηγεί σε μία νέα, έμμεση αυτή τη φορά, περικοπή πόρων. Αυτό επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη (Άρτας) και Γιάννης Σταθάς (Βοιωτίας) οι οποίοι κατέθεσαν, την Τρίτη 19 Αυγούστου 2014, ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών με θέμα την βεβαίωση υπέρογκων ποσών φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητη περιουσία.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους, μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η μη καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα μπλοκάρει την έκδοση ενημερότηταςαπό τους Δήμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εισπράξουν κανένα ποσό, επί παραδείγματι από το ΕΣΠΑ, ενώ η εφορία θα μπορεί να κατασχέσει άμεσα το εκάστοτε ποσό, από τους λογαριασμούς που διατηρούν οι Δήμοι. Αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα  στην αυτοδιοίκηση, συμπληρώνουν. 

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ

Οι βουλευτές φέρνουν ως παράδειγμα τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, ενός μεσαίου μεγέθους Δήμου, χωρίς χρέη και δανειακές υποχρεώσεις. Ειδικότερα, για τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων με 10.877 κατοίκους (μόνιμος πληθυσμός) τα ακριβή στοιχεία έχουν ως εξής:

ΣΑΤΑ: 13.640 ευρώ /δόση (επιχορήγηση για επισκευές συντηρήσεις)

ΚΑΠ:110.704,29 ευρω /δόση – τακτική μηνιαία επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες (μισθοδοσία, αναλώσιμα, καύσιμα, τηλεφωνία)

ΕΝΦΙΑ: 356.446,91 ευρώ (ή 71.289,38 Χ 5 μήνες)

Επειδή ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, στην ουσία είναι μια εκ νέου περικοπή της ΚΑΠ, η οποία στο συγκεκριμένο Δήμο ανέρχεται περίπου στο 33%.

Επειδή, λοιπόν, ο ΕΝΦΙΑ είναι μόνιμου χαρακτήρα και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, στην ουσία είναι μια εκ νέου περικοπή της ΚΑΠ, με αποτέλεσμα απώλεια πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως, με συνέπεια οι Δήμοι να μην μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Με βάση τα ανωτέρω, οι βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:

«Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να εξαιρεθούν οι Δήμοι από την παραπάνω φορολογία  (ΕΝΦΙΑ), οι οποίοι δεν πλήρωναν τον έκτακτο ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΕΤΑ), το λεγόμενο ‘χαράτσι’, το οποίο εισέπραττε η ΔΕΗ;”


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.