Εργαλείο απολύσεων η αξιολόγηση στο δημόσιο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Παπαχριστοδούλου

Το οριστικό μπλοκάρισμα κάθε διαδικασίας διαθεσιμότητας και αξιολόγησης από την οποία θα προκύψουν νέες απολύσεις στο δημόσιο αποτελεί έναν από τους στόχους της ΑΔΕΔΥ. Αυτό ανέφερε ο Γιώργος Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος την Πέμπτη βρέθηκε στα Γιάννενα για να συμμετάσχει σε απογευματινή σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων για το θέμα της αξιολόγησης.

Σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το μεσημέρι, παρόντος του προέδρου του νομαρχιακού τμήματος Ιωαννίνων Χρήστου Γρίβα, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι ήδη στο δημόσιο έχουν γίνει 8.500 απολύσεις (σχολικοί φύλακες, καθηγητές ΕΠΑΛ, καθαρίστριες) μετά από 103 χρόνια, ενώ σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς προβλέπεται άλλοι 6.500 δημόσιοι υπάλληλοι να βρεθούν εκτός εργασίας ως το τέλος του χρόνου. Των απολύσεων προηγήθηκαν οι μειώσεις μισθών (30% μεσοσταθμικά) και εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων, πολιτική που είχε επιπτώσεις και στην παροχή των δημόσιων κοινωνικών αγαθών στους πολίτες μέσω της μείωσης των δομών σε παιδεία, υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο για το δημοσιονομικό όφελος των απολύσεων αυτών; Μόλις 90 εκ. ευρώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα όταν – όπως είπε ο κ. Πετρόπουλος- με τροπολογία χαρίστηκαν δάνεια στο Μέγαρο Μουσικής ύψους 100 εκ. ευρώ.

“ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ” Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Με βάστη το παραπάνω πλαίσιο της συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης την οποία η ΑΔΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία έχουν μπλοκάρει μέχρι στιγμής αποτελεί ένα εργαλείο για να προκύψουν απολύσεις.

Προς επίρρωση του ισχυρισμού του το μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκε στην εκ των προτέρων ποσόστωση του 15% των υπαλλήλων που θα βαθμολογηθούν με χαμηλό βαθμό καθώς και στα υποκειμενικά κριτήρια που συνοδεύουν την όλη διαδικασία. Ένα από τα κριτήρια είναι το πόσο πιστά ακολουθεί ένας δημόσιος υπάλληλος την εφαρμοζόμενη πολιτική, «δηλαδή την μνημονιακή πολτική η οποία περικόπτει τις δημόσιες δαπάνες».

Ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ακόμη ότι με την αξιολόγηση οι υπάλληλοι θα είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους πιέσεις, ενώ σημείωσε ότι εάν εφαρμοστεί η διαδικασία, με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, θα κλείσουν δημόσιες δομές.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Καταλήγοντας ανέφερε επιπλέον ως άξονες πάλης της ΑΔΕΔΥ για το επόμενο διάστημα, την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων στα προ μνημονίου επίπεδα, την άρση του περιορισμού 1 πρόσληψης προς 10 αποχωρήσεις και την οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού το οποίο σύντομα θα βρεθεί- όπως είπε- σε σημείο μηδέν λόγω και των περικοπών που προέκυψαν από τη συμφωνία για το PSI.

Με αυτό το πλάνο δράσης η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στις αυριανές διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη ενάντια στην πρωθυπουργική έλευση και ομιλία στη Διεθνή Έκθεση.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.