Δασοκτόνες διατάξεις

Του Βαγγέλη Αποστόλου*

Το δασικό νομοσχέδιο που μπαίνει για συζήτηση στη Βουλή αυτή την εβδομάδα εισάγει για πρώτη φορά διατάξεις που καταργούν δύο από τα βασικότερα συνταγματικά εργαλεία υπεράσπισης του δασικού οικοσυστήματος της χώρας μας, την απόλυτη προστασία των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και την απαγόρευση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημοσίων δασών.

Είναι σίγουρο ότι η δυνατότητα που δίνεται στις διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Περιφέρειας να μπορούν μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή του αιτήματος να αποχαρακτηρίζουν αναδασωτέες εκτάσεις, παράλληλα με τη ρύθμιση για την μερική εκποίηση δημόσιας δασικής γης, οδηγούν όχι μόνο στην παράδοση των δασών στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά και στην επιβράβευση των ώς σήμερα καταπατητών της.

Το ν/σ περιλαμβάνει επίσης και δασοκτόνες διατάξεις που άπτονται πολεοδομικών ζητημάτων, όπως είναι αυτά των οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά και των δασικών οικισμών της Ανατολικής Αττικής.

Δυστυχώς όμως οι ρυθμίσεις σε βάρος των δασών επεκτείνονται και πέραν του 1975, αφού με τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις στα δάση επιτρέπονται: η δημιουργία τουριστικών χωριών και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής και η κατασκευή βιομηχανικών εγκαταστάσεων, που φτάνουν μέχρι τις δεξαμενές αποθήκευσης πετρελαιοειδών.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι για τα μετά το 1975 προβλήματα των δασικών εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών προβλέπεται η δυνατότητα ανταλλαγής των εκτάσεών τους με αντίστοιχες δημόσιες χορτολιβαδικές ή βραχώδεις εκτάσεις που βρίσκονται στα όρια εγκαταλελειμμένων και φθινόντων οικισμών προ του 1923, η πλειοψηφία των οποίων είναι αεροφωτογραφικά ανύπαρκτη.

Είναι σίγουρο ότι όλα τα πολεοδομικά, αλλά και χρήσεων γης ζητήματα που επιχειρεί να λύσει μέσα από τις επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση που θεσμοθετεί θα σκοντάψουν στη νομολογία του ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας).

Εμείς τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι για την επίλυση των προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάρχουν στον δασικό χώρο, προαπαιτείται η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών, για τους οποίους δεν γίνεται καμιά αναφορά.

*Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αυγή» 


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.