Χρ. Μαντάς: Απαράδεκτο να παραχωρούνται φυσικές πηγές σε ιδιώτες

Παρέμβαση στη Βουλή για Αώο, Αμάραντο από τον βουλευτή Ιωαννίνων

Να πάρει ξεκάθαρη θέση η πολιτική ηγεσία για το θέμα της εκτροπής του Αώου και για το θέμα του φαραωνικού έργου μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο στα Γιάννενα ζήτησε ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς παρενέβη στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών – Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας» κάνοντας λόγο για ανύπαρκτο ενεργειακό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, για το άρθρο 51 που περιλαμβάνει τα εργοστάσια άντλησης και εμφιάλωσης νερού μέσα στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που επιτρέπονται σε δασικές περιοχές, ο κ. Μαντάς αναφερόμενος και στην περίπτωση των Ιωαννίνων, δήλωσε πως είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με τις φυσικές πηγές που παραχωρούνται σε ιδιώτες έναντι πινακίου φακής με μία νομοθεσία του 1958.

Επιπλέον, συμπλήρωσε πως έχουν πολλαπλασιαστεί οι δυνατότητες άντλησης υδάτων, έστω νομότυπα, στην περιοχή των Ιωαννίνων και αυτό δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά και προβλήματα.

Ως ΣΥΡΙΖΑ, – σημείωσε – θεωρούμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Είναι κρίσιμο ζήτημα και βεβαίως αφορά μία επιχειρηματική δραστηριότητα σε ένα κοινωνικό αγαθό, στο νερό.

ΓΙΑ ΑΩΟ, ΑΜΑΡΑΝΤΟ

Σε σχέση με το άρθρο 53 που αναφέρεται σε ρυθμίσεις για μονάδες μικρής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ο κ. Μαντάς, έθεσε το ερώτημα αν, σε ένα έδαφος ανύπαρκτου ενεργειακού σχεδιασμού, το έργο-καταστροφή στη Βάλια Κάλντα (σ.σ. εκτροπή των νερών του Αώου), έργο που κάποιες πολιτικές δυνάμεις με επιμονή προωθούν, θα σταματήσει οριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι, με αφορμή τις εκδηλώσεις στην Κόνιτσα και για το θέμα της εκτροπής του Αώου και για το θέμα της μεταφοράς νερού από τον Αμάραντο στα Γιάννενα, θα χρειαζόταν μια σαφής απάντηση από μεριάς του Υπουργείου, διότι μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη μικρή ΔΕΗ, επιχειρείται να προχωρήσει αυτή η παρέμβαση στον πυρήνα του εθνικού δρυμού, στη Βάλια Κάλντα.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ο κ. Μαντάς ξεκίνησε την ομιλία του επικρίνοντας ως «κανιβαλισμό» την παρέμβαση της εισηγήτριας της Χρυσής Αυγής, που από το βήμα τα Βουλής επιτέθηκε σε κόρη δημοσιογράφου για θέματα που εκκρεμούν από τη Δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή που η πολιτική αυτή δύναμη αναζητά «καιάδες» για τους ψυχικά πάσχοντες τονίζοντας πως «[..] δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

dasos1ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο κ. Μαντάς αναφερόμενος προς τον Υπουργό, τόνισε πως θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για περαιτέρω ρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία, εάν υπήρχε η κατάρτιση και η κύρωση των δασικών χαρτών που να δείχνει τι είναι και τι δεν είναι δάσος, σε συνδυασμό με την κτηματογράφηση, δηλαδή ποιο δάσος είναι δημόσιο ιδιοκτησιακά και ποιο έχει άλλη ιδιοκτησία. «Από τη στιγμή που απουσιάζουν οι βασικές αυτές προϋποθέσεις, ο ισχυρισμός ότι η κυβερνητική επιλογή είναι ευθεία βολή στο δημόσιο συμφέρον και δικαίωση νομιμοφανών μεθοδεύσεων αποχαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων φαίνεται να επιβεβαιώνεται», συμπλήρωσε.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, με την οποία ζητά να επιστρέψει η κατάσταση στα επίπεδα του Μαρτίου του 2011, δηλαδή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να διαμορφωθεί στο 0,90 ευρώ περίπου από το 1,30 ευρώ που είναι σήμερα. Χαρακτήρισε δε προκλητικό το να αγνοεί η πολιτική ηγεσία το γεγονός ότι το κράτος έχασε συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης ύψους 237.000.000 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, να αγνοεί την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με τη λαθροϋλοτομία, αλλά κυρίως το γεγονός ότι χιλιάδες συνάνθρωποί μας δεν βρήκαν τρόπο να ζεσταθούν τους χειμώνες που περάσανε.

Σχετικά με το θέμα για τις ρυθμίσεις για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, επεσήμανε πως «[..]Εδώ γίνεται ένα κόλπο που επιχειρεί να βάλει τους κτηνοτρόφους στον ύπνο. Οι δασικές εκτάσεις και οι δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις που παραχωρούνται στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και στον κάθε επίδοξο επιχειρηματία του τουρισμού, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ίδιες γαίες που δηλώνονται από τους Έλληνες κτηνοτρόφους για την καταβολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι γαίες, δηλαδή, που ουδέποτε θα ξαναγυρίσουν, δυστυχώς, στην κτηνοτροφία. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο πρόβλημα».

Τέλος, ο κ. Μαντάς έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο κρίσιμο ζήτημα της Αργεντινής λέγοντας πως « [..]μέσα από αυτήν τη διαδικασία, η οποία ήταν στημένη εξαιρετικά, οι κερδοσκόποι ήθελαν να στείλουν το μήνυμα -και αυτό έχει σχέση και με το δικό μας αγώνα- ότι όσοι διανοηθείτε στον κόσμο να κάνετε προσπάθεια για κούρεμα του χρέους σας, για αναδιάρθρωση του χρέους σας τότε θα σας πιέσουμε, θα σας λιώσουμε, θα σας φτάσουμε στον πάτο… Ε, λοιπόν, απέναντι σε αυτές τις δύο επιλογές, σε αυτά τα δύο μοντέλα εμείς είμαστε στην επιλογή της αξιοπρέπειας και της ανυπακοής απέναντι στους κερδοσκόπους, στους γύπες και στα κάθε είδους συμφέροντα, που στο παράδειγμα της Αργεντινής νομίζω ότι έγιναν φανερά σε όλο τον κόσμο».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.