Θ. Μπέγκας: Ο Δήμος, αναπτυξιακό στρατηγείο

Τρεις αρχές θα διαπνέουν την προσπάθεια της νέας δημοτικής αρχής υπό το Θωμά Μπέγκα, όπως υποσχέθηκε ο νέος δήμαρχος στην ολομέλεια της παράταξης η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Epirus Palace.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας ανέφερε:

«Στο επίκεντρο των πολιτικών μας, της πρακτικής μας πρέπει να είναι ο άνθρωπος. Ο πολίτης που δοκιμάζεται στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

1)-Η κοινωνική πολιτική, ο Δήμος της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης είναι η στρατηγική μας επιλογή.

-Η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο είναι κορυφαίος στόχος. Οι κεντρικές πολιτικές και ο υπερδανεισμός του παρελθόντος έχουν στερήσει από το Δήμο μας πόρους ζωτικής σημασίας στον τομέα αυτό.

2) Η δεύτερη μεγάλη στρατηγική μας επιλογή είναι αυτό που περιγράψαμε προεκλογικά ως ‘το Δήμο Αναπτυξιακό Στρατηγείο’. Χρειάζεται αναπροσδιορισμός του ρόλου του Δήμου σε σχέση με αυτό που γνωρίζαμε έως σήμερα.

Στις συνθήκες που βιώνουμε  χρειάζεται να οικοδομήσουμε μια νέα αυτοδιοίκηση που να λειτουργεί ως ανάχωμα στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Ο Δήμος δεν μπορεί να απαντήσει στην μάστιγα της ανεργίας λειτουργώντας ως μηχανισμός προσλήψεων. Και να ήταν στη φιλοσοφία μας – που δεν είναι – δεν το επιτρέπει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο. Τα δίμηνα και τα πεντάμηνα είναι ασπιρίνες.

Μπορεί όμως ο Δήμος στη βάση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, να αναλάβει πρωτοβουλίες και δράσεις που θα δημιουργούν το αναπτυξιακό περιβάλλον για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας   στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που συναντάμε σε κάθε σημείο του Δήμου μας.

3) Θέλουμε τη κοινωνία συμμέτοχο, αλλά και αυστηρό κριτή των προσπαθειών μας.

Σαφώς και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Δεν ήρθαμε ως απλοί διαχειριστές της τοπικής εξουσίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα κάνουμε τομές και ρήξεις, θα συγκρουστούμε με κάθε παλιά νοοτροπία και σύστημα που θέλει το δήμο, τα Γιάννενα να πηγαίνουν με τον αραμπά. Γι’  αυτό για κάθε τομέα θα υπάρξει πέρα από το πρόγραμμα, η δημόσια παρουσίαση συγκεκριμένων πολιτικών , θα μπορούσα να το πω ολοκληρωμένων δράσεων ή ελληνιστί … projects, που θα εμπεριέχουν μετρήσιμους δείκτες αξιολόγησης».

ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας ο κ. Μπέγκας ανακοίνωσε ότι η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα-Κοινωνία Πολιτών» θα λειτουργήσει με καταστατικό, θέσεις, αρχές, με δικά της όργανα και με προσδιορισμένο χρόνο όπου θα πραγματοποιεί τις ολομέλειες της («Δεν ενεργοποιείται μόνο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση»). Όπως τόνισε έχει συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα το καταστατικό της παράταξης, ώστε να προσδιοριστεί  ποιοι αποτελούν μέλη της και ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας της. Η σκέψη είναι να υπάρχει σταθερή και οργανωμένη βάση λειτουργίας, να εκλεγούν όργανα συντονισμού και διοίκησης της παράταξης  και να συγκαλούνται οι ολομέλειες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Για μία ακόμη φορά ο κ. Μπέγκας έτεινε χείρα συνεργασίας προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τους πολίτες: «Είναι θέση αρχής, το διακηρύξαμε και το πιστεύουμε, θα συνεργαστούμε και με τις άλλες παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου στα όργανα διοίκησης του Δήμου.  Το δημοτικό συμβούλιο, τα διοικητικά συμβούλια και γενικά τα όργανα του Δήμου θα αποτελέσουν για μας το πεδίο του διαλόγου και της σύνθεσης των απόψεων και όχι χώρο στείρων αντιπαραθέσεων. Έχουμε ως βάση τις προγραμματικές μας θέσεις, όμως υπάρχει πεδίο συνεννόησης.  Εκλέχθηκαν στο Δήμο μας παρατάξεις που πιστεύω ότι μπορούν να συνεισφέρουν με δημιουργικές ιδέες και προτάσεις. Είμαστε έτοιμοι και να τις ακούσουμε και να τις συζητήσουμε και να τις υιοθετήσουμε. Υπάρχουν ακόμη πρωτοβουλίες πολιτών, εθελοντικές ομάδες, οργανωμένοι φορείς, που έχουν θέσεις και άποψη.  Δεν κατέχει κανείς το αλάθητο. Μπορούμε να συνεννοηθούμε όταν έχουμε ως κίνητρο το καλό του Δήμου και των πολιτών. Μακριά από τον λαϊκισμό και το παιχνίδι τον εντυπώσεων που το γνωρίσαμε κούρασε την κοινωνία και το απορρίπτει»

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.