‘Η λεωφόρος της δύσεως’ στο πανεπιστήμιο

Η ταινία του Μπίλι Γουάιλντερ «Η λεωφόρος της δύσεως» (Sunset Boulevard) προβάλλεται την Τετάρτη, 21 και και την Πέμπτη, 22 Μαίου στις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής» στην πανεπιστημιούπολη.

Η προβολή διοργανώνεται από την Κινηματογραφική Ομάδα του πανεπιστημίου στο πλαίσιο του αφιερώματος στο κλασικό Χόλιγουντ.

Αν ζητάτε μια ταινία που να δίνει τη σωστή, αναγκαστικά πικρή, ιδιαίτερα σκληρή εικόνα του κόσμου του Χόλιγουντ, αυτή αναμφισβήτητα είναι η λεωφόρος της δύσεως του Μπίλι Γουάιλντερ. Εικόνα των φιλοδοξιών, της υπεροψίας, της ματαιοδοξίας, αλλά και των ψεμάτων, της υποκρισίας, μαζί και των γηρατειών και της τρέλας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και το φόνο, με τον Ευρωπαίο Γόυάιλντερ να χρησιμοποιεί το στυλ του φιλμ νουάρ για να το ξεπεράσει και να μας δώσει την τοιχογραφία μιας ολόκληρης κοινωνίας.

Σκηνοθέτης: Μπίλι Γουάιλντερ, Σενάριο: Τσάρλς Μπράκετ, Μπίλι Γουάιλντερ

Φωτογραφία: Τζον Φ.Σάιτς, Ηθοποιοί: Γκλόρια Σουάνσον, Γουίλιαμ Χόλντεν, Έριχ φον Στρόχαϊμ, Σέσιλ ντε Μιλ, Μπάστερ Κίτον, Μουσική: Φράντς Γουάξμαν, Η.Π.Α. 1950, Διάρκεια: 110’.

Βραβεία: Η ταινία κέρδισε τα όσκαρ σεναρίου, μουσικής και καλλιτεχνικής διεύθυνσης το 1950 και προτάθηκε ακόμα για όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α και Β ανδρικού ρόλου, Α και Β γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας και μοντάζ. Βραβεύτηκε ακόμα με τις χρυσές σφαίρες καλύτερης (δραματικής) ταινίας, σκηνοθεσίας, Α γυναικείου ρόλου και μουσικής. Βραβεία καλύτερης ταινίας και γυναικείας ερμηνείας από τη διεθνή ένωση κριτικών.

Αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δημήτρης Χατζής», πανεπιστημιούπολη Δουρούτης

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.