Το καραβάνι για τους σπόρους πέρασε από την Παμβώτιδα

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Το μήνυμα της διεθνούς και τοπικής αντίστασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των σπόρων από τις πολυεθνικές και τους κρατικούς μηχανισμούς έστειλε, κι από τα Γιάννενα, το διεθνές καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους στο οποίο συμμετέχει το «Πελίτι»,

η εναλλακτική κοινότητα η οποία ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Το καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του το Σάββατο από τη γη του «Πελίτι», το Παρανέστι της Δράμας και διασχίζοντας την Εγνατία Οδό, το απόγευμα της Κυριακής, 27 Απριλίου έκανε στάση στην πλατεία Μαβίλη, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα.
Οι εθελοντές του «Πελίτι» συνάντησαν την τοπική κίνηση καθώς και αλληλέγγυους πολίτες, με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων γύρω από το κρίσιμο θέμα της προστασίας και ανάδειξης της τοπικής βιοποικιλότητας μέσα από την ελεύθερη ανταλλαγή των σπόρων. Παρά το κρύο και τον βροχερό καιρό περίπου 100 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συμμετείχαν στη μίνι συνάντηση στην οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, εκ μέρους της τοπικής κίνησης, η Καλλιόπη Στάρα.

Ακολούθως, η «ψυχή» του «Πελίτι», ο Παναγιώτης Σαϊτανούδης επεσήμανε τη σημασία της στήριξης της τοπικής παραγωγής μέσω της ελεύθερης ανταλλαγής των σπόρων φέρνοντας το παράδειγμα της Σαντορίνης όπου το τουριστικό προϊόν στηρίζεται και στηρίζει την τοπική παραγωγή. Παρόλες τις δυσκολίες, έχει σημασία να κρατάμε τα όνειρα μας, σημείωσε ο κ. Σαϊτανούδης επισημαίνοντας έτσι το νόημα που έχουν κινήσεις, όπως αυτή του «Πελίτι», που παλεύουν για τη διατήρηση της παγκόσμιας ανθρώπινης φυσικής κληρονομιάς.

Έστησαν χορό!

Η βραδιά συνεχίστηκε με παραδοσιακή μουσική από το μουσικό σχήμα «Νάμαστε», το οποίο συμμετέχει ενεργά στο καραβάνι, με τον κόσμο να σέρνει τον χορό σε ρυθμό θρακιώτικο («Τα λιανοχορταρούδια») και ηπειρώτικο («Στης πικροδάφνης τον ανθό»). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ασφαλώς θα είχε περισσότερο κόσμο, εάν δεν εμπόδιζε το κρύο, μοιράστηκαν παραδοσιακοί σπόροι φασολιών και ντομάτας.
Το καραβάνι συνεχίζει το ταξίδι του και, μέσω Ιταλίας, θα καταλήξει την Κυριακή, 4 Μαίου στο Κοκοπελί της Γαλλίας, όπου θα συμμετάσχει στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων, όπου θα αναδειχτεί η σημασία της έμπρακτης αντίστασης συνειδητών πολιτών ενάντια στον έλεγχο της τροφής που επιδιώκουν κράτη και πολυεθνικές μέσα από τον έλεγχο του σπόρου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Την τοπική ομάδα του «Πελίτι» μπορείτε να την βρείτε τηλεφωνικά στο 6974-937968 (Βαγγέλης Παπιγκιώτης), μέσω e-mail στο ioannina@peliti.gr (συντονίστρια: Χάρις Μελά). Το «Πελίτι» συμμετέχει επίσης στο Δίκτυο Αλληλέγγυας Συνεργατικής Οικονομίας Ιωαννίνων (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, 6-8 το απόγευμα, στο στέκι του Δικτύου, Τοσίτσα 16, τηλ. 26510-79595).

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.