Οι γιατροί ζητούν άμεση αποπληρωμή των εφημεριών

Την άμεση αποπληρωμή των εφημεριών, με μισθοδοτικές καταστάσεις τον επόμενο μήνα, και με τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονεί η Διοίκηση των νοσοκομείων, απαιτεί από την κυβέρνηση η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΙΝΗ: ‘Κάθε χρόνο με το κλείσιμο της οικονομικής χρονιάς, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το πρόβλημα των απλήρωτων εφημεριών. Κάθε χρόνο βρίσκουν ορισμένοι τοπικοί υπεύθυνοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κάποιο κώλυμα, πάντα τυπικό.Πέρυσι δεν πληρώνανε γιατί δεν αναφερότανε δήθεν η «μικτή» εφημερία.Φέτος, η φαντασία ορισμένων ξεπέρασε κάθε όριο.
Ο επίτροπος της Θεσπρωτίας δεν «γνωρίζει» αν οι εφημερίες του Σαββατοκύριακου και των αργιών του νοσοκομείου Φιλιατών πρέπει να αποζημιώνονται με το ωρομίσθιο της καθημερινής εργάσιμης ημέρας.Με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι οι γιατροί για την εργασία που παρείχαν από τον Δεκέμβρη και μετά. (αλήθεια ο υφυπουργός Υγείας κος Μπέζας τι λέει;)

Οι υπεύθυνοι εντελλομένων των Ιωαννίνων, της Άρτας, καθυστερούν να εγκρίνουν την πληρωμή των εφημεριών με διάφορες αιτιολογίες, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας.Παράλληλα χαρακτηρίζονται ως «υπερβάσεις του προϋπολογισμού» εφημερίες που τις επιβάλλουν στους γιατρούςοι διοικήσεις των νοσοκομείων και είτε δεν τις πληρώνουν, είτε τις περικόπτουν μετά την πραγματοποίησή τους!Τυχαία. Όχι βέβαια. Όλες σχεδόν οι καθυστερήσεις αυτές εκπορεύονται κατά κανόνα από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους (Υπουργείο Οικονομικών και πάντα με την συγκατάβαση του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης.Παραβιάζουν συνταγματικές αρχές όπως αυτό της απλήρωτης εργασίας. Προσπαθούν να μειώσουν με
κάθε μέσο, το κόστος εφημέρευσης των Δημόσιων νοσοκομείων. Να βάζουν γραφειοκρατικά εμπόδια στην αποπληρωμή τους, με διάφορες υπηρεσίες ελέγχου , επιδεικνύοντας εγκληματική αδιαφορία για τα προβλήματα που προκαλούν στην ασφαλή εφημέρευση των νοσοκομείων.Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν με τα επικοινωνιακά και προεκλογικά παιγνίδια της κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος, σε βάρος τόσο της αμοιβής της εργασίας την οποία προσέφεραν, όσο και του ιατρικού έργου τους, ιδίως στον τομέα της επείγουσας ιατρικής που αποτελεί τον σκληρό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας.Ζητάμε :
1. Να πληρώνονται οι εφημερίες με μισθοδοτικές καταστάσεις τον επόμενο μήνα, και με τη διάθεση των απαραίτητων κονδυλίων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που εκπονεί η Διοίκηση του νοσοκομείου.
2. Αποτελεσματικά και ποιοτικά προγράμματα εφημεριών, ασφαλή για τους ασθενείς και τους γιατρούς, με βάση την γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου των νοσοκομείων.
3. Προσλήψεις γιατρών και υπόλοιπου προσωπικού στα νοσοκομεία ώστε οι εφημερίες να είναι ανθρώπινες με 5θήμερο, 6ωρο, 1 εφημερία την εβδομάδα.
Τα λεφτά υπάρχουν. Είναι τα δανεικά και αγύριστα των τραπεζών, των τοκογλύφων των αγορών, των διαγραμμένων χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία, των κάθε λογής επιτροπών του Υπουργείου (task force, κ.α.) που λυμαίνονται τα χρήματα των εργαζομένων της χώρας μας».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.