Ξεκίνησε το 1ο φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης

festival_allhleggyh2

Συνέχεια σήμερα με τους αγώνες για τη γη και την ελευθερία

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Οι αγώνες για τη γη και την ελευθερία θα βρεθούν στο επίκεντρο της σημερινής, δεύτερης ημέρας του πρώτου φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης Ιωαννίνων.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής, 6 Ιουνίου, στο θεατράκι στη Σκάλα, με μία ενδιαφέρουσα συζήτηση που αφορούσε την αλληλέγγυα οικονομία στην πράξη.

Ο Σωτήρης Σιαμανδούρας αναφέρθηκε στις προοπτικές της τοπικής κίνησης Τρόφιμα Χωρίς Μεσάζοντες η οποία δηλώνει αποφασισμένη να αμφισβητήσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμποδίσει τις διανομές τροφίμων, η Βιργινία Τσακανιά μετέφερε την εμπειρία από το Κοινωνικό Ιατρείο της Πρέβεζας σημειώνοντας ότι αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων συμπολιτών, ενώ ο Αλέκος Σιδερίδης από το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται για γενικευμένη αυτοδιαχείριση στην εργασία θέτοντας ταυτόχρονα ένα από τα ερωτήματα που απασχολούν τον κόσμο της αλληλεγγύης: “Το κεφάλαιο ξέρουμε ότι κάνει τη δουλειά του. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε”.

Παρέμβαση ενημέρωσης για τους απεργούς στην εταιρεία SPIDER στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους πραγματοποίησε ο γραμματέας του Σωματείου Μετάλλου του νομού Ιωαννίνων Νίκος Ηλίας ζητώντας τη συμπαράσταση των παρισταμένων στον αγώνα τους.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η σημερινή ημέρα ξεκινά στις 5.30 το απόγευμα  με παράσταση κουκλοθεάτρου.

Στις 7.30 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση για τους  «Αγώνες για τη Γη και την Ελευθερία». Παρεμβαίνει κάτοικος Χαλκιδικής, και μέλη των κινημάτων προστασίας Αώου, Άραχθου, Καλαμά, και Αχελώου: Γιάννης Παπαδημητρίου, Κώστας Δημητρίου, Αλέξανδρος Σχισμένος, Σίλα Πουλιάνου, Παύλος Κοντογιάννης. Στις 10.30 το βράδυ ξεκινά συναυλία με τους: Boogio and Dirty Johnny, Hip Hop sessions, Social Waste. Τη βραδιά ολοκληρώνει DJ set Mr.Looper.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή με ανοιχτή συζήτηση για τη συμπλήρωση ενός χρόνους από τον αγώνα για ελεύθερη ΕΡΤ στην οποία παρεμβαίνει η ελεύθερη ΕΡΑ Ιωαννίνων και την θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο» από την ομάδα «Φάντης Μπαστούνι».

ΤΡΑΠΕΖΑΚΙΑ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΒΙΟΜΕ

Στον εξαιρετικά αυτο-οργανωμένο χώρο του φεστιβάλ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν προϊόντα της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (καθαριστικά για το σπίτι κλπ.), ενώ λειτουργούν ακόμη βιβλιοπωλείο κι ενημερωτικά περίπτερα για τον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική (από την τοπική πρωτοβουλία), ενάντια στην εκτροπή του Αώου κι άλλα κινήματα. Ακόμη λειτουργούν ψησταριά και μπαρ, ενώ υπάρχει και τραπεζάκι ενημέρωσης από τον Ομοφυλοφυλικό Αμφισεξουαλικό Σύνδεσμο Ηπείρου (ΟΑΣΗ).

Η χτεσινή βραδιά ολοκληρώθηκε με τρεις συναυλίες από τα συγκροτήματα Mini and the Moochers, Ital Light και Αρσινόη στην οποία παραβρέθηκε πολύς κόσμος.festival_allhleggyh1

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.