Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων στις 9 Ιουλίου

Στις 8 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Γενική συνέλευση καλεί την Τετάρτη, 9 Ιουλίου στις 8 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού Ιωαννίνων.

Ακολουθεί το κάλεσμα:

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες προσδοκούν μέσα στο καλοκαίρι να ξεκουραστούν από άλλο ένα «αντιλαϊκό» χειμώνα, να κάνουν λίγες μέρες διακοπές με την οικογένεια…… εργοδότες, κυβέρνηση και το κράτος έχουν φροντίσει να μην το επιτρέψουν.

Η πλειοψηφία καταρχήν των εργαζομένων δεν έχει χρήματα για διακοπές.  Επιπλέον σε κάθε χώρο δουλειάς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αυξάνονται. Νέα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται μέσα στο καλοκαίρι για να διασφαλιστούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν περιμένει. Για αυτό είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, τα μέλη του σωματείου να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε. Να προετοιμαστούμε και να δώσουμε αγωνιστική απάντηση. Γι αυτό σε καλούμε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του σωματείου μας.

Γιατί:

:Προχωράει η συνολική κατάργηση της Κυριακής αργίας: Το Υπουργείο Ανάπτυξης, η  κυβέρνηση, μαζί με τους περιφερειάρχες και τους δημάρχους προχωράνε ολοταχώς την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας ικανοποιώντας την πάγια απαίτηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του εμπορίου και  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη μία τέτοια Κυριακή είναι στις 20 Ιούλη. Ταυτόχρονα απελευθερώνουν τις προσφορές και τις εκπτώσεις για όλο το χρόνο.

Δεν αποκλείεται στο μέλλον να εφαρμόσουν την 24ωρη λειτουργία του εμπορίου. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις στην περιοχή μας είναι η απόφαση του εμπορικού συλλόγου Πρέβεζας να λειτουργούν το καλοκαίρι μέχρι τις 11μμ τα καταστήματα ή του LIDL στη Λευκάδα όλες τις Κυριακές του καλοκαιριού από τις 10 το πρωί ως τις 11 το βράδυ. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι «Λευκές νύχτες» που οργανώνουν διάφοροι Δήμαρχοι μαζί με κάποιους εμπορικούς συλλόγους.

Μας επιβάλλουν μισή δουλειά- μισή ζωή, απλήρωτη εργασία με καθημερινή  τρομοκρατία: Εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα και στα Γιάννενα   «απασχολούνται» με 3ωρα, 4ωρα, προγράμματα ΕΣΠΑ, εκ περιτροπής εργασία, απλήρωτοι, ανασφάλιστοι, χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα. Οι θέσεις εργασίας πολλών εργαζομένων είναι στον αέρα γιατί οι εργοδότες εκτιμούν ότι τα κέρδη από κάποια καταστήματα δεν είναι αρκετά (όπως π.χ. οι εργαζόμενοι του πρώην Αρβανιτίδη και νυν Μαρινόπουλου). Εντείνεται η τρομοκρατία και η προσπάθεια υποταγής των εργαζομένων όπως με τον νέο κανονισμό στο Βερόπουλο κ.α. Μας επιβάλλουν την επιβίωση με 13,1 ευρώ την ημέρα για τετραμελή οικογένεια. Αυτό προβλέπει η καθιέρωση του περίφημου «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» από την κυβέρνηση και την Ε.Ε.

Στο στόχαστρο και πάλι η κοινωνική ασφάλιση: Επιπλέον η νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση θίγει και αφορά όλους τους εργαζόμενους. Έχει στόχο την παραπέρα μείωση των συντάξεων,  την ενίσχυση της ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης (για να απαλλαγούν από το «κόστος» το κράτος και οι εργοδότες), την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, την κατάργηση της προστασίας από εργατικό ατύχημα, τη γενική επίθεση στα επιδόματα μητρότητας, ανεργίας, στέγης-κατοικίας, αναπηρίας.

Καμία αυταπάτη- καμία απογοήτευση: Οι υποσχέσεις για «καλύτερες μέρες για το λαό» είναι απάτη αφού δρομολογούνται νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια χωρίς ημερομηνία λήξης, αφού αυτό  υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καμία αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός ή απογοήτευση δεν πρέπει να περάσει. Η απόκρουση της αντεργατικής επέλασης απαιτείται οργάνωση και αγώνα. Μπορούμε να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να ανακόψουμε την επίθεση, να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.