Χρ. Μαντάς: Τα απογευματινά χειρουργεία μονιμοποιούν την ανισότητα

Την αντίθεσή του στη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία εκφράζει ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Ο κ. Μαντάς τοποθετήθηκε στην ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος της βουλής στις 2 Ιουλίου όπου συζητήθηκε επί των άρθρων και του συνόλου το σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Εκτελεστικής Οδηγίας 2012/25/ΕΕ της Επιτροπής της 9ης Οκτωβρίου 2012 για τη θέσπιση διαδικασιών ενημέρωσης σχετικά με την ανταλλαγή, μεταξύ των κρατών-μελών, ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμόσχευση – Ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία και την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και λοιπές διατάξεις», που εκτός των άλλων αφορούσε την διάταξη για τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία καθώς και ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«[..] Επειδή επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ότι αυτό το μέτρο (τα απογευματινά χειρουργεία) είναι μέτρο υπεράσπισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, θέλω να πω ότι δεν μπορεί να σταθεί με κανένα επιχείρημα, σε καμία λογική ότι, όταν θέλεις να υπερασπίσεις το Δημόσιο, ιδιωτικοποιείς συνεχώς τις λειτουργίες του.

Ίσα ίσα, αυτή είναι μια καθαρή συνταγή του νεοφιλελευθερισμού, δεν είναι καμιά καινοτομία ιδιαίτερη. Είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε, κατά κόρον, στο μοντέλο της Μεγάλης Βρετανίας και διέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας της, αυτό και άλλα τέτοια μέτρα.

Και εν πάση περιπτώσει, ας δούμε ποιος είναι ο απολογισμός των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα νοσοκομεία μέχρι τώρα, που δεν περιλάμβαναν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Βοήθησαν ή δεν βοήθησαν το εθνικό σύστημα υγείας; Βοήθησαν ή δεν βοήθησαν την πρόσβαση των πολιτών και πώς;

Διότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί, σε καμία περίπτωση κατά τη γνώμη μου, ότι αυτό το μέτρο βοηθάει στην υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και άρα, κατά συνέπεια, στη διευκόλυνση της ελεύθερης πρόσβασης του κόσμου σε αυτό. Ίσα ίσα μονιμοποιεί την ανισότητα, χτίζει πάνω στην ανισότητα και τη διευρύνει».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Για τις ρυθμίσεις στα θέματα της Ψυχικής Υγείας ο Χρήστος Μαντάς ανάμεσα στα άλλα είπε τα παρακάτω: «[..]Όσον αφορά τις τομεακές επιτροπές: ενώ κάνετε, ένα βήμα, για την ενίσχυση της λειτουργίας τους, με κάποια μέτρα ενίσχυσης, δεν απαντάμε –και αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα- στο ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την τομεοποίηση. Ουσιαστικά δηλαδή, για να καταλαβαίνει και ο κόσμος, να υπάρχει περιοχή ευθύνης για τη λειτουργία των τομέων.

Γιατί το λέω αυτό; Διότι σήμερα έχουμε ανενεργούς τους περισσότερους τομείς, δεν λειτουργούν και το πρόβλημα ξέρετε ποιο είναι; Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μεγάλες ‘τρύπες’ από υπηρεσίες. Αυτό είναι το πρόβλημα. Τι να τομεοποιήσεις όταν δεν έχεις υπηρεσίες; Τι; Άρα, το κύριο πρόβλημα είναι αυτό. Το πρώτο είναι αυτό.

Δεύτερον, βάζετε εκπρόσωπο από τον ιδιωτικό τομέα. Θα μπορούσε να πει κανείς, να το σκεφθούμε εκεί που υπάρχουν ιδιωτικές κλινικές. Όμως πείτε μου ένας ιδιώτης ψυχίατρος –μάλιστα δεν ξέρουμε και πώς θα επιλέγεται αυτός- τι θα κάνει ακριβώς στην τομεακή επιτροπή και μάλιστα σε περιοχές που δεν έχουμε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Για εμάς,  αυτό είναι και επί της αρχής πρόβλημα, διότι η δική μας άποψη είναι μεροληπτική υπέρ του δημόσιου τομέα -για να είμαστε καθαροί σε αυτό το ζήτημα».

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.