Ξεψύχησε από ασιτία θηλυκό αρκουδάκι στους Φραγκάδες!

Δυστυχώς ξεψύχησε τελικά το θηλυκό αρκουδάκι ηλικίας μόλις 4 μηνών που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιουνίου από κατοίκους του χωριού Φραγκάδες, στο Δυτικό Ζαγόρι να περιπλανιέται μόνο του σε αγροτική περιοχή κοντά στον οικισμό.

Οι κάτοικοι του χωριού ειδοποίησαν στις 10 Ιουνίου τον Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και  Πίνδου, στελέχη του οποίου μετέβησαν στην περιοχή, ενώ βρισκόταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εξειδικευμένους επιστήμονες της Καλλιστώς, που δραστηριοποιείται στην περιοχή σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο του έργου LIFE12NAT/GR/00784 (LIFEARCPIN«Δράσεις στην υπηρεσία της συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας»). Στο σημείο έσπευσε και προσωπικό του Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Οι πρώτες πληροφορίες από την Κτηνιατρική Υπηρεσία ΠΕ Ιωαννίνων, που ανέλαβε την νεκροψία, έδειξαν ότι το άτυχο ζώο πέθανε από ασιτία.

Τα πιθανότερα σενάρια είναι: το αρκουδάκι να αποκόπηκε βίαια από την μητέρα του (παράνομη θάνατωσή της) ή η ίδια η μητέρα να το αποχωρίστηκε πρόωρα (αυτό συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις όταν μια αρκούδα αποκτά 3 ή και 4 μικρά από την ίδια γέννα). Είναι γνωστό ότι τα αρκουδάκια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τη μητέρα τους σε τόσο μικρή ηλικία.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Τόσο ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου όσο και η Καλλιστώ θέλουν να επιστήσουν την προσοχή όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των πολιτών που αντιλαμβάνονται την σημασία της προστασίας της άγριας ζωής στα εξής σημεία:

1)Είναι πολύ σημαντικό να ειδοποιούνται οι αρμόδιες Αρχές για ασυνήθιστα περιστατικά με αρκούδα (π.χ. περιπλανώμενα νεογνά ή επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις αρκούδας σε οικισμούς).

2) Ένα περιπλανώμενο μοναχικό αρκουδάκι δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι είναι ορφανό ή εγκαταλειμμένο. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να ειδοποιούνται αμέσως οι Δασικές αρχές, η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης και το προσωπικό του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου προκειμένου να αξιολογήσουν και να διαχειριστούν το εκάστοτε περιστατικό. Θα πρέπει να αποφεύγεται η προσέγγισή του και η ενόχλησή του, σε περίπτωση που η μητέρα μπορεί να βρίσκεται κοντά και εκλάβει την εν λόγω στάση ως απειλή.

 ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τέλος, σημειώνεται πως δεν προκύπτει από πουθενά ότι το συγκεκριμένο αρκουδάκι είναι το ίδιο με αυτό που προβλήθηκε παλαιότερα σε βίντεο να σκαρφαλώνει με τη μητέρα του, όπως έχει παρουσιαστεί από μερίδα των ΜΜΕ.

Οι κατά τόπους  Ομάδες Άμεσης Επέμβασης θα λειτουργούν πλέον επίσημα, υπό την αιγίδα των αντίστοιχων Δασικών Υπηρεσιών, με βάση τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 106121/749/05-03-2014.

Ειδικά στην περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου θα λειτουργήσει στο πλαίσιο του προαναφερόμενου έργου LIFEΟμάδα Άμεσης Επέμβασης, ως δράση επίδειξης με στόχο την εξειδίκευση και μεταφορά τεχνογνωσίας σε όλες τις αντίστοιχες Ομάδες περιοχών που έχουν θέματα αλληλεπίδρασης ανθρώπων- αρκούδων.

Στόχος του έργου LIFEARCPIN, (2014-2017), είναι η βελτίωση και διαχείριση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας στην περιοχή εφαρμογής του (Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου), ενώ για την υλοποίησή του συνεργάζονται η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ, ο Δήμος Γρεβενών, ο Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και η «Αναπτυξιακή Γρεβενών».

Οι βασικές δράσεις του έργου LIFE ΑRCPIN αφορούν στην αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων, στον περιορισμό της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών από αρκούδες, αλλά και στην βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την ανάγκη διατήρησης του είδους στη χώρα μας.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.