Οργανώνεται ο αγροτουρισμός στην Ήπειρο

Γενική συνέλευση την Τετάρτη, 9 Ιουλίου στα Γιάννενα

Γενική Συνέλευση και εκλογές για την ίδρυση του Τοπικού Τμήματος πραγματοποιεί σήμερα Τετάρτη 9 Ιουλίου η Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου, μέλος του ΣΕΑΓΕ και ανώτατο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των επιχειρήσεων Τουρισμού Υπαίθρου και Αγροτουρισμού που ιδρύθηκε στις 9-4-2008 στα Χανιά από Περιφερειακές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Heritage Hotel, οδός Καλάρη 21 (περιοχή Κουρμανιού).

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφει η Προσωρινή Διοίκηση (Μπούκας Μίλτος, Δημάκος Αχιλλέας, Ζάγκλης Ναπολέων) σημειώνεται: «Η Ένωση Αγροτουρισμού Ηπείρου πέρα από τις εμπειρίες, την συνέργεια και το κλίμα αλληλοεκτίμησης των συμμετεχόντων, είναι να καταστεί η περιοχή μας ξεχωριστός περιορισμός και χώρος μοναδικών διαδραστικών εμπειριών, για τον έλληνα και ξένο επισκέπτη.

Με την ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ ως βοηθητικό όργανο και δεξαμενή σκέψης, να εστιάσουμε στην δημιουργία ενός πιο ελκυστικού τοπικού προϊόντος, μέσω της προώθησης ενός συλλογικού δικτύου συνεργασίας.

Η κοινή στρατηγική αλληλεπίδρασης και χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, μπορούν να δημιουργήσουν μια αυτοτελή δυναμική και ένα προϊόν ξεχωριστής ταυτότητας.

Η ΑΓΡΟΞΕΝΙΑ ως «εφοδιαστική αλυσίδα» στον χώρο του ήπιου επαγγελματικού τουρισμού (ξενώνες, εστιατόρια-ταβέρνες, εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, καταστήματα πώλησης τοπικών προϊόντων, επισκέψιμες μονάδες και διοργάνωση εκδηλώσεων) δύναται να υλοποιήσει τοπικές συμφωνίες, που θα μεγιστοποιούν την προστιθέμενη αξία στα παραγόμενα αγαθά της Ηπειρωτικής γης, φέρνοντάς τα στις ξένες αγορές.

Βασικοί συντελεστές στο χώρο του πράσινου τουρισμού, αναζητούμε ως ‘ακρίτες’ ενός δύσκολου ‘επιχειρείν’, την αναγνώριση της ποιοτικής προσφοράς μας στη βιώσιμη τουριστική προοπτική της χώρας με την πολυδραστηριότητά μας, που ενισχύει την πολυαπασχόληση και εν τέλει την τοπική και εθνική οικονομία.

Ο Τουρισμός υπαίθρου ή αγροτουρισμός μπορεί να συντελέσει καίρια στην δημιουργία της νέας ισορροπίας αστικού-αγροτικού χώρου, συμβάλλοντας στην ανασυγκρότηση και διάσωση της υπαίθρου, χωρίς να θυσιαστούν οι παραλίες στην τσιμεντοποίηση, αξιοποιώντας το ενδογενές μας δυναμικό με την παραγωγή ποιοτικών παραδοσιακών προϊόντων, με έμφαση στην αυθεντικότητα, σε άλλες αξίες και άλλα πρότυπα έξω από τις λογικές της «αγέλης» και του all inclusive, με στοιχεία μιας ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας.

Αναδεικνύοντας την ελληνική διατροφή και την τοπική γαστρονομία, προστατεύοντας την βιοποικιλότητα και το φυσικό τοπίο δημιουργούμε τον δικό μας «μύθο» και φιλοσοφίας ζωής. Αυτό το έργο δεν δύνανται να υποστηρίξουν οι Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Π.Ο.Τ.Α.), που αποτελούν τη σημερινή κεντρική τουριστική πολιτική της χώρας.

logo agrotoΑνοίγουμε πλέον καινούριους ορίζοντες με τις παραγωγικές, πολιτισμικές και αναπτυξιακές δυνάμεις του τόπου, συμβάλλοντας στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Η καθιέρωσή μας αποτελεί για μας στοίχημα για την διάσωση του πράσινου τουρισμού και των εναλλακτικών του δυνατοτήτων, από τα Ιόνια παράλια έως την ορεινή ενδοχώρα της Πίνδου.

ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤ. ΙΩΑΝΝΟΥ

Η προσωρινή διοίκηση σχολιάζει και δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου αρμόδιου για θέματα Τουρισμού, Στράτου Ιωάννου: «Οι Δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας εσχάτως για την εικόνα του Τουρισμού της Ηπείρου ‘…ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο…’ δεν απηχούν την πραγματικότητα. Η προσπάθεια θετικού οικονομικού κλίματος παραπέμπει μάλλον στην κυβερνητική ‘καραμέλα’ του πρωτογενούς πλεονάσματος του ομογάλακτου Αντώνη Σαμαρά… Η διαπίστωση περί ποσοτικής αύξησης των Ελλήνων παραθεριστών αποτελεί μάλλον πικρόχολο ανέκδοτο…».

  •  Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού, το οποίο φιλοξενήθηκε στην Αρκαδία, στο διάστημα 2 – 5 Μαϊου 2014, με συμμετοχή συνέδρων από όλες τις Ενώσεις Αγροτουρισμού της Ελλάδας και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τουρισμού υπαίθρου EuroGites. Οι σύνεδροι στο θέατρο της αρχαίας Επιδαύρου.

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.