Ο. Γεροβασίλη: «Κλείνετε το μάτι σε όσους έχουν τον ρατσισμό ως πολιτική σφραγίδα»

Ομιλία στη βουλή για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τον ρατσισμό κλείνει το μάτι «για ψηφοθηρικούς λόγους σε στρώματα της κοινωνίας και πολιτικά μορφώματα, που έχουν το ρατσισμό ως πολιτική σφραγίδα» υποστήριξε η βουλευτίνα Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στο κοινοβούλιο στη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοεμβρίου 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)».

Αναλυτικά η ομιλία έχει ως εξής:

Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν. Μόνο που το γεφύρι της Άρτας τελικά έγινε σπουδαίο αρχιτεκτόνημα. Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο που καταθέσατε και το βαφτίζετε αντιρατσιστικό. Γιατί τελικά το φέρατε, ενώ είναι σαφές, ότι δεν το θέλετε;

Κατά την άποψή μου προσπαθείτε την ίδια στιγμή να δώσετε διαπιστευτήρια και σε εκείνους οι οποίοι «ανησυχούν» για το ευρωπαϊκό προφίλ της χώρας και σε εκείνους που υποκινούν ή ανέχονται το ρατσιστικό ή ομοφοβικό μίσος.

Θέλετε να κρατήσετε δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη.

Όπως – όπως να καλύψετε τις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας χωρίς όμως να κακοκαρδίσετε τα πρόσωπα που στελεχώνουν την Κυβέρνησή σας και που έχουν εκδηλώσει ρατσιστικές αντιλήψεις και συνέβαλαν στη θεσμική νομιμοποίηση του ρατσισμού.

Προφανώς το «Μπαλτάκειο» σύστημα είναι βαθιά ριζωμένο και δεν εξαρτάται από τη φυσική παρουσία του προσώπου.

Έγινε κι αυτό καθεστώς όπως τα μνημόνια. Και δεν κάνω τυχαία τον παραλληλισμό.

Ο στόχος σας είναι προφανής: να κλείσετε το μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους σε στρώματα της κοινωνίας και πολιτικά μορφώματα, που έχουν το ρατσισμό ως πολιτική σφραγίδα.

Το μόνο όμως που καταφέρνετε, είναι τελικά να τους ενισχύετε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος για θέματα δικαιωμάτων εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι επιτέλους το ελληνικό κοινοβούλιο συζητά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Διαβάζοντας όμως το περιεχόμενό του σίγουρα θα απογοητευτεί κι αν ήταν στο χέρι του θα το επέστρεφε ως απαράδεκτο.

Στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την αρχική δημόσια διαβούλευση του σχεδίου Νόμου το Φεβρουάριο του 2011:

-Φέρατε στον Κώδικα Δικηγόρων το άρθρο 6, που λέει ότι μόνο ο «Έλληνας το γένος», μπορεί να διοριστεί δικηγόρος αν δεν είναι πολίτης της ΕΕ.

-Ένα πολύ μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., κατέθεσε, πρόταση νόμου, με την οποία ζήτησε να αποκλειστούν από υποψήφιοι για τις ένοπλες δυνάμεις, όσοι δεν είναι «Έλληνες στο γένος»

-Ο κ. Βενιζέλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησής σας, στην υπόθεση για τη λίστα Λαγκάρντ, αυτό που θεώρησε σκόπιμο να επισημάνει, είναι ότι «υπάρχουν καταθέτες, οι οποίοι είναι συγκεκριμένου θρησκεύματος», «Έλληνες πολίτες εβραϊκής καταγωγής».

Είναι προφανές από μια σειρά τόσο απλών παραδειγμάτων, που χαϊδεύουν το μαλακό υπογάστριο της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας, ότι δεν έχετε τη διάθεση για ένα θεσμικό πλαίσιο με ουσιαστικές λύσεις.

Δεν περιμέναμε κάτι καλύτερο, αφού μία από τις μεγαλύτερες υπαναχωρήσεις σας είναι ο νόμος για την ιθαγένεια.

Το δικαίωμα δηλαδή να αποκτήσουν πατρίδα τα παιδιά που κάθονται δίπλα – δίπλα στα θρανία με τα ελληνόπουλα.

noracismΚύριε Υπουργέ,

το σχέδιο Νόμου που φέρατε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας δεν είναι αντιρατσιστικό όπως είναι ο τίτλος του διότι:

1ον Σύμφωνα με το άρθρο 1 θα διώκεται όποιος προτρέπει, υποκινεί, διεγείρει σε ρατσιστική πράξη, όχι όμως και η ίδια η πράξη, που τα κίνητρά της είναι ρατσιστικά.

Η πράξη θα εξακολουθεί να διώκεται με βάση τις γενικές ή ειδικές διατάξεις του κοινού ποινικού δικαίου. Δηλαδή, διώκεται για ρατσιστικό έγκλημα αυτός που παρακινεί να μπει φωτιά στο μαγαζί ενός Πακιστανού, όχι όμως και εκείνοι που τελικά έβαλαν τη φωτιά.

Σε χώρες με εμπειρία από ναζιστικά μορφώματα η απαγόρευση περιλαμβάνει τόσο την ίδια τη βίαιη και παράνομη πράξη (π.χ. σωματικές βλάβες, εμπρησμός, φθορές ξένης ιδιοκτησίας κλπ), όσο και συμπεριφορές που στοχεύουν στη μείωση της ανθρώπινης αξίας.

2ον Το Νομοσχέδιο δεν προβλέπει την άκρως απαραίτητη δικλείδα της προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων ρατσιστικής βίας. Κι αυτό γιατί κανείς δεν πρόκειται να καταγγείλει ρατσιστικό έγκλημα φοβούμενος, ότι θα έρθει αντιμέτωπος με την εκδικητικότητα όσων καταγγέλλει. Δυστυχώς συχνά από μερίδα των αστυνομικών και λιμενικών οργάνων.

3ον Απουσιάζει εντελώς οποιαδήποτε θεσμική πρωτοβουλία που θα ευαισθητοποιεί τους πολίτες και θα επιμορφώνει τις αρχές.

4ον Εξαιρεί τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου από την αστική ευθύνη για δηλώσεις ρατσιστικού περιεχομένου μελών της διοίκησής τους. Αντίθετα αυτό προβλέπεται για τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή αν μια εταιρεία «τιμωρείται» – και σωστά – για μια μπλούζα με το εβραϊκό αστέρι, δεν ισχύει το ίδιο για ένα υπουργείο, που ο υπουργός του προχωρά σε ρατσιστικές δηλώσεις για ομάδες πληθυσμού. Σας θυμίζω τις οροθετικές γυναίκες, που χαρακτηρίστηκαν «υγειονομική βόμβα».

Επίσης το υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου ποινικοποιεί τον εγκωμιασμό ή την άρνηση εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας αναγνωρισμένων από τα διεθνή όργανα.

Είμαστε αντίθετοι, στην ποινικοποίηση του λόγου ακόμα κι αν πρόκειται για το Ολοκαύτωμα, το έγκλημα των εγκλημάτων.

Παρότι αντιτασσόμαστε με κάθε τρόπο στην άρνηση και τη σχετικοποίησή του, πιστεύουμε ότι η ποινική δίωξη των «αρνητών» ούτε αποτελεσματική είναι ενώ ταυτόχρονα θέτει σοβαρά ζητήματα ελευθερίας της έκφρασης. Η προτεινόμενη από διάφορους εθνικιστικούς κύκλους και, δυστυχώς, και βουλευτές συμπερίληψη και των εγκλημάτων  της γενοκτονίας εναντίον Ποντίων, Αρμενίων κλπ δεν θεραπεύει, αλλά εντείνει το πρόβλημα.

Το σχέδιο Νόμου της κυβέρνησης μας πάει πίσω από κάθε Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Είναι σαφής η υπαναχώρηση ακόμα και από την αναποτελεσματική νομοθεσία, που ισχύει σήμερα. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από εκείνους, που ευήβραν την κατάπτυστη θεωρία των δύο άκρων και που με ευκολία τσαλαβουτάνε στα θολά νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού ενισχύοντας το φόβο και το μίσος.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στις 4 Ιουνίου 2013 στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου.

Το μόνο, που δίνει ουσιαστική απάντηση και λύση σε όσα πραγματικά θα έπρεπε να μας απασχολούν στην παρούσα συζήτηση.

Γιατί εστιάζει στην καταδίκη αξιόποινων πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να διακινδυνεύει τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης.

Προβλέπει αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας θυμάτων και μαρτύρων.

Σύμφωνα με αυτό η άσκηση ποινικής δίωξης για τα εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά θα ασκείται αυτεπαγγέλτως, ενώ η καταδίκη για κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις θα συνεπάγεται και αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Θεσπίζει ως παρεπόμενη ποινή, την στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ακόμη και για πλημμελήματα στις περιπτώσεις καταδίκης δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.
Κυρίως όμως συστήνει Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού, που υπάγεται στον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταξύ άλλων, εκπονεί προγράμματα:

1ον επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εισαγγελικών, δικαστικών και αστυνομικών αρχών,

2ον ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών.

Συγκροτεί εθνικό δίκτυο καταγραφής και καταγγελίας εγκλημάτων ρατσιστικής βίας, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες αρχές, λοιποί αρμόδιοι δημόσιοι φορείς και οργανώσεις μεταναστών.
Τέλος προβλέπει ειδικές διαδικασίες εποπτείας και λογοδοσίας των δημοσίων υπηρεσιών που ασχολούνται με μετανάστες.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Βασικές διατάξεις του τις καταθέσαμε ξανά ως τροπολογίες στο υπό συζήτηση σχέδιο Νόμου.

Επίσης, ως τροπολογία, καταθέσαμε την πρόταση για ένα διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης, που περιλαμβάνει και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Θεωρούμε θεσμικό ρατσισμό τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας από το οικουμενικό δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή.

Για μας δεν είναι μόνο θέμα συμμόρφωσης με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά κυρίως ζήτημα ισονομίας και δικαιοσύνης για όσους ζουν σε αυτή τη χώρα.

Είναι πραγματικά τραγικά όσο συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στο διαδίκτυο με τα ομοφοβικά σχόλια έλληνα βουλευτή. Και η παρέμβαση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου μας χτυπάει το καμπανάκι ότι μια χώρα αν θέλει να είναι σύγχρονη και ευρωπαϊκή, δεν γίνεται να κάνει εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό είναι διαρκής και ανυποχώρητη. Και αυτό γίνεται με καθημερινή μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη δημοκρατία. Και ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο, που δεν θα χωρά παρερμηνείες’.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.