Κόντρα δημοτικής αρχής-παράταξης Γκόντα για τις απολύσεις των ΑΜΕΑ

deyai_ktirio

Κόντρα ανάμεσα στη δημοτική αρχή Ιωαννίνων και την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με επικεφαλής το Νίκο Γκόντα προκάλεσε η υπόθεση της νομικής γνωμοδότησης με την οποία απολύθηκαν 40 εργαζόμενοι ΑΜΕΑ από τη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΚΟΝΤΑ

Αρχικά, με ανακοίνωσή της την Τρίτη, η παράταξη Γκόντα ανέφερε: «Εν κρυπτώ,χωρίς διαφάνεια,εξωθεσμικά και πάνω στις πλάτες των άτυχων ατόμων με ειδικές ανάγκες, με κατευθυνόμενη εντολή στον δικηγόρο, εκπρόσωπο τύπου της παράταξής του, ο κ. Δήμαρχος μεθόδευσε την απόλυση δεκάδων ΑΜΕΑ , αφού προεκλογικά τους κράτησε όμηρους για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ρυθμίστηκε και αμοιβή στο ποσό των 3.075 ευρω, χωρίς ποτέ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ να λάβει γνώση ούτε της παχυλής αμοιβής ούτε και του περιεχομένου της περιβόητης γνωμοδότησης. Όλα αυτά συνέβησαν σε χρόνο που άλλος ήταν δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ και άλλος ανέθετε, κατηύθυνε και επιβάρυνε την ΔΕΥΑΙ πριν καν αναλάβει. Τα ερωτήματα πολλά ,και όπως αποκαλύπτεται συνεχώς η τήρηση της νομιμότητας είναι ξένη εννοια στη ‘νέα’ δημοτική αρχή.

Ο δήμος δεν είναι ‘παραμάγαζο’ κανενός και δυστυχώς εδώ δεν πρόκειται απλά για ‘παιδική χαρά’, αλλά για επικίνδυνη εκτροπή, με αποφάσεις που λαμβάνονται εξωθεσμικά και με παράγοντες που Στόχο έχουν το ίδιο όφελος.

Τόσο η προηγούμενη Δημοτική Αρχή όσο και η σημερινή στην περίπτωση των ΑΜΕΑ τήρησαν δύο μέτρα και δύο σταθμά και που οι κατευθυνόμενες γνωμοδοτήσεις λειτούργησαν σε βάρος αυτής της ομάδας των εργαζομένων. Άλλη η γνωμοδότηση στο Πνευματικό Κέντρο και άλλη στην ΔΕΥΑΙ που έστειλε στην ανεργία δεκάδες εργαζόμενους της πιο ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας. Είχαν προηγηθεί οι απολύσεις δεκάδων εργαζομένων το 2011 από τους ίδιους ανθρώπους για λόγους πελατειακούς και μόνο όπως έγινε και πρόσφατα. Φαίνεται η πελατειακή ψηφοθηρική τακτική τους απέδωσε μεν στην άγρα ψήφων, στη συνέχεια όμως έπεσαν οι μάσκες και δυστυχώς οι προεκλογικές υποσχέσεις πολύ γρήγορα ξεχάστηκαν.Η ίδια τακτική συνεχίζεται με νέες υποσχέσεις ότι δήθεν θα επαναπροσληφθούν όλοι με το νέο έτος που στόχο έχουν την μη προσφυγή στη Δικαιοσύνη των άμεσα θιγομένων ΑΜΕΑ».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε με δελτίο Τύπου η δημοτική αρχή.

«Δυστυχώς ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» υποκρίνεται ότι δεν γνωρίζει την παροιμία «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
Η Δημοτική Αρχή του κ. Γκόντα ήταν αυτή που οδήγησε αφενός το Δήμο Ιωαννιτών και τις επιχειρήσεις του στα όρια της χρεωκοπίας (δόθηκε μεγάλος αγώνας για να ανακτηθεί η χαμένη του αξιοπιστία κι ακόμη παλεύουμε με τα βαρίδια του παρελθόντος) και αφετέρου δεκάδες συμπολίτες μας σε «ομηρία». Αυτή η πολιτική στην άσκηση εξουσίας είναι που καταδικάστηκε από τους συμπολίτες μας, γι’ αυτό και δεν επιστρέφουμε στις λογικές του παρελθόντος.
Η Δημοτική Αρχή του κ. Γκόντα δεν τήρησε ποτέ καμία δεοντολογία σε ότι αφορά στα προγράμματα των ΑμΕΑ και ήταν αυτή που αντιμετώπιζε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις ως «παραμάγαζα» ενός πελατειακού συστήματος.
Μετακινούσε συγκεκριμένους ανθρώπους από Νομικό Πρόσωπο σε Νομικό Πρόσωπο στο Δήμο, στερώντας τη δυνατότητα σε άλλα άτομα της ίδιας κατηγορίας να απασχοληθούν, για να αντιμετωπιστεί «κυλιόμενα» η ανεργία.
Ποτέ στις προσλήψεις μέσω προγραμμάτων δεν κυριάρχησε η λογική της κάλυψης των πραγματικών αναγκών των Δημοτικών Επιχειρήσεων, αλλά γίνονταν μαζικά και για πελατειακούς λόγους. Έτσι αφενός δεν υπολόγιζε τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις και τα χρέη που συσσωρεύει και αφετέρου περιόριζε τη δυνατότητα μονιμοποιήσεων με τη λήξη των προγραμμάτων, αφού ορίζεται σαφώς πως μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις όσων καλύπτουν πάγιες ανάγκες. 
Αλήθεια πως θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις 64 ΑμΕΑ σε μια Δημοτική Επιχείρηση που έχει 157 εργαζόμενους; Πώς να αυξήσεις κατά 41% με προσωπικό διοικητικών θέσεων το δυναμικό μιας επιχείρησης, χωρίς να την «βουλιάξεις»;
Η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων έλαβε υπεύθυνες αποφάσεις, επιλέγοντας το ένα και μοναδικό κριτήριο της αναπηρίας για την ευαίσθητη ομάδα των ΑμΕΑ, αφού εξέτασε και όλες τις νομικές παραμέτρους του θέματος. Έτσι εξασφάλισε απόλυτη διαφάνεια στην επιλογή των ατόμων που θα μετατραπεί η σύμβαση τους σε αορίστου χρόνου, εξασφαλίζοντας παράλληλα και τη βιωσιμότητα της ΔΕΥΑΙ. Γιατί οι Δημοτικές Επιχειρήσεις δεν είναι «μαγαζί» κανενός Δημάρχου, αλλά κτήμα των πολιτών στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Ακόμα «πληρώνουμε» την ΑΝΔΕΙ
Σε ό,τι αφορά στην υπενθύμιση των δήθεν απολύσεων του 2011 από την Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία. Ας μην προκαλεί ο κ. Γκόντας να ανοίξουμε τη συζήτηση της «αμαρτωλής» ΑΝΔΕΙ και των «μαϊμού» συμβάσεων.
Ακόμα πληρώνει ο Δήμος, δηλαδή οι συνδημότες μας 200.000 ευρώ το χρόνο για μια επιχείρηση που έκλεισε. Δεν έκλεισαν όμως οι «αμαρτίες». Με Εισαγγελική εντολή βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη ένας ακόμη έλεγχος και για τις παλιές συμβάσεις και για τα προγράμματα της ΑΝΔΕΙ.
Εν κατακλείδι: Ίσως θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Γκόντα. Γιατί όταν κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για «πελατειακές ψηφοθηρικές τακτικές» και μετατροπή του Δήμου σε «παραμάγαζο», το μόνο που πετυχαίνει είναι να υπενθυμίσει στους Γιαννιώτες πως ο ίδιος ως Δήμαρχος είχε αναδειχθεί σε … μετρ αυτής της τακτικής.
Είναι καλό να υπενθυμίζουμε που και που το παρελθόν. Ως παράδειγμα προς αποφυγήν για το μέλλον!

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΚΟΝΤΑ

Ακολούθησε την Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου νέα ανακοίνωση από την παράταξη Γκόντα στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Στη προσπάθειά του να διασωθεί ο δήμαρχος, έριξε στον καιάδα ακόμα και συνεργάτες του, παραδεχόμενος δημόσια ότι είναι ψηλό το τίμημα της γνωμοδότησης για την απόλυση των ΑΜΕΑ.

Ποιά άλλη λοιπόν χρεία μαρτυρίας πρέπει να έχουμε για να διαπιστωθεί η πελατειακή σχέση του δημάρχου με ημετέρους;

Ακόμη και δικούς του αντιδημάρχους δεν έπεισε ο κ. Μπέγκας, οι οποίοι δημόσια εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τέτοιου είδους δοσοληψίες.

Αφού η δημοτική αρχή θέλει να θυμάται επιλεκτικά κάποια πράγματα, είμαστε υποχρεωμένοι να της θυμίσουμε ότι επί ημερών της χάθηκε 1,5 εκατομμύριο ευρώ από τα ταμεία του δήμου, επί των ημερών της θρήνησε ο δήμος τρία στελέχη του που έχασαν την ζωή τους, επί των ημερών τους αποφασίστηκε ανάθεση 995.000 ευρώ σε εργολάβο στο αποχετευτικό της Πεδινής, επί των ημερών τους πληρώθηκε αμοιβή σε δικηγόρο 3075 ευρώ, ως να είναι βακούφικος ο δήμος, στη δική τους θητεία απολύθηκαν επιλεκτικά ΑΜΕΑ από ΔΕΥΑΙ και Πνευματικό κέντρο, στη δική τους θητεία απολύθηκαν συμβασιούχοι για να προσληφθούν τα δικά τους παιδιά, στη δική τους θητεία τώρα, αποφασίζουν, εν κρυπτώ να εφαρμόσουν νέα ήθη στο δήμο Ιωαννιτών, αποκρύπτοντας την καλοπληρωμένη γνωμοδότηση, επί ημερών τους εφαρμόζεται από την ανάποδη η πολυφορεμένη από τους ίδιους έννοια χρηστή διοίκηση!
Αυτή δυστυχώς είναι πολιτική διασπάθισης του δημοτικού χρήματος που βεβαίως τον λογαριασμό του πληρώνουν οι συμπολίτες στους λογαριασμούς ΔΕΥΑΙ, στους οποίους μάλιστα υποσχέθηκαν από ετών μειώσεις, που μετά την υφαρπαγή της ψήφου, μπήκαν και αυτές μαζί με άλλες υποσχέσεις στο καλάθι των αχρήστων».

dimarxeioΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Στη δεύτερη ανακοίνωση απάντησε εκ νέου η δημοτική αρχή τονίζοντας: ««Το επίπεδο της αντιπαράθεσης που επιλέγει ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» δεν μας εκπλήσσει.Είναι γνωστό. Οι πολίτες το καταδίκασαν. Περιμέναμε να το έχει συνειδητοποιήσει. Ας γνωρίζει ο κ. Γκόντας ότι δεν πρόκειται να τον ακολουθήσουμε. Σ’ αυτό τον κατήφορο είναι μόνος του!».Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.