Κάλεσμα από ΠΑΜΕ στη 48ωρη απεργία στα πανεπιστήμια

pame_dhmarxeio

Κάλεσμα συμμετοχής στην 48ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις που φέρνει η διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για την Πέμπτη, 19 και την Παρασκευή, 20 Ιουνίου η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) έχει προκηρύξει απεργία.

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είμαστε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο των απολύσεων. Η κυβέρνηση με το πρόσφατο ΦΕΚ που εξέδωσε δίνει μόνο 600 θέσεις για κινητικότητα των συναδέλφων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν μπει σε διαθεσιμότητα μας, που σημαίνει ότι είτε μιλάμε για 450 απολύσεις μέσω κινητικότητας, είτε για ακόμα παραπάνω, οι οποίες θα προκύψουν, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Παιδείας μέσω της αξιολόγησης των οργανισμών των ιδρυμάτων. Είναι μια εξέλιξη που μας αφορά όλους! Η επίθεση στους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είναι συνολική, όπως φαίνεται και από την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να απελευθερώσει τις ομαδικές απολύσεις, με πρόσφατο παράδειγμα την ‘Ελληνική Χαλυβουργία’. Οι εξελίξεις στον κλάδο μας δεν είναι ξεκομμένες από τις συνολικότερες εξελίξεις. Αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι η ‘ανάπτυξη’, η ‘ανταγωνιστικότητα’, η λεγόμενη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση, πατάει στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.

Οι απολύσεις αυτές είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τις συνολικότερες αναδιαρθρώσεις (όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που ετοιμάζουν, ψηφίζουν κι εφαρμόζουν σε δόσεις), αλλά και με τις ειδικότερες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης. Στόχος τους είναι πανεπιστήμιο προσαρμοσμένο στην ανάγκη για κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, η όλο και πιο βαθιά λειτουργία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.  Γι’ αυτό καίγονται να προωθήσουν τους νέους οργανισμούς, οι οποίοι θα εφαρμόσουν τους νόμους 4009/2011 και 4076/2012, γι’ αυτό θέλουν να μας αξιολογούν με βάση τους στόχους που θα θέτει η λειτουργία των ιδρυμάτων, ως επιχειρήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και η αξιολόγηση των οργανισμών θα ανατεθεί σε ιδιώτες, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ!».

Το ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία σημειώνοντας πως «όποια δύναμη, συνδικαλιστική ή πολιτική, αποδέχεται τον μονόδρομο της ΕΕ και την επιχειρηματική δράση δεν μπορεί να έχει πρόταση προς όφελος των αναγκών μας» και διεκδικεί:

-Καμία απόλυση

-Να μην περάσουν οι οργανισμοί που θα σφραγίσουν την επιχειρηματική δράση στην ανώτατη εκπαίδευση

-Να μην περάσει η αξιολόγηση

Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.