Ταινία: «Ο μεγάλος πόλεμος» στα παλιά σφαγεία

Με την προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος πόλεμος» (La grande Guerra), Ιταλία – Γαλλία, 1959, 137’) του Μάριο Μονιτσέλι συνεχίζεται την Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου το αφιέρωμα τον ιταλικό κινηματογράφο που διοργανώνουν Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Φιλίας Ιωαννίνων και Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

ΠΑΙΖΟΥΝ:  Βιτόριο Γκάσμαν, Αλμπέρτο Σόρντι, Σιλβάνα Μάνγκανο, Φόλκο Λούλι.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ:

Ιταλία, 1916. Ο Ορέστι κι ο Τζιοβάνι καλούνται μαζί με όλη την ιταλική νεολαία να πολεμήσουν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και οι δύο προσπαθούν να το αποφύγουν με κάθε μέσο. Τα δύο φιλαράκια (που υποδύονται υπέροχα οι έξοχοι κωμικοί Αλμπέρτο Σόρντι και Βιτόριο Γκάσμαν) δεν κάνουν για πόλεμο – καταφέρνουν και επιβιώνουν από τις συνεχείς αναποδιές χάρις στην εφευρετικότητα και την πονηριά τους. Ξεγελάνε φαντάρους, λοχίες, βαθμοφόρους, άγνωστες κοπέλες, τους πάντες. Με βασικό εφόδιο την υπέρμετρη αισιοδοξία, μπαίνουν στην μάχη σαν παιδιά που πολεμούν με πέτρες. Όμως ο πόλεμος δεν γίνεται από παιδιά. Η σκληρή πραγματικότητα θα τους προσγειώσει σύντομα. Το δράμα θα κορυφωθεί. Αιχμάλωτοι πια θα παραδεχτούν την αλήθεια: είναι δειλοί, οι ηρωισμοί και οι πομπώδεις θυσίες δεν είναι γι’ αυτούς. Το μόνο που ζητούν είναι να ζήσουν.
Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο 20ο Φεστιβάλ της Βενετίας  και ήταν παραγωγή του Ντίνο ντε Λαουρέντις.
Πρόκειται για μία από τις καλύτερες ταινίες για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κήρυξη του «Μεγάλου Πολέμου».

grande_guerra_posterΣτο σινεμά, ο πολύχρονος Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε πένθιμη ιστορία στην λάσπη και στην φρίκη των χαρακωμάτων, που πήραν συμβολικές διαστάσεις ενός μακρύ και δαιδαλώδους ομαδικού τάφου. Ο πόλεμος είναι σφαγείο και ο πατριωτισμός κούφια έννοια. Ο θάνατος, πιο ισχυρός από το καθήκον, είναι η μοναδική, ζοφερή, πραγματικότητα του πολεμιστή. Ο πόλεμος δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον νέο που πίστεψε πως θα γίνει ηρωικά άντρας. Λογική εξήγηση γι’ αυτό το αντιπολεμικό κινηματογραφικό κρεσέντο θα μπορούσε να αναζητηθεί σε έναν ετεροχρονισμό: οι πρώτες ταινίες με θέμα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γυρίστηκαν αφότου αυτός είχε τελειώσει.

Ώρα Προβολής 8:30 μ.μ.
Πολιτιστικός Πολυχώρος «Δ. Χατζής»
Είσοδος ελεύθερη


 

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.