Άρτα: «Τμήμα Μουσικών Σπουδών- Όχι ΙΕΚ»

Διαμαρτυρία σπουδαστών του Τμήματος Λαϊκής Μουσικής

Την παραίτηση του Διευθυντή του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής (ΤΕΙ Ηπείρου με έδρα την Άρτα) Αναστάσιου Τσίνα ζητά με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Σπουδαστών του τμήματος.  Σήμερα Τρίτη, 11 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Άρτα, ο Σύλλογος Σπουδαστών με την συμμετοχή των καθηγητών και το Μουσικό Σχολείο Άρτας, διοργανώνει συναυλία διαμαρτυρίας «ενάντια στην πολιτική η οποία επιβάλλεται στο τμήμα μας». Απαιτεί δε την άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Τμήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε, αλλά το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται. 
Η φυσιογνωμία και η λειτουργία του Τμήματος, η οποία έχει χτιστεί με κόπο και με όραμα τα τελευταία 15 χρόνια, αποκομίζοντας παιάνες από την εξωτερική αξιολόγηση, γκρεμίζεται μέσα σε μία νύχτα. Καθηγητές που έχουν όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει καθοριστικά στην εξύψωση του Τμήματος μετατράπηκαν σε μία στιγμή από «συνεργάτες με πλήρη προσόντα» σε «συνεργάτες με ελλιπή προσόντα». Επίσης, η αδιαφορία της Διοίκησης για το φλέγον ζήτημα του κλάδου των μουσικών που διδάσκουν στο Τμήμα είναι πρωτόγνωρη. Ο κλάδος τους καταργείται και δεν έχει προβλεφθεί το καθεστώς με το οποίο θα εργάζονται. Οι προσεγμένες κινήσεις ή, σε πολλές περιπτώσεις, ακινησίες των διοικούντων θα μετατρέψουν τους μουσικούς από καθηγητές τριτοβάθμιας σε παρίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας με μισθό σκλάβου και χωρίς ασφάλεια! 
Τα παραπάνω οδήγησαν είκοσι καθηγητές να μην υπογράψουν τις συμβάσεις τους. Η Διοίκηση, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σκοπεύει να επαναπροκηρύξει τις θέσεις τους. Ουσιαστικά, προτιμά την οικονομικότερη λύση του να φέρει στο Τμήμα συνεργάτες με ελλιπή προσόντα αφού αυτοί που μας διδάσκουν εδώ και 15 χρόνια, δεν πρόκειται να έρθουν στο Τμήμα μας, με τις προτεινόμενες οικονομικές και ασφαλιστικές συνθήκες.
• Β΄ κατηγορίας μουσικοί και καθηγητές σημαίνει Β΄ κατηγορίας επίπεδο σπουδών!
• Χωρίς τους κατάλληλους Επιστημονικούς Συνεργάτες, που αναλάμβαναν ως τώρα τις πτυχιακές μας εργασίες και που στο εξής περιορίζονται μόνο στη διδασκαλία, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο ο χρόνος απόκτησης πτυχίου. Οι 350 πτυχιακές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στο ΤΛΠΜ θα εποπτεύονται και θα εξετάζονται από μόλις 2 μουσικολόγους (ο ένας σε άδεια)!
arta_laiki_mousikis1Αρχιτέκτονας αυτής της ανήκουστης και ντροπιαστικής κατάστασης είναι ο κύριος Αναστάσιος Τσίνας, κτηνίατρος (τι σχέση έχει, άραγε, με το αντικείμενο της Σχολής μας;) ο οποίος, ελλείψει αυτοδυναμίας τους Τμήματος, έχει οριστεί Διευθυντής μαςΗ στάση του κυρίου Τσίνα τους τελευταίους έξι μήνες έχει ως εξής:
• Αγνοεί τις διαμαρτυρίες μας.
• Ακυρώνει χαρακτηριστικά για τα οποία έχουμε πάρει διεθνή αναγνώριση.
• Παρεμβαίνει σε θέματα που δεν ελέγχει επιστημονικά.
• Υποτιμά το γνωστικό μας αντικείμενο και όσους το διδάσκουν.
• Συμπεριφέρεται με τρόπο αυταρχικό και απαξιωτικό.
• Ενεργεί συγκεντρωτικά, δηλώνοντας ότι θέλει “να έχει τον έλεγχο” του Τμήματος.
• Δημιουργεί διαρκώς πολώσεις και δυναμιτίζει το συλλογικό κλίμα και τη συναίνεση.
Στόχος του είναι να καταντήσει το ΤΛΠΜ ένα ΙΕΚ μουσικής, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος αγνοώντας την μοναδικότητα που το έχει κάνει αυτό που είναι σήμερα. 
Όλα τα παραπάνω, και κυρίως η αίσθηση ότι ο κύριος Τσίνας μας εμπαίζει από την πρώτη ημέρα που ορίστηκε Διευθυντής μας, επιδεικνύοντας απίστευτη κυνικότητα και απαξίωση στις συνεχείς κινητοποιήσεις μας, εξωθούν τόσο εμάς τους φοιτητές του ΤΛΠΜ, όσο και τους έκτακτους καθηγητές μας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις δίχως υποχώρηση».


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.