Νέος πρύτανης με φόντο τις περικοπές

Ανέλαβε καθήκοντα ο Γ. Καψάλης στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Καθήκοντα πρύτανη στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με φόντο τις δραματικές περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση των ΑΕΙ ανέλαβε σήμερα το πρωί ο Γιώργος Καψάλης.

Η τελετή παράδοσης παραλαβής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών «Γ. Μυλωνάς» του πανεπιστημίου παρουσία των τοπικών αρχών με τον απερχόμενο πρύτανη Τρ. Αλμπάνη να παραδίδει τη σκυτάλη στον κ. Καψάλη, τον πρώτο πρύτανη ο οποίος θα ασκήσει διοίκηση στη βάση των αλλαγών προς το χειρότερο που έφεραν οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλο με την εισαγωγή του Συμβουλίου Διοίκησης στα πανεπιστήμια.

Η τελετή ξεκίνησε με τον κ. Αλμπάνη να παρουσιάζει έναν ενδελεχή απολογισμό της δικής του πρυτανικής θητείας (2010-2014) για την οποία σημείωσε ότι κατάφερε να σταθεί όρθιο παρά τις αντιξοότητες και τις περικοπές στους πόρους οι οποίες άγγιξαν το 60% σε σύγκριση με τα χρήματα που λάμβανε το ίδρυμα το 2009.

Μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης ευχαρίστησε όσους τον εξέλεξαν και την πανεπιστημιακή κοινότητα για τη συνεργασία, επανέλαβε το αίτημα για τη λειτουργία Πολυτεχνικής Σχολής, ενώ έθεσε ως στόχο τη λειτουργία ενός δημόσιου πανεπιστημίου, αντάξιου των απαιτήσεων της κοινωνίας.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Αλμπάνη από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Διοίκησης Καθηγητή κ. Παναγιώτη Σουκάκο με τον δεύτερο να σημειώνει στο σύντομο χαιρετισμό του ότι τα δύο χρόνια λειτουργίας του Συμβουλίου αποτέλεσαν τον προπομπό για την εδραίωση ενός κλίματος «ακαδημαϊκής αρμονίας και γαλήνης που αποτελεί θεμέλιο για την ακαδημαϊκή αριστεία».

Στη συνέχεια ο κ. Αλμπάνης παρέδωσε στον κ. Καψάλη το πρυτανικό διάσημο για να ακολουθήσει η πρώτη ομιλία του κ. Καψάλη ως πρύτανη του ιδρύματος.

kosmos_orkomosia_prytanhΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΥΤΑΝΗ

Μεταξύ άλλων ο κ. Καψάλης δεσμεύτηκε:

  • Ότι θα ζητήσει την προκήρυξη από το υπουργείο Παιδείας νέων θέσεων μελών ΔΕΠ στο ίδρυμα,
  • Ότι σε συνεργασία με τους κοσμήτορες θα γίνει καταγραφή των αναγκών κάθε Τμήματος σε προσωπικό,
  • Ότι θα διασφαλιστεί η ποιότητα στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών,
  • Ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έγκριση με ΦΕΚ του Οργανισμού του Ιδρύματος και θα ακολουθήσει η σύνταξη εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας,
  • Ότι η νέα πρυτανική αρχή θα αγωνιστεί για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών,
  • Ότι θα κινηθούν διαδικασίες για τη λειτουργία σχολής διά βίου μάθησης.

Υποστήριξε επίσης ότι το πανεπιστήμιο είναι έτοιμο να λειτουργήσει από την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016 την Αρχιτεκτονική Σχολή (στο σημείο εκείνο ακούστηκαν στην αίθουσα χλιαρά χειροκροτήματα), ενώ σημείωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστούν οι ηλεκτρονικές συνδρομές στη βιβλιοθήκη μέσω παράπλευρων χρηματοδοτήσεων και χορηγιών από άλλους φορείς.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Για το θέμα της διαθεσιμότητας ο κ. Καψάλης ανέφερε ότι η διαδικασία κινήθηκε χωρίς μελέτη και σχεδιασμό και ζήτησε στη βάση των πορισμάτων και της πρόσφατης αξιολόγησης από το υπουργείο Παιδείας, την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού και την επιστροφή όσων τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με την έκθεση για την ομαλή λειτουργία του πανεπιστημίου Ιωαννίνων απαιτείται διοικητικό προσωπικό 353 ατόμων.

Καταλήγοντας τάχτηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου, ενώ έθεσε ως στόχους την εξωστρέφεια, τη διεθνοποίηση και το άνοιγμα του ιδρύματος προς την κοινωνία της Ηπείρου με την διεύρυνση της συνεργασίας που ήδη υπάρχει με τους Δήμους και άλλους φορείς.

Έκανε ακόμη αναφορά στην ανάγκη ενεργοποίησης του «ηπειρωτικού ευεργετισμού» σημειώνοντας ότι από την προσπάθεια να επιβιώσει το ίδρυμα δεν περισσεύει κανένας.

neos_prytanis_xairetismoiΜεταξύ άλλων το παρών έδωσαν: η βουλευτίνα Ιωαννίνων της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, ο τέως δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.