Γιατί κέρδισε ο Θωμάς Μπέγκας

Του Γιώργου Παπαχριστοδούλου

Όπως κυλούσε η εβδομάδα πιάνοντας κανείς την αύρα στην πόλη η νίκη του Θωμά Μπέγκα και της ‘Ενότητας Πολιτών-Νέα Γιάννενα-Κοινωνία Πολιτών’ στο δεύτερο γύρο, φαινόταν δεδομένη.

  • Τα κουκιά της πρώτης Κυριακής έδειχναν ότι ο Νίκος Γκόντας δεν είχε μεγάλη δεξαμενή ψήφων, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του.

Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Μπαρτζώκα στις προσεκτικές τους παρεμβάσεις τηρούσαν ίσες αποστάσεις. Ωστόσο, ήταν ολοφάνερο (ιδιαιτέρως στην περίπτωση της δεύτερης με την προτροπή το κριτήριο στη δεύτερη ψηφοφορία να είναι «η ανανέωση συμπεριφορών και πρακτικών στο Δήμο») ότι μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων τους δεν ήθελε (επαν)εκλογή του κ. Γκόντα.

Είτε επειδή, δικαίως, ξυπνούσαν άσχημες μνήμες από την εποχή (Ιούνιος 2005) που τα ΜΑΤ έδερναν πολίτες στο προαύλιο του παλιού ΄Ξενία΄ για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του κ. Μήτση είτε επειδή θεωρούσαν ότι το προφίλ του πρώην δημάρχου δεν ευνοούσε γενικότερα την κεντροδεξιά.

  • Η παράταξη Μπέγκα στηρίχτηκε από τον περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη ειδικά από τη στιγμή που λίγες ημέρες πριν την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων ανακοινώθηκε η συνεργασία με τον Παντελή Κολόκα. Ο τελευταίος είναι ένα από τα πρόσωπα τα οποία έχουν θητεύσει δίπλα στον κ. Καχριμάνη ως αντιπεριφερειάρχης και αντινομάρχης παλιότερα.

Η εξέλιξη αυτή ήταν περισσότερο παρέμβαση Καχριμάνη στα του Δήμου Ιωαννιτών με φόντο τη κατανομή των κονδυλίων του ΕΣΠA και λιγότερο κίνηση που σηματοδοτεί το νέο στην αυτοδιοίκηση, όσο κι αν επιχειρήθηκε να πλασαριστεί ως το τελευταίο.

Για τη σημειολογία – και όχι μόνον- κρατήστε την καλή συνεργασία που έχουν στην προώθηση της κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων για το οποίο ερίζουν μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, στο δήμο Δωδώνης ο κ. Μπέγκας με την ιδιότητα του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της περιφέρειας Ηπείρου (ΦΟΔΣΑ) με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη.

  • Το ψηφοδέλτιο του Νίκου Γκόντα ήταν φτωχό σε πρόσωπα, φτώχεια που ευλόγως σχετίζεται με τη ρήξη που είχε ήδη προϋπάρξει με το κομμάτι εκείνο των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς που βρήκαν χώρο έκφρασης και συμμετοχής στην παράταξη Μπαρτζώκα. Την τελευταία επέλεξαν μεσαία στρώματα τα οποία δεν έχουν πληγεί από την οικονομική ύφεση αφού διαθέτουν την οικονομική ευχέρεια μαζί με τη διάθεση να συμμετέχουν στηρίζοντας ταυτόχρονα ένα εν πολλοίς νεοφιλελεύθερο μοντέλο σε επίπεδο πόλης.Αυτή η αδυναμία του κ. Γκόντα να παρουσιάσει κάποιο νέο πρόσωπο λ.χ. πέρα από τον κ. Εμμανουηλίδη (τέως δήμαρχος Ανατολής, ταυτισμένος με αυταρχικές συμπεριφορές) ή τον κ. Μακόπουλο και να συνομιλήσει με μία εν δυνάμει δεξαμενή του, είναι προφανές ότι κόστισε στην κάλπη.
  • Κρίσιμο ρόλο στην εκλογή του κ. Μπέγκα έπαιξαν ασφαλώς οι βουλευτές – πρώην ή νυν- του τοπικού ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν και σε αυτές τις εκλογές για το εκλογικό αποτέλεσμα (αλιεύουν ψήφους στο δήμο).

Στο χέρι των 27 συμβούλων της παράταξης Μπέγκα είναι να αποδείξουν στη νέα θητεία ότι δεν λειτουργούν ως εκπρόσωποι συγκεκριμένων βουλευτικών επιδιώξεων…

  • Η στάση του Φ. Φίλιου, παρότι κάποιες στιγμές υπονόμευσε την εκλογική προσπάθεια της «Ενότητας Πολιτών», βοήθησε στην επικράτηση.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι δόθηκε την ευκαιρία τις Παρασκευές να απαντά, με την ιδιότητα του δημάρχου,      στον κ. Γκόντα παρακάμπτοντας τον περιορισμό της ραδιοτηλεοπτικής εμφάνισης.

  • Η παράταξη Μπέγκα ανανεώθηκε σε στελεχιακό δυναμικό, όπως μπορεί κανείς να δει κι από τα πολλά νέα πρόσωπα τα οποία μπαίνουν για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο, ενώ απέδωσε καρπούς η τακτική να παρακάμπτει θέματα που αφορούν άμεσα τους δημότες (νερό, φυσικοί πόροι, πλειστηριασμοί, ρεύμα, φτώχεια) στην κεντρική πολιτική σκηνή.
  • Η στάση της σε αυτά τα θέματα, η στάση της στην επέλαση πλείστων επιχειρηματικών συμφερόντων που ονειρεύονται μία κερδοσκοπική πόλη, θα κρίνει τη θητεία της.  

Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.