Μια παράσταση – αφιέρωμα στη μνήμη του Σπύρου Μουστακλή

Το Πνευματικό κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με την καλλιτεχνική εταιρία «επωδός» παρουσιάζουν την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου στις 9 το βράδυ τη θεατρική παράσταση με το έργο του Αντώνη Δωριάδη: «Ένα παράξενο απόγεμα» στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας».

Η παράσταση είναι ένα αφιέρωμα στον μεγάλο αγωνιστή κατά της χούντας Σπύρο Μουστακλή που βασανίστηκε από τους συνταγματάρχες βάναυσα με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος μέχρι και το τέλος της ζωής του. Η παράσταση παρουσιάζεται συνδυασμένη με αποσπάσματα ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου, Τάσου Λειβαδίτη, Αργύρη Χιόνη και Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ.

Το έργο, το οποίο ο συγγραφέας έγραψε στο Παρίσι κατά την διάρκεια της επταετίας όπου ζούσε αυτοεξόριστος, έχει μεταφραστεί και έχει παρουσιαστεί σε πολλές χώρες του κόσμου (Ελλάδα, Κύπρο, Γαλλία, Ιρλανδία, Μεξικό κ.ά.) με εξαιρετική επιτυχία.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αναστασίου, Ιορδάνης Καλέσης, Νικόλας Καριώτης.

Την πρωτότυπη μουσική υπογράφει ο Σωκράτης Γεωργιάδης, τα κοστούμια ο Κωνσταντίνος Γιαννιώτης, ενώ την σκηνοθεσία ο Βασίλης Κονταξής.

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (κανονικό), 7 ευρώ (μαθητικό-φοιτητικό-ανέργων), Δωρεάν για ΑΜΕΑ. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 14 ετών.

Σημεία προπώλησης: 

1. Κατάστημα ΙΡΙΣ (Γρ. Σακκά 20),

2.Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης (Πυρσινέλλα 11)

3. Βιβλιοπωλείο Πρόκος (Κ. Κατσαδήμα 7)

4. Rock Shop (Πουτέτση 1α) και  στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών.

paraxeno_apogema_moustaklisΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΗΣ

Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν αξιωματικός του στρατού με σημαντική αντιδικτατορική δράση. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1926 και σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. ‘Ελαβε μέρος στον εμφύλιο πόλεμο και συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού. Συνεργάστηκε με τους αξιωματικούς του Ναυτικού ως ταγματάρχης και ήταν από τους λίγους αξιωματικούς του Στρατού που πήραν μέρος. Το σχέδιό τους προέβλεπε τον αποκλεισμό του Πειραιά και άλλων μεγάλων λιμανιών και την κατάληψη της Σύρου, που θα ήταν το ορμητήριό τους.Στο νησί υπήρχε η Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, την οποία αφού καταλάμβαναν, θα τον τοποθετούσαν ως διοικητή και θα σχημάτιζαν εκεί «εθνική κυβέρνηση».

Το Κίνημα του Ναυτικού προδόθηκε πριν από την εκδήλωσή του, με αποτέλεσμα μεταξύ των αξιωματικών να συλληφθεί και ο ίδιος (22 Μαΐου 1973). Κρατήθηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ για σαράντα επτά ημέρες όπου βασανίστηκε άγρια. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων ένα βίαιο χτύπημα στην καρωτίδα προκάλεσε εγκεφαλικό, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο ΚΑΤ. Εκεί παρέμεινε δύο χρόνια. Το εγκεφαλικό του προκάλεσε ολική παραλυσία. Η τραγική κατάληξη του Μουστακλή, αλλά και η ηρωική του στάση παραμένουν ακόμη σύμβολα αντιδικτατορικής δράσης. Πέθανε στις 27 Απριλίου 1986 και κηδεύτηκε στο Μεσολόγγι με τιμές ήρωα.


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.