Το έκθεμα του μήνα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας (video)

Arta_Nymphes

Την δράση «Το έκθεμα του μήνα» που ξεκίνησε το 2013, συνεχίζει και φέτος το Αρχαιολογικό μουσείο Άρτας.

Για το 2014 θα παρουσιάζονται εκθέματα που έχουν σχέση με τη λατρεία στην αρχαία Αμβρακία.

Για το μήνα Οκτώβριο το επιλεγμένο έκθεμα είναι ένας πήλινος ανάγλυφος πίνακας ο οποίος απεικονίζει τέσσερις γυναικείες μορφές, πιθανώς Νύμφες, οι οποίες φέρουν πόλο στο κεφάλι και πατούν σε ξεχωριστό βάθρο η καθεμιά. Είναι ντυμένες με ποδήρη χιτώνα και φέρουν με το δεξί χέρι μπροστά στο στήθος ρόδι, ενώ με το αριστερό κρατούν στεφάνι.

Ο πίνακας βρέθηκε το 1916 κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο εσωτερικό του σπηλαίου «Κουδουνότρυπα» στο λόφο της Περάνθης, κοντά στο χωριό Λιμίνη της Άρτας.

Οι Νύμφες, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ήταν γυναικείες μορφές θεϊκής καταγωγής. Ήταν νεαρές σε ηλικία και ζούσαν μέσα στη φύση. Τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί με τον Πάνα στα λιβάδια και στις πλαγιές, συνήθως κοντά σε πηγές νερού. Με τα τραγούδια τους υμνούσαν τους θεούς του Ολύμπου. Από το ίδιο σπήλαιο προέρχεται μια ανάλογη κατηγορία αναγλύφων που παριστάνουν Νύμφες να χορεύουν.

Ένας από τους κυριότερους τόπους λατρείας των Νυμφών στην Ήπειρο είναι η Αμβρακία. Σύμφωνα με τις φιλολογικές μαρτυρίες αλλά και τα ευρήματα, οι Νύμφες λατρεύονταν στο «Ιερό όρος» όπου υπήρχε άντρο των Νυμφών, του Ερμή, του Πάνα, των Σειληνών και των Σατύρων.

Η λατρεία των Νυμφών στην Αμβρακία είναι κορινθιακής προέλευσης και επέζησε στην περιοχή μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.

Ο πίνακας βρίσκεται στην Αίθουσα Α του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας.

Γενική επιμέλεια: Χριστίνα Μερκούρη (αρχαιολόγος, Προϊσταμένη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ). Επιμέλεια: Ανθή Αγγέλη (αρχαιολόγος). Δημιουργία βίντεο: Χρήστος Βέργης (συντηρητής αρχαιοτήτων).


Related News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.