Οι αλυσίδες θέλουν όλες τις Κυριακές ανοιχτά

Αντιδράσεις για το ωράριο από τον εμπορικό κόσμο των Ιωαννίνων

Η πρόσφατη κυβερνητική απόφαση με την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίγουν και τις 52 Κυριακές του χρόνου σε δέκα περιοχές της χώρας έχει θορυβήσει τον εμπορικό κόσμο της πόλης των Ιωαννίνων.  Οι έμπορο εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή θα λειουργήσει ως πιλότος για το κυριακάτικο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στους  υπόλοιπους νομούς της χώρας, προοπτική με την οποία είναι αρνητικοί επειδή οι μόνοι που θα ευνοηθούν είναι τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών τα οποία έτσι θα κυριαρχήσουν στις τοπικές αγορές.

Ανακοίνωση για το θέμα του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου εξέδωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ιωαννίνων (ΟΕΒΕ) ζητώντας να αποσυρθεί η σχετική διάταξη.

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει πρόσχημα το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το ωράριο απελευθερώνεται για την ανάπτυξη του τουρισμού σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα στόχος είναι  «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων αλυσίδων και των ξένων πολυεθνικών». “Έτσι θα σβήσουν από το χάρτη οι μεσαίες και αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 95% και απασχολούν πάνω από το 80% των εργαζόμενων”, καταλήγει η ΟΕΒΕ.

ΔΕΚΑ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Το θέμα του ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές κινητοποίησε και την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου (ΕΣΕΕ), το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη και κατέληξε στα επόμενα βήματα του εμπορικού κόσμου της χώρας κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ1-1119/7-7-2014, που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία σε εκτεταμένες – μη τουριστικές – περιοχές της χώρας.
Το Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η Συνομοσπονδία σε 10 ενέργειες, οι οποίες έχουν ως εξής:
1. Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014 και των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή της ισχύος της.
2. Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε Υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο και στους τοπικούς Μητροπολίτες.
3. Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ, τοπικά Επιμελητήρια και λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς.
4. Έκδοση αφισέτας, με τους λόγους που προβάλλουμε για την μη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου – πέραν των θεσμοθετημένων από τις τοπικές κοινωνίες – και ανάρτησή της στις προθήκες και στις βιτρίνες των καταστημάτων.
5. Επαφή με όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις με αίτημα συνεργασίας και συμπαράστασης για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
6. Ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.
7. Προτροπή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές της Υπουργικής Απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν την υπογραφή της.
8. Καταχώριση των θέσεων του εμπορίου στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
9. Άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους νέους Περιφερειάρχες, τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους, προκειμένου να απαξιώσουμε στην πράξη την λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές.
10. Ενεργοποίηση από τους Εμπορικούς Συλλόγους των τοπικών βουλευτών με άμεσο επιχείρημα ότι θα πληγούν οι τοπικές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Λεωνίδας Γεωργίου


Related News

Comments are closed

Copyrıght 2014 Pamvotis Press. All RIGHTS RESERVED.